Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
5.00
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Dimény H. Árpád
Email: arpad.dimeny@szekelyhirmondo.ro


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | Székely–matyó barátság

Székely–matyó barátság

Mezőkövesden mutatkozott be a csernátoni múzeum
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Közösen faragtak a székelyek és matyók: (jobbról balra) Haszmann Lajos, Haszmann László, Hajdu Ráfis János és Kiss Mátyás
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

A Magyarország-szerte megrendezett Múzeumok Éjszakája elnevezésű programsorozat mezőkövesdi helyszínén, a páratlan mezőgazdasági gépmúzeumban június 18-án mutatkozott be a testvérintézmény, az ugyancsak egyedülálló gyűjteménnyel büszkélkedő csernátoni Haszmann Pál Múzeum.

A két intézmény közti kapcsolatnak történelme van: bár a múzeumalapítók személyesen nem találkoztak, Hajdu Ráfis János és idős Haszmann Pál már a hetvenes években levelezést folytatott, így támogatták egymást erkölcsileg. Jóval később, 2006 májusában együttműködési szerződésben szentesítették a kapcsolatot. A testvérviszonyt az is erősítette, hogy Hajdu Ráfis János a sepsibükszádi származású Kádár Zoltán mérnök-muzeológusra bízta hagyatékát. 2006 novemberében Magyarország és Közép-Kelet-Európa legjelentősebb gépgyűjteményét, valamint létrehozójának, Hajdu Ráfis Jánosnak az életútját ismerhették meg a háromszékiek, hiszen Csernátonban és Kézdivásárhelyen – Mezőkövesd testvértelepülése – is hosszú ideig ki voltak állítva a pannók.

Erre válaszul, idén a csernátoni gyűjtemény anyagából nyílt időszakos kiállítás Székely életképek – tárgyakban őrzött hagyomány címmel, melyet D. Haszmann Orsolya néprajzos, lapszerkesztő, a múzeumalapító unokája mutatott be. A vetítettképes előadás után a múzeumudvarban folytatódott a rendezvény, ahol a csernátoniak gyakorlatban is megmutatták kézügyességüket: Haszmann Lajos és László a vésőt forgatta, míg az előadó bebizonyította, hogy nemcsak a szavakkal, hanem az ecsettel is ügyesen bánik, a székely bútorfestés rejtelmeibe avatva be a kicsiket és nagyokat. A székely–matyó barátság jelképeként egy közös díszoszlop is készült, mely bár a székely motívumkincset őrzi, magán viseli a Haszmann legények mellett Hajdu Ráfis János, Kiss Mátyás és Lakatos József fafaragók kéznyomát is. Kádár Zoltán múzeumigazgatót idézve: a közös alkotás kiemelt helyre kerül, a múzeum bejáratát fogja díszíteni.

A Csernáton hírnevét öregbítő kiskiállítás – Haszmann Gabriella festett tulipántos ládája, plakettjei, Haszmann József fafaragásai, a múzeum üveg-, cserép-, kerámia-, textilgyűjteményeinek egy-egy darabja, régi dokumentumok, valamint ötvenkét darab, a skanzent és érdekességeit bemutató nagyméretű fotó – október végéig tekinthető meg Mezőkövesden.

Cikk megtekintve összesen: 4097   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet