Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Ajánló | Monodráma az iskolákban

Monodráma az iskolákban

Új színházi kezdeményezés Szentgyörgyön
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

A Tandem Csoport és a Tamási Áron Színház együttműködésének eredményeképpen rendhagyó színházi produkció született Sepsiszentgyörgyön, mely maga mögött kívánja hagyni a megszokott színházi teret, és megpróbál a diákok életterébe – iskola, osztályterem – beépülni.

Jevgenyij Griskovec Hogyan ettem kutyát című monodrámájának célközönsége a középiskolás diákság. A darab a játék lehetőségét hordozza magában, melynek köszönhetően a színház a diákok közvetlen közelébe kerülhet, a szó legszorosabb értelmében testközelbe. Minden előadást közönségtalálkozó követ, ezáltal kötetlenebb formában nyílik lehetőség az iskolásokkal való párbeszédre.

A Tandem Csoport fiatal színházi alkotókat magában foglaló összművészeti szerveződés, mely azzal a céllal született, hogy különböző tevékenységi területeken alkotó művészek számára lehetőséget kínáljon a közös gondolkodásra, közös művészeti alkotások létrehozására.

Derzsi Dezső, a csoport vezetője, aki egyben a Tamási Áron Színház színésze, így nyilatkozott az előadás kapcsán: „Griskovec szövege arról az útról szól, melyet, ha különböző formában is, de mindannyian bejárunk a felnőtté válás időszakában. A kérdés az, hogy ki hogyan dolgozza fel az élményeket.”

Griskovec kortárs orosz drámaíró a Hogyan ettem kutyát című darabjában a csendes-óceáni orosz flottánál töltött katonai élményeiről mesél. Rövid történetei látszólag összefüggéstelenül kapcsolódnak egymáshoz, ezekben gyakran felsejlenek gyermekkori, diákkori élmények, érzések is, míg végül a színes mozaikkockák hatalmas freskóvá olvadnak össze.

Az első találkozás a tanulókkal november 18-án volt a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban; az alkotóknak szándékában áll minél több erdélyi középiskolába eljuttatni az előadást.

Cikk megtekintve összesen: 612   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet