Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | Nagy tervek folytatása

Nagy tervek folytatása

Az infrastruktúrára fektetik a hangsúlyt
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Bölöni Dávid a működő vízimalomnál. Az elöljáró irodát indít a turizmus fellendítése érdekében
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Csatornázáson, aszfaltozáson és ifjú házasoknak szánt lakások építésének befejezésén van idén a hangsúly Bod Péter szülőfalujában. Bölöni Dávid polgármester reméli, hogy mindent be tud idén fejezni, hiszen nyertes, központi alapokból finanszírozott munkálatokról van szó.

Csatornáznak, amint az idő engedi
Bár év eleji beszélgetésnek már nem nevezhető, az időjárás miatt mégsem idejétmúlt a községvezetés – méretében és értékében is – legnagyobb terve: amint a télvíz elmúlt, folytatják a 322-es pályázat révén finanszírozott csatornázási munkálatokat. A tavaly év végén elkezdett munkálat az időjárástól függetlenül, a beütemezett tempóban zajlott, kérdés, hogy a hosszú és kemény tél okoz-e lemaradást, de az elöljáró reménykedik, hogy nem.
Nagy előrelépés lenne a községben, hiszen megszűnnének a családi házak táján levő kezdetleges ülepítők, így a környezet is nyerne. Eddig öt kilométer főcsatornát helyeztek le a 16-ból, főleg Alsócsernátonban haladt jól a munkálat, ahol sáncépítés és aszfaltozás is lesz a négy kilométeres szakaszon. A személyes tulajdonhatáron túl mindenkinek saját hozzájárulással kell megoldania a bevezetést, mivel ez nem képezte a pályázat részét. Amint az idő engedi, a munkálatot tovább folytatják az ország-út két oldalán, így a Kandia falurészen, a múzeum felé vezető Kocsisok utcájában. Ott az út javításával nem lesz akkora probléma és költség, mint a letérőnél levő gyógyszertártól a faluközpont felé vezető úton – véli Bölöni.

Szociális tömbház és -központ
A postaépület mögött található szociális tömbházaknál a belső munkálatok most zajlanak. Január közepétől dolgoznak, akkor építették a belső falakat, zajlott a víz- és villanyhálózat kialakítása. Az önkormányzatnak a területrendezés mellett be kell szereznie egy transzformátorállomást is, ami a 132kW/tömbház fogyasztását megbírja, ezenkívül a községi csatornarendszerre való csatlakozást is meg kell oldani.
Szintén tavaly kezdtek neki a volt községháza teljes felújításának, az egykori kúria tatarozása télen leállt, de idén meglesz a szalagvágás. A 322-es rendelet után kapott pénzből támogatott munkálat révén az 1861-ben épített, klasszicista stílusú szép épület ezután a községi könyvtárnak és egy szociális központnak ad majd otthont.

Euro-Campre készülnek
A kézdiszéki település júliusban rangos nemzetközi sportesemény házigazdája lesz: másodszor fogadja az Euro-Camp futballbajnokság résztvevőit, miután először 2007-ben húzták fel több ország nemzeti lobogóját a csernátoni sportpályán. Az ifjúságnak szánt vetélkedő idejére a sportbázis környékét is csinosítják. A csernátoni ifjúsági focicsapat egyébként több alkalommal részt vett a rangos megmérettetésen, először 2003-ban Bóly testvértelepülés jóvoltából, az ott megrendezett tornán. Az Euro-Camp ötlete Klaus Reissignak, a németországi Emsetal település polgármesterének fejéből pattant ki, és általában nyolc-tíz ország képviselteti magát a megmérettetésen. Reméljük, hogy az ifjú csernátoni focisták ismét bizonyítanak, hiszen több ízben megszerezték már a bajnoknak járó trófeát!

Cikk megtekintve összesen: 3125   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet