Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Ajánló | Tíz perc Kukovecz Gáborral

Tíz perc Kukovecz Gáborral

„Az igaz dolgok utat találnak a közönség szívébe”
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
„Mindenki találja meg a zenének azt a szeletét, amit ő el szeretne fogyasztani” Fotó: Tinca Teddy
Hozzászólások száma (a cikk alján): 4

A Szent György Napok nagyszínpadi koncertjei közül dinamikájával, fantasztikus hangulatával kitűnt a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Pokolgép produkciója. Az első magyar heavy metal albumot jegyző legendás zenekar alapítójával, gitárosával, dalszerzőjével, Kukovecz Gáborral a nagysikerű koncert délelőttjén beszélgettünk a hatásokról és a zeneiparról.

Kukovecz Gábor 1959. május 2-án született Budapesten. 16 évesen kezdett gitározni, majd a `80-as évek elején megalapította a Pokolgépet, amely hosszú ideig Magyarország legnépszerűbb heavy metal zenekara volt. A sztár­allűröktől mentes élő rocklegenda szívesen tett eleget az interjúfelkérésnek.

– Kinek, illetve minek a hatására kezdett el gitározni?

– A szüleim egyszerű munkásemberek voltak, a zeneszeretetnek nem volt hagyománya a családunkban. Birkóztam, aztán egy sportbalesetet követően valami hiánypótlóra volt szükségem, amit a zenében találtam meg. A rockzene volt az, ami megfogott, fiatalon a Deep Purple és a Led Zeppelin, az akkori legkeményebb zenekarok érdekeltek. A legelső, ami szíven ütött, és amiért gitárt ragadtam, a Judas Priest második albuma volt (Sad wings of destiny, 1976 – szerk.). Bár másfajta hatások is értek, amelyek a Pokolgép zenéjében csapódnak le, őket ma is a műfaj egyik meghatározó zenekarának tartom, akik bármivel rukkolnak elő, arra érdemes odafigyelni.

A zene szeretete

– 1986-ban jelent meg az első magyarországi heavy metal album, a Totális metál. Mi motiválja ennyi év után, amikor az illegális zeneletöltések miatt nem kifizetődő egy-egy új CD-t kiadni?

– Bár a zeneiparban nincs pénz, gyakorlatilag zeneipar sincs, ugyanaz hajt, ami a kezdetekkor, még amatőr zenészként: a zene szeretete. Ha nem lennénk színpadon, odahaza prüntyögnénk a hangszereinken. A zenekar életé­ben voltak hullámvölgyek, ám akkor is tettük a dolgunkat, mert jól éreztük magunkat így együtt, hajtott az együttzenélés öröme, emellett a közönség szeretete is komoly motiváló tényező számunkra.

– Harminc éve minden zenekar álma egy lemezszerződés volt. Mára átestünk a ló túloldalára, a rengeteg új produkcióra a kutya sem kíváncsi. Mit tanácsol a feltörekvő zenekaroknak?

– Amikor elkezdtünk zenélni, kölcsönkértünk egy mikrofont és odahaza, a pincében felvettük a szerzeményeket. A nemrég piacra dobott Metalbomba című lemezünket ugyanúgy a pincében rögzítettük, majd a kész anyagot elvittük egy stúdióba megkeverni, és a CD-t egy német kiadó jelentette meg. Azt tanácsolom a fiatal zenekaroknak, ne menjenek drága stúdiókba, valósítsák meg az elképzeléseiket, akár odahaza is. Ugyanakkor a kimagasló hangszeres tudás nem elég, hiszen a rockzene erős gondolati töltéssel rendelkező műfaj. A Pokolgép számára fontosak a dalszövegek, a számaink arról szólnak, amit mi megélünk, és úgy látszik, ez sokak gondolatmenetével találkozik, hiszen úgy vélem, a rajongóink nemcsak a zene miatt szeretnek, hanem a szövegeinkkel is azonosulni tudnak.

– Mi a véleménye a tehetségkutatókról?

– A média irányítja a tehetség­ipart, hiszen ma már minden háztartásban 2–3 tévékészülék van, így egy ideig befolyásolni tudják a nézőközönség ízlését. Az igaz dolgok azonban a sajtó segítsége nélkül is utat találnak a közönség szívébe. Mi az utóbbi utat járjuk, hiszen a média kicsit mostohán bánik a zenekarral, de ezt nem bánjuk, hiszen így a zenénk megmarad olyannak, amilyen volt.

A sokarcú csoda

– Amikor nem a Pokolgéppel próbál, vagy turnézik, akkor is a muzsikával foglalkozik, zenetanárként…

– Nem vagyok zenetanár, egy általános iskolában tanítok ének-zenét. A zene számomra egy sokarcú csoda, szeretem például a népzenét (ezt a hangpróbán is hallhattuk – szerk.), bár a közönség nem erről az oldalamról ismer. Úgy vélem, ha valaki a zene minden arcába szerelmes tud lenni, talán létrehozhat valami egyénit.

– Az interjúkban soha egyetlen pályatársáról sem nyilatkozott negatívan, és a provokálásokra sem válaszolt.

– A lényeg számomra a zene. Különbözőek vagyunk, és nem lehet mindenkit egy kaptafára ráhúzni, így soha nem gondoltam, hogy csak azok a rendes emberek, akik engem, illetve a Pokolgépet szeretik. Mindenki találja meg a zenének azt a szeletét, amit ő el szeretne fogyasztani.

„A magunk útját járjuk”

– Frusztráló érzés-e, hogy vannak zenekarok, amelyek a Pokolgép hatására kezdtek zenélni és most sikeresebbek a példaképnél?

– Egyáltalán nem az. Számunkra a zene kikapcsolódás, hobbi, mindegyikünknek van civil foglalkozása, amiből megélünk, és ennek van egy óriási előnye is: senki nem tud minket bekebelezni. Nem mondják meg, hogy ezt vagy azt csináljuk, mert az eladható. A magunk által kijelölt utat járjuk, és az új lemezünket is azért jelentettük meg egy német kiadónál, hogy senki ne szóljon bele az elképzeléseinkbe. Ha ez tetszik a közönségnek is, rendkívül boldogak vagyunk.

– 2011-ben a színtér egyik nagyágyúja, a svéd Hammerfall zenekar Send me a sign címmel feldolgozta a Pokolgép Hol van a szó című balladáját…

– Jóleső érzés volt, hogy kiadták a Hol van a szót, így Amerikában is megjelenhetett egy szerzeményem, hiszen ők a nemzetközi porondon nálunk jóval ismertebbek.

Daczó H. Barna

Cikk megtekintve összesen: 6559   |   Cikk megtekintve ma: 6
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 

21/06/2016
avatar
Kukovecz Gábor legnagyobb példaképem mindhalálig!!!!!!!!!!!!!!!!!
Egyetértek! Nem értek egyet!
2
21/06/2016
avatar
<3
Egyetértek! Nem értek egyet!
0
21/06/2016
avatar
Minden tiszteletem Kukovecz Gáboré! Köszönöm, köszönjük, hogy immáron 30 éve töretlenül zenélnek nekünk! A szinpadról árad a közönség iránti szeretet, összetartozás! Szivvel, lélekkel teszik a dolgukat!
Nagyon szeretem őket!:)
Egyetértek! Nem értek egyet!
2
22/06/2016
avatar
tiszteletem a pokolgépnek és gábornak sok éves kitartásért
Egyetértek! Nem értek egyet!
1

  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet