Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
5.00
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | Mindenki óvónénije

Mindenki óvónénije

Beke Jolánnak nyugdíjasként is kevés a szabadideje
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Beke Jolánt mindenki óvónénijeként ismerik még azok is, akiket nyugdíjazása után már nem taníthatott
Hozzászólások száma (a cikk alján): 1

Nemhiába oktatott 36 éven keresztül számtalan kisgyermeket Beke Jolán: mindenki Jolánka óvónénijeként tartják számon a faluban.

– Miről szólnak egy nyugdíjas pedagógus hétköznapjai?
– Észre sem veszem, hogy papíron több a szabadidőm, mivel a mindennapi tevékenységeim teljesen kitöltik az időm: kertészkedem, állatokat tartok, összejárok a barátnőimmel.
– Nem itt született, a munkája miatt költözött ide?
– Már teljesen csernátoninak érzem magam, ide kötnek az emlékeim, a családom, a barátaim is, egyszóval megszerettem ezt a helyet. Ugyanígy járt több ismerősöm is, akit szintén ide helyeztek ki: panaszkodtak annak idején, hogy nem tetszik nekik, aztán megszerették, letelepedtek.
– A nyugdíjas klubnak is aktív tagja, mit jelent ön számára ez a csoport?
– Mojzi Erzsébet érdeme volt a klub elindítása, és a megalakulásunk óta eltelt két év alatt ez a közösség igazolta létjogosultságát. Annak ellenére, hogy a társaság tagjai többféle igényt képviselnek, elértük azt a célt, hogy megakadályozzuk az idős emberek elszigetelődését. Találkozásainkon 28-an jelenünk meg, süteménnyel, jó szóval traktáljuk egymást: ezekkel a szerdai találkozásokkal a hétköznapot vasárnappá változtatjuk. Megtartjuk a születésnapokat, megbeszéljük a gondjainkat. De volt olyan alkalom is, amikor a magyarországi Beremendről fogadtunk nyugdíjas csoportot.
– Hogy érzi, mennyire aktív jelenleg Csernáton közösségi élete?
– Nehéz erre a kérdésre röviden válaszolni. Egyrészt igaz, hogy sokkal kevesebb program van, mint a ’60-as, ’70-es években, amikor a tanügyi dolgozókat kényszerítették mindenféle kultúrprogram szervezésére, és ennek köszönhetően működött itt 120 tagú dalárda, színjátszó csoport, tánccsoport, nők köre és kézimunka-csoport. Ám nem szabad elfeledni, hogy az idők is mások voltak. Ma sokfélébbek vagyunk, ezért nem egyformák a kulturális igények sem, de látok olyan színvonalas kezdeményezéseket, amelyek bizakodással töltenek el, hogy az értékekre mindig szükség lesz, még akkor is, ha már nem mozgatnak meg akkora tömegeket, mint régen.

Cikk megtekintve összesen: 2943   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 

Prezsmer Imola 31/03/2014
avatar
Kitűnő mintaképe a mindenkori Hiteles Igaz Nevelőnek. Fáradhatatlan, céljaiért tudatosan küzdő és kitartó, közösségnevelő és -építő Ember.
Megtiszteltetés volt vele együtt dolgozni és életszemléletéből tanulni. Köszönöm a Vele együtt töltött személyes és szakmai napokat.
Egyetértek! Nem értek egyet!
0

  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet