Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
5.00
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Ajánló | Miért éppen Svájc?

Miért éppen Svájc?

Szávai Géza háromszéki olvasóival találkozott
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Szávai Géza új regényéből kiderül, hogy miért kalandozik svájci tájakra egy Székelyföldről indult és Budapesten élő író
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Kedden este a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében a székelyföldi (Küsmöd) születésű, de jelenleg Budapesten élő író, Szávai Géza beszélgetőtársa, Bogdán László író, költő jelenlétében mutatta be Csodálatos országokba hoztalak című új regényét.

A könyv sepsiszentgyörgyi bemutatója egyébként egy héttel megelőzte a budapesti hasonló eseményt. A helyi közönség megtisztelvén a szerzőt, hogy elsőként itt ismertette munkáját, szép számban vett részt a találkozón. A felolvasások szünetében Gáspár Álmos eseményhez illő gitárjátéka tette még varázslatosabbá a hangulatot.

Már a beszélgetés elején kiderült, hogy a Csodálatos országokba hoztalak regény cselekménye a világ bankárjaként elkönyvelt Svájcban játszódik, és valójában egy kicsit róla is szól, de azt is megtudhatjuk belőle, hogy a jólétbe is bele lehet tunyulni, s a becsvágy hiánya bizonyos esetekben szintén szellemi visszafejlődéshez és leépüléshez vezet.

Miért éppen Svájc? Miért kalandozik olyan messzire egy Székelyföldről indult és Budapesten élő író? Ezekre a kérdésekre magától az szerzőtől kaptunk választ, aki az est folyamán elmondta, gyermekkorában környezetében gyakran feltevődött a fájó kérdés: mi itt, Erdélyben miért nem élhetünk úgy, mint a svájciak? Miért nem tudjuk az itt élő népekkel együtt közös hazánkat kelet Svájcává tenni? Hiszen minden adottságunk megvan hozzá, és meg is érdemelnénk. Mindezek hallatán az emberpalántában is megfogalmazódott, hogy valóban, ő miért nem lehet svájci.

A továbbiakban a regény cselekményszálából az kiderül, hogy a semlegességet az ott felhalmozott arany értékével, illetve fegyverek erejével lehetett megőrizni, az viszont nem, hogy miként sikerült erre az útra lépni. Ahhoz ugyanis, hogy megbízzanak benned, fel kell valamit mutatni a nagyvilágnak. Különben a korabeli Svájc egy militarista állam, ahol nagyon merev katonai doktrína szellemében nevelik az embereket már gyerekkoruktól, hogy szükség esetén képesek legyenek megvédeni magukat és országukat.

Az életben általában mindenki valamit nagyon el akar érni, de mi történik akkor, ha ezt el is érte? Az ember tudatában mi következik utána? – teszi fel a szerző a szokatlan kérdést. Elmondása szerint a szakemberek úgy tartják, hogy a gyermekek nyolcéves korukig lélekben átélik a saját esélyeiket. Lelkületileg megtörténik velük minden, ami egy emberrel élete során előfordulhat, ezek a folyamatok pedig kihatással vannak a továbbiakra. E felismerés jegyében bontakozik ki a regénybeli főhős sorsa, és hogy az miként alakul, megtudjuk, ha elolvassuk a művet.

Bedő Zoltán

Cikk megtekintve összesen: 1156   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet