Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

5-12 év börtönnel sújtanák a 14 évnél fiatalabb kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot

5-12 év börtönnel sújtanák a 14 évnél fiatalabb kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot Románia

A szenátus jogi bizottsága által kedden elfogadott javaslat szerint 5-től 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanának minden olyan cselekedetet, amely 14 év alatti kiskorúval való szexuális kapcsolat létesítését implikálja.

Hirdetés
Hirdetés

A módosító tervezet kezdeményezője Şerban Nicolae szociáldemokrata párti szenátor, aki szerint 4-ről 5-re kell megemelni a kiszabható büntetés alsó, és 11-ről 12 évre a felső határát olyan esetben, amikor 18. évét betöltött személy szexuális kapcsolatot létesít egy 14 évnél fiatalabb kiskorúval.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy nemi erőszaknak minősüljön minden olyan szexuális kapcsolat, amelyet 15 évnél fiatalabb kiskorúval létesített egy nagykorú, anélkül, hogy be kellene bizonyítani a kényszerítést vagy az áldozat ellenállásra való képtelenségének tényét.

Az indítványozó politikus szerint azért is meg kell emelni az ilyen esetben minimálisan kiszabható büntetést, hogy ne lehessen felfüggesztett börtönbüntetést kiszabni.

A tervezet szerint ugyanakkor 15-ről 16 évre emelnék azt a korhatárt, amikor már konszenzusosnak lehet tekinteni a nemi aktust.

A legfelsőbb bíróság adatai szerint 2016 és 2018 között 553 jogerős ítélet született kiskorúval létesített nemi kapcsolat miatt, 962 esetben pedig nemi erőszak miatt. Az indoklás szerint azonban a bíró sok esetben a nemi erőszak kategóriája helyett kiskorúval létesített szexuális kapcsolatként sorolja be a 14-15 éves kiskorúval szemben elkövetett tetteket, és ezen változtatni kell.

A szenátus első házként fogja tárgyalni a tervezetet.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
    • User
      Dátum: 2020. február 19., 15:09
      ÉRTÉKELÉS: 1

      Akkor neked milyen otleteid vannak?az eredeti tervezethez képest…kitüntetés ,simogatás ‘legrossuabb esetben egy felfüggesztett?izgatottan várom javaslataidat.

  • User
    Dátum: 2020. február 19., 22:11
    ÉRTÉKELÉS: 2

    21.század!😎 Lehet van némi pszihés zavarom, de ennek a primitìv bandának törvények kellenek, a törvényt alkalmazni kell! Ha gyilkosságért, erőszakért, lopásért elitélik és 2-3 év után szabadon engedik, elgondolkodtató! Lenne talán pár ártatlan is, de ha modern eszközökkel amúgy is megfigyelnek:műhold,kamerák,drónok, telefonok stb.rendet lehetne rakni! Sok primitív politikus,bünöző elfójtaná elemi ösztöneit!!!