Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

4.764 lej volt egy háztartás átlagos havi jövedelme a második negyedévben

4.764 lej volt egy háztartás átlagos havi jövedelme a második negyedévben Gazdaság

4.764 lej volt egy háztartás átlagos havi jövedelme a második negyedévben, a költségek pedig 4.049 lejt tettek ki háztartásonként, ez az összjövedelem 85%-át jelenti – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hirdetés
Hirdetés

A romániai háztartások szintjén a havi átlagos összjövedelem egy főre vonatkoztatva 1.838 lej volt, az átlagos kiadások pedig 1.562 lejt tettek ki fejenként.

Az idézett forrás szerint a pénzbevételek háztartásonként átlagosan havi 4.390 lejt (személyenként havi 1.694 lejt) tettek ki, a természetbeni bevételek pedig háztartásonként havi 375 lejre (145 lej/fő) rúgtak. A fizetés és egyéb kapcsolódó jövedelmek képezték a háztartások legfontosabb jövedelemforrását (a háztartások teljes jövedelmének 68,1%-át).

Az INS szerint, a lakhely befolyásolja a szintbeli különbségeket, különösen a háztartások jövedelmi struktúráját a városi és vidéki térségek tekintetében.

A statisztikai adatok szerint a háztartásokban felmerült kiadások rendeltetése az élelmiszerek, a nem élelmiszer-ipari termékek beszerzése, szolgáltatások árának kiegyenlítése, a befizetett adók és társadalombiztosítási járulékok, valamint a háztartási termeléshez kapcsolódó egyes igények fedezése (állatok és baromfik takarmányozása, esetleges munkaerő fizetése, vetőmagok beszerzése, állatorvosi szolgáltatások stb.).

A házak vásárlására vagy építésre, a háztartási termeléshez szükséges földterület és berendezések beszerzésére, részvények vásárlására stb. fordított beruházások kis részét képviselik a háztartások összes költségeinek (csak 0,8%-át).

Az INS megemlíti, hogy a lakókörnyezet meghatározza a sajátos fogyasztási kiadások mennyiségének és szerkezetének bizonyos sajátosságait.

A fogyasztási kiadások szerinti szokásos osztályozás (COICOP) értelmében az élelmiszerek és alkoholmentes italok 2019 második negyedévében átlagosan a háztartások fogyasztásának 34,2%-át tették ki.

Az összes bevétel tartalmazza a különféle forrásokból származó pénzbevételek teljes összegét, amelyek visszatérítésére nincs kötelezettség, valamint a természetbeni bevételeket (lejben becsülve).

Az összes kiadás magában foglalja az összes pénzköltséget, tekintet nélkül rendeltetésére, és a háztartások saját forrásaiból származó fogyasztás értékére.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. október 6., 16:58
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Akkor mi az átlagon alul vagyunk, 3870 lej futott be, és átlagban30-40 lej maradt a következő bérig. Keményen takarékosok vagyunk mind a hárman. Érdekes lenne megtudni az egy főre, egy családra jutó kulcsokat. Szünet nélkül lazán hazudnak.