Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Ajánló | A számvetés drámája

A számvetés drámája

Kárpáti Péter: Akárki – új előadás a Tamási Áron Színházban
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Megőrzésre méltó nagy alakítás a Tamási Áron Színház társulatáé
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Sikert aratott a számvetés drámája a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. Rég nem hallottunk hasonló, közvetlenül a nézőnek szegezett, szívet s értelmet megrengető kérdéseket ezeken a deszkákon. Az élet meg a halál, az elmúlás kérdései ezek, örök számonkérés, kezdve ott, hogy minek is vagyunk ezen a földön – azért-e, hogy követ vágjunk egymáshoz? –, esetleg azért, hogy haszonnal éljük le azt a néhány évet?

A középkori keresztény világ ellentéte a római ókor élvezethajhászásának, a katolicizmus kivetette a földi jólét célzatait is, mindent az istenhitre s a Teremtőre összpontosított, ám nem tudta kivetni a színpadi játékot, élt az tovább a vásári komédiákban. Hát kitalálta az egyház a bibliai történetek, Jézus szenvedéseinek dramatizált és erkölcsben okító-fenyítő színpadi változatát. Nálunk hasonló a Csíksomlyói passió és megannyi betlehemi játék.

Kárpáti Péter kortárs dráma­írónk nagyszerű érzékkel nyúlt a 16. századi játékokhoz, ám úgy örökítette át a műfajt, hogy az közvetlenül a mai életvitelhez kapcsolódik, minden szürkeségével és szenvedtetéseivel. Mert ez a dráma fehér-feketében láttatja és nem csak a nagyvárosi életszabványt, de magát a mibenlétét az életnek, életünknek. 

Ne hárítsunk minden tisztát és tisztátalant a keresztény hitvilágra!  Buddha ókori tanaiban már benne van az élet mibenlétének keresése, taglalása; az élet merő szenvedés, a szenvedés oka pedig a vágy a gyönyör, a kielégülés iránt; az élet állandó létszomjúság, a szenvedés megszüntetése éppen a vágyak kioltásában kereshető és található Buddha szerint is. Lefegyverző ez a tan, akár a mindmáig jóságra terelő keresztény hit. És innen meríti az életábrát, a mából az Akárki című dráma.

Emma asszony, úgy ötvenes, megviselt, leánygyermekes ingatlanügynök, megfáradt a sok megélt és megismert nyomorúságban, hát magába száll, számot vet a halállal – miközben kitárul előtte és a néző előtt a kisemberek élete, anyagi kiszolgáltatottsága, a másoké is. A 15. században Kempis Tamás Ágoston-rendi szerzetes neve alatt megjelent Krisztus követése című könyv boldog felfedezése annak, hogy Isten és Jézus követésére születtünk. Emma asszony viszont nem a boldogságban keresi és találja meg a halál- meg istenhitet. Kempis Tamás szerint „a derék ember dicsősége a tiszta lelkiismeret”.

Ám Kárpáti drámájában roppant nehéz rendben hagyni itt mindent, gyermeket, temetkezési költséget, csődugulást stb. Nagyszerű ötlettel rendezte Radu Afrim az előadást, engedve azt a szerző szabta mederben. Nálunk már ez is nagy szó! Megőrzésre méltó nagy alakítást láttunk Pál-Ferenczi Gyöngyitől, Pálffy Tibor, Szakács László, Erdei Gábor meg a többi művész méltó és hiteles figurát életesített egy nagyszerű előadáshoz. 

(Ma sem tudom, meddig lehet még elhanyagolni a nézőteret, miféle rendhagyó remeklés akar lenni, hogy a nézőtér a színpad meghosszabbítása (8 sor), a többi nulla.  És ha 200 ember tolul(na) a kirekesztett nézőtérre? De ezek bosszantó mellékségek, ugye, egy kiváló drámaélményben...)

Czegő Zoltán

Cikk megtekintve összesen: 815   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet