Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Aktuális | A Bene-ház restaurálása

A Bene-ház restaurálása

Egy szecessziós épület újjászületése
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Hozzászólások száma (a cikk alján): 1
A cikkhez kapcsolodó képek:

A XX. század első negyedében épült, Gróf Mikó Imre utcai, az egykori dr. Bene István ügyvéd háza Sepsiszentgyörgy egyik műemléképülete. A szecessziós stílusú épület gyönyörű díszítőelemei, valamint a Budapesten készült régi faszerkezet is restaurátorok keze munkájával születhet újjá. A Bene-ház és más hasonló műemléképületek felújításának fontosságáról Birtalan Erzsébet Csilla főépítésszel beszélgettünk.

A XX. század elején, feltehetőleg 1914-ben épült Bene-ház (S. Sebestyén József budapesti fotóművész A város arca emlékmű fotóalbumban az 1908-as évet említi) egy U alakú épület volt, amely idővel változott. A kétszintes, téglából készült épület hódfarkú cseréppel födött, a régi arculatát a jelenlegi felújítási munkálatok alkalmával is igyekeztek megőrizni. A restaurálást követően múzeumot létesítenek, ahol többek között egy állandó vadászkiállítás kap helyet.

Birtalan Csilla, Sepsiszentgyörgy város főépítésze szerint a műemléklistán szereplő Bene-ház felújításánál meglehetősen nagy gondok adódtak, hiszen a gipszből készült díszítőelemek rossz állapotban voltak, előfordult, hogy az építészek nem tudtak következtetni egy elemnek az eredeti formájára. Keresték a régi fényképeket, de nem jártak nagy sikerrel.

A felújítás terveit Zakariás Attila műépítész készítette, Edler László György építészmérnök, művezető felügyelete alatt az épületben történő munkálatokat a Göncz Attila által vezetett Instal-all Kft. végzi. A gipszből készült díszítőelemek restaurálásával Kátai Sándor restaurátort, a faszerkezet feljavításával pedig Incze Levente restaurátort bízták meg, Kovács Kázmér tervezőépítész az épület homlokzatának színeit tervezte.

Az egykori dr. Bene István ügyvéd, városi tanácsos, országgyűlési képviselő, a helyi Kossuth Kör és a szabadkőművesek városi elnökének házát gipszelemek díszítik, az épület homlokzatán medúzára emlékeztető arcok őrködnek.

A fából készült – már csak eszmei értékénél fogva is –, értékes nyílászárók egyikén ez a felirat olvasható: „Justus Sándor és fia Budapest”. A pincelejáratnál szintén olvasható, hogy a födémgerendák a Diósgyőri Acélüzemben készültek, tehát nagy valószínűséggel az is a „magyarvilágból” való – fogalmazott Bunta Álmos végzős építészmérnök hallgató, a kivitelező vállalat munkatársa. Bunta szerint két hónapon belül remélhetőleg sikerül a belső felújítást befejezni. A majdani vadászmúzeumba látogatva a városlakók is megcsodálhatják a szecessziós épületet.

Zsók Enikő

Cikk megtekintve összesen: 2418   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 

24/04/2016
avatar
minden hazugsag mert dr. bene volt ügyved el volt deportalva.minden
hazugsag holvan a csaladi sir,hamisitok szegyenletesek.
Egyetértek! Nem értek egyet!
0

  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet