Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | Tervekben gazdag esztendő

Tervekben gazdag esztendő

– év eleji beszélgetés Bölöni Dávid polgármesterrel –
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Jól haladtak a munkálatok az ANL-s tömbházak építésénél, de a nagyszámú igénylés miatt úgy döntöttek, még egy szintet húznak rá. A munkálatok tavasszal folytatódnak, a 32 lakrészes épület az év végére lakható lesz
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Az idei helyi költségvetés összegét ugyan még nem lehet tudni, de az már mindenképp sejlik, hogy szűkösebb lesz, mint a tavalyi. Ennek ellenére számos megvalósításra váró terv, illetve folyamatban levő munkálat befejezése van beütemezve Csernátonban. Bölöni Dávid polgármesterrel az elmúlt esztendő megvalósításait számvételeztük, illetve az idénre kitűzött célokról beszélgettünk.

– Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap 322-es kiírására benyújtott, nyertes vidékfejlesztési pályázatunk az elmúlt esztendő legjelentősebb sikere, amely útépítésre, csatornázásra és a régi községháza felújítására teremt majd lehetőséget. A szennyvízhálózat az országút 15 kilométeres szakaszán, valamint a 4-es számú községi úton fog kiépülni egészen a felsőcsernátoni emlékműig, illetve a falu másik részén a Kandia, a Kocsisok utcáját érintve, fel a múzeum tájáig, emellett még néhány nagyobb mellékutcát is csatornáznak, attól függ, mennyi fér be az anyagi keretbe. Hamarosan megtartjuk a versenytárgyalást a munkálatok elvégzésére. A megvalósíthatósági tanulmányt a napokban újra el kellett küldenünk Gyulafehérvárra, mert volt néhány kisebb eltérés a tanulmány és a terv között, ami teljesen normális ilyen esetekben. Az útjavításra vonatkozó terv is le van adva, a valamikori községházé úgyszintén, 30 nap áll rendelkezésükre, hogy felmérjék a terepet, ezt követően, február folyamán megtartjuk a licitet. A munkálatokat 24 hónap alatt kell befejezni.

– Utóbbi látogatásunk óta az iskola is megszépült...

– A tervezett javításokat gond nélkül el tudtuk végezni a község összes iskolaépületén. Lemeszeltettük, szigeteltettük az alsócsernátoni Végh Antal I-VIII. Osztályos Iskola új szárnyát, kicseréltük a nyílászárókat, névtáblát helyeztünk el az épületen. Megrendeltük az albisi iskola új nyílászáróit, amelyeket január folyamán fel is szerelnek. Elkészültek a tervek a felsőcsernátoni óvoda bővítésére, ugyanis az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy 73 óvodása van a településnek, zsúfoltak a termek. A kibővített óvodát már az őszi tanévkezdésre át szeretnénk adni.

– Ha jól tudom, nemcsak a régi községháza restaurálását tűzték ki célul.

– Az Ikavár öreg tornyát, a falu büszkeségét szeretnénk megmenteni, mert a földrengések, az idő vasfoga meglehetősen kikezdték. Ásatásokat végeztettünk, és egy tanulmány is készült, a csonka torony felújítására szeretnénk pályázni. Egykor negyvenhárom vízimalommal büszkélkedhetett Felsőcsernáton, amelyből ma egy működik, ezekből szeretnénk néhányat visszaállítani műemlékképpen.

– Még milyen fontos tervet dédelgetnek?

– Egy piac létrehozását fontolgatjuk a falu Kézdivásárhely felőli bejáratánál, a répa bevételező állomás melletti, 10 áras területen. A területet leaszfaltoznánk, és az előírásoknak megfelelően asztalokat állítanánk fel, villanyáramot vezetnénk, kézmosási lehetőséget teremtenénk, és illemhelyeket szerelnénk fel. Itt a falu lakói rendezett körülmények között árusíthatnák a terményt. Ha engedélyezik, egy barompiac létesítésétől sem zárkózunk el.

Pál-Varga Réka

Cikk megtekintve összesen: 2767   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet