Véleményfal

User
Dátum: 2017. június 29., 13:32
A cikk címe: Hiába panaszkodtak
ÉRTÉKELÉS: 2

Tamas Sandor, onnek a legkisebb gondja is nagyobb kellene legyen minthogy a vadaszok penzet probalja gyarapitani, hisz az aktualis helyzet kialakulasaert kizarolag a vadasztarasasagok a felelosek. Amugy meg mehetnek, ugysem vesz senki figyelembe egy maroknyi zoldruhas bohocot. Az az ido lejart, fel kell noni es civilizalt modon oldani meg a problemakat.

User
Dátum: 2017. június 29., 13:11
A cikk címe: Ha beszokik a faluba…
ÉRTÉKELÉS: 1

Nincsenek számaim, hogy hány vadat lőttek az elvtársak, de valahogy kétlem, hogy többet, mint a mai, kilövési pénzből élő vadásztársaságok. Ugyanakkor tévedés a nyulat (vagy bármely prédaállatot) a ragadozókhoz hasonlítani, még akkor is, ha a medve mindenevő. Még nagyobb tévedés nem őshonos, betelepített állat elszaporodását az őshonosokhoz hasonlítani. Medve és szarvas (vaddisznó, stb.) "mióta világ a világ" volt errefele és kialakult egy egyensúly az állomány között, egyensúly, amit az ember felborított. És a felborítás után is a vadakat hibáztatja. És ekkor még nem éríntettem azt, hogy a vadászok a hiúz és vadmacskákat is említették, mint példát, hogy jaj, már azokat se tudjuk levadászni. Na, azok aztán nagyon kártékony állatok.

User
Dátum: 2017. június 29., 10:17
A cikk címe: Hiába panaszkodtak
ÉRTÉKELÉS: 4

Miert nem varhatja a vonatot.Hiszen o is civilizalodni akar.A baj csak az ,hogy nem valt jegyet,mert ha valtana es hozna a penzt a zsebetekbe akkor minden ok volna.Egyebkent Bodokon az allomasban senkit nem tamadott meg,hanem o volt az aldozat,ugyanis elutotte a vonat.

User
Dátum: 2017. június 29., 08:48
A cikk címe: Ha beszokik a faluba…
ÉRTÉKELÉS: 1

Részben egyetértek de pár dologban félretájékozott. 89 elött lötték a vadat csak nem a nép, hanem az elvtársak. Nem volt információáramlat, fölösleges a 30 évvel ezelötti kérdést bocolgatni. Ugyanakkor: ma a legtöbb medve két-három boccsal jár, ez azt jelenti, hogy háromévente minimum duplázódik az állomány. Végezetül: Ausztrália esete a nyulakkal...

User
Dátum: 2017. június 29., 08:27
A cikk címe: Bécsben Moszkva ellen
ÉRTÉKELÉS: 0

Hajrá fiuk,mindent bele......

User
Dátum: 2017. június 29., 08:14
A cikk címe: Célkeresztben a feketemunka
ÉRTÉKELÉS: 4

Falun ,az erdeszeknek fakitermelo cegjuk van ,evi tobb szazezres jovedelemmel .A konyvelesukbol is latszik ,hogy csak egy vagy ket alkalmazotjuk van !!!Ez nem tunik fel a munkafelugyelosegnek ?

User
Dátum: 2017. június 29., 08:02
A cikk címe: Lényegi változás nem történt
ÉRTÉKELÉS: 0

Bele koptek,taknyoltak a husosfazekba es most -csak veluk-megy tovabb a buli.{de ismet''megmentettek'' Erdelyt}

User
Dátum: 2017. június 29., 06:28
A cikk címe: Rákapott a húsra
ÉRTÉKELÉS: 3

Jujj..vidamabb tortenet nincs? ..itt elmaradt happy end..

User
Dátum: 2017. június 28., 22:59
A cikk címe: Rákapott a húsra
ÉRTÉKELÉS: 0

Nyuszikás történet kell? No figyelj, itt van egy! Etetjük, felneveljük, levágjuk,megnyúzzuk, megsütjük, megesszük. Kell ennél több?

User
Dátum: 2017. június 28., 22:33
A cikk címe: Ha beszokik a faluba…
ÉRTÉKELÉS: 3

Ajánlom a Hargita Népében megjelent interjút Berecky Leonardoval aki a balánbányai medvevisszavadító központ vezetője.Érdemes elolvasni https://hargitanepe.eu/b-e-s-z-e-l-g-e-t-e-s-bereczky-leonardoval-a-medve-visszavadito-kozpont-vezetojevel/

User
Dátum: 2017. június 28., 22:17
A cikk címe: Ha beszokik a faluba…
ÉRTÉKELÉS: 6

A ragadozók nem szaporodnak túl. Ha fogytán az élelem, akkor kevsebb egyed születik. Ne féltsd a szarvasokat, nem írtják ki a medvék őket. Ha nem így lenne, már rég nem látnál semmi mást, csak medvét, farkast és egyéb, a tápláléklánc csúcsán levő állatot. A medvék esetében meg kell adni nekik a lehetőséget arra, hogy az erdőben élelmet találjanak. Az állatok opportunisták. Ha felfedezik, hogy könnyebben lehet a falvakban jóllakni, akkor oda járnak és ameddig bőséges az élelem, szaporodni is fognak. Szerintem több dolgot kell tenni, hogy ne a medvékről szóljon minden nap az újság: 1) Megfelelő teret és élelmet kell hagyni nekik az erdőben. Erdei gyümölcsöt, gombát, mézet és prédaállatot (főleg a sérült, gyenge állatokat) 2) Azokat az egyedeket, melyek rászoktak a falvakra, el kell költözteni első körben olyan helyre, ahol nem kap könnyen élelmet, második körben mendékhelyre, amennyiben lehet, és harmadik körben elfogadom, hogy ezeket ki lehet lőni. De mindehez az egyedeket figyelni kell és meg kell jelölni. 3) A veszéleyzetett helyen levő emberek igenis kell költsenek arra, hogy a medve ne szokjon rájuk. Vannak modern módszerek is, a megkötött kutya és a dülledező istálló nem az. 4) Ha emberre támad, akkor vagy zárt helyre kell szállítani, vagy ki lehet lőni. Mindezt megtehető, szerintem az állatvédő egyesületek is beleegyeznének és egy idő után beállna a természetes egyensúly. A vadászoknak természetesen ez nem érdekük, és a gazdáknak is egyszerűbb lenne az élet, ha a medve eltűnne innen is. Sajnos. Ugyanakkor az elmúlt év tilalmára vonatkozni elég furcsa, mert ez vagy azt jelenti, hogy azelőtt rengeteg medvét kilőttek (kétlem, mert az elmúlt 20 évben is voltak esetek, csak a hisztéria volt kisebb) és ezért ugrott meg a számuk, vagy a medve nagyon gyorsan szaporodik, mint a nyulak, ami szintén nem tűnik valószínűnek. Végül még egy gondolat: 89 előtt is tilos volt medvére vadászni, nem? Akkor miért nem szaporodott túl? És bár nem medve, és a kettőt külön kell kezelni, nem hagyhatom szó nélkül a pásztorkutyák helyzetét. Objektíven sokkal veszélyesebbek, nagyobb az esély, hogy ők okozzanak sérülést. És közrejátszanak abban is, hogy a medvének kevesebb sérült, gyengébb vad jut

User
Dátum: 2017. június 28., 20:57
A cikk címe: Ahol érdemes megöregedni
ÉRTÉKELÉS: 1

Igen tényleg "érdemes" ott megöregedni, hallgatni estenként a motorosok zaját amint végigdübörögnek a falu utcáin fel alá mint akik kergemarhakórban szenvednek,összetévesztve egy krosszversenypályával az utcákat és a főutat,nem kímélve embert,állatot, hallgatni a manelet a harmadik utcából, csodálni a mezőn az odahordott szemetet ... tényleg csakis itt érdemes megöregedni ...

User
Dátum: 2017. június 28., 20:42
A cikk címe: Ha beszokik a faluba…
ÉRTÉKELÉS: 1

Irjatok az orszagunkat ero afrikai hohullamrol,mert Kovaszna megyet is erinti.Vagy a hetvegere beharangozott hatalmas viharokrol amely szinten erinti majd Kovaszna megyet is.Es saccolhattok is, hogy melyik fog tobb embert megolni ,a hohullam vagy a vihar.Szerintetek az erdok kiirtasanak semmi koze ugye a klimavaltozashoz es az ezzel jaro termeszeti katasztrofakhoz?!Majd hamarosan meglatjatok ti,hogy hova vezet egyes embertarsaink moho gazdagodasi vagya ha mi tobbiek nem teszunk ellene semmit.

User
Dátum: 2017. június 28., 19:59
A cikk címe: Rákapott a húsra
ÉRTÉKELÉS: 2

Az egesz dologban csak az a perverz,hogy ezek a gyava cselszovok ugy allitjak be a dolgot mintha a szekely nep kerne a medvek kvotavadaszatat.Ezt azert teszik imigyen,hogy majd a kozeljovoben,ha valamelyik mas kormany amely jobban szereti majd a hazajat,netan felelossegre vonja majd oket akkor azzal takaroznak majd,hogy a nep kerte.

User
Dátum: 2017. június 28., 18:17
A cikk címe: Ma is értünk harcol
ÉRTÉKELÉS: 1

I. László király édesanyja valóban Richeza királyné volt, ám az édesapja az Árpádok vérvonalát képviselő I. Béla. De nem csak ezért tekinthető MAGYAR királynak, hanem főkét azért, mert ő MAGYARNAK tartotta magát. Magyarul álmodott, magyarul sírt. És MAGYARországot védelmezte, területét növelte, nem véletlenül Erdély és a székelyek védőszentje! A vérvonalat csak a zsidók vezetik anyai ágon, mi, magyarok, vagy ti, románok az apát tekintitek elsődlegesnek a genetikai nyomozáskor. Éppen ezért neked nem László magyarságával kellene foglalkozonod, hanem például az "országalapító" Basarab vajda eredetével. Erősen meglepődnél, ha esetleg kiderülne, hogy te magad is kun vagy. "Cuman" – hogy jobban értsd.

User
Dátum: 2017. június 28., 18:01
A cikk címe: Rákapott a húsra
ÉRTÉKELÉS: 0

Egy újságnak főként arról kell írnia, ami az embereket foglalkoztatja. A medvék elszaporodása pedig igen sokakat érint, többnyire negatívan. Tehát én egyáltalán nem unom a medvés sztorikat. Nyomást kell gyakorolni az illetékesekre, hogy lépjenek. Tudom, egyesek inkább arról szeretnek olvasni, hogy "nincs munkahely" (mekkora ostobaság), s hogy "külföldre kényszerülnek a fiatalok" (merthogy most ez a divat), de én éppenséggel pont az ilyen óbégatózást unom.

User
Dátum: 2017. június 28., 17:53
A cikk címe: Ha beszokik a faluba…
ÉRTÉKELÉS: -2

Emberek! A vadászoknak valóban érdekük a kilövési kvóta! És lehet az ellen szólni, hogy ha megkapják, ne a trófeavadakat lőjék ki, az állományszabályozó, genetikailag is értékes nagy hímeket. De mert a vadászok érdeke most egybeesik a falusiakéval, kövezzük meg őket? Hát a gazdáknak is ugyanúgy érdekük, hogy megmaradjanak a háziállataik, a terményeik. A parlament kellene felelősebben gondolkodjon erről, egyáltalán gondolkodjon, az ő kezükben a megoldás, de ott kevés az az ember, aki a zsebén kívül másra is gondol...

User
Dátum: 2017. június 28., 16:27
A cikk címe: Ma is értünk harcol
ÉRTÉKELÉS: -2

Maga fentiro ujsagiro ne irjon olyan dolgot amihez esze aga sincs .Ez az ujsag kifejlödöt nyugati stilusra .A LEGJOBB MAGYARNYlELVÜ UJSAG. En minden reggel elovasom nagy nehezen eszt az ujagot mert tetszik meg ha nem is reszik ki amit irok.Miert vannak olyan haramaradtak akik ajalnak magyar tanart. Akarom mondani hogy Ladislas 1 s z lovak szarmazasu aki lengyel orszagba született az anny a legyel hercegnö RICHEZZA VOLT:a fausi szekelyek között sokan hatra vannak maradva mert leginkabb azok a szelhamos papok ferevezetik .A fenti ujsagiro lehet tudatlan a tötenelemben.En negy nyelvü ujsagokat olvasok de hatevig tanultam is.

User
Dátum: 2017. június 28., 15:29
A cikk címe: Ahol érdemes megöregedni
ÉRTÉKELÉS: 2

a tegnp lattamhogy egy szemely kihivta a varoshaza rendoreit hogy a blokja alatt setaltatjak a hazi kugyusokat de nem a blokkos emberke kelene reklomajon hanem a kis alatot tarto gazdi hogy [ mert nincs a varosba egy kutya setaltato hely mind mas varosokba hogy ne keljenazaz ember a blokkok kozot setaltassa a kedvencet ] ere is oda kellene figyelni nemcsak a boldog boldogtalan emberek altal udszakat miegymast elnevezni

User
Dátum: 2017. június 28., 15:25
A cikk címe: Ahol érdemes megöregedni
ÉRTÉKELÉS: 0

Fiatalon sem jó meghalni, sőt egyáltalán nem jó meghalni de nem kívánságkosár.Nem akarok megsérteni senkit, de ha szétnézünk hány boldog nyugdíjast, időst látunk? Mert szerintem a zöme nem az.Nyugdíjvárás, gyógyszeríratás, orvosra várás, közköltség és még ami fizetendő és arról álmodni elég lesz a maradék következő hónapig. Tudom nem tehetnek róla hisz ez a rendszer és ledolgozták éveiket, sőt sokszor egészségüket is becsületesen.De az öregkor nem arról kellene szóljon hogy élvezze az életet, boldog legyen családja körében?És hány meg hány család van rászorulva az idősek segítségére,hogy abból a kevéske nyugdíjból is adjon? Vajon tényleg olyan jó idősnek lenni? Kiszolgáltatott helyzetben,másokra szorulni, ágyban feküdni mozdulatlanul mert béna a fél testem bár elmém ép? Vagy éppen szégyenkezni mert a fiam/ menyem/ unokám jót vágott rám mert tehetetlen vagyok?És hány meg hány eset van amikor nem jó megöregedni és igen néha talán jobb fiatalon meghalni ...

User
Dátum: 2017. június 28., 15:02
A cikk címe: Rákapott a húsra
ÉRTÉKELÉS: 5

Nemcsak ez az újság , a Háromszék se különb ...

User
Dátum: 2017. június 28., 14:32
A cikk címe: Ha beszokik a faluba…
ÉRTÉKELÉS: -1

Beindult a liberális ökokommandó... Arra valaki gondol h a medvék túlszaporodása felborítja az egyébként felborított rendet s fogyni fog a szarvas, öz, vaddisznó stb... Mert ez ezzel fog járni sajna. Nem vagyok állatgyilkos de beavatkozás nélkül a tápláléklánc alsó szegmensében levö fajok szenvedik meg a nagy medvepopulációt. Szlovákiában háromszor kevesebb medve van mint egyedül Hargita megyében...

User
Dátum: 2017. június 28., 12:42
A cikk címe: Ha beszokik a faluba…
ÉRTÉKELÉS: 5

Es a masik komment a 11-es utrol meg az ozekrol...Az mar nem felelt meg az udemeraj pribekjeinek,ugyebar.Nem is felelhetett meg olyanoknak akik sem a nepuket, sem a termeszetet,sem pedig a szulofoldjuket nem tisztelik es nepuket(ha egyaltalan szekelyek ezek,mert erosen ketlem)nap mint nap felrevezetik es alhirekkel riogatjak csak azart,hogy perverz,kapzsi vagyaikat torvenyerejure tudjak emelni.Hadd legyen az,hogy a nep kerte,hogy a medveket kilojuk.

User
Dátum: 2017. június 28., 10:48
A cikk címe: Ahmed S. és Kiábrándy úr
ÉRTÉKELÉS: 0

Csillagszóró volt nála?

User
Dátum: 2017. június 28., 10:43
A cikk címe: Ahol érdemes megöregedni
ÉRTÉKELÉS: 0

Nem érdemes megöregedni? Talán jobb fiatalon meghalni?

User
Dátum: 2017. június 28., 09:36
A cikk címe: Ha beszokik a faluba…
ÉRTÉKELÉS: 5

A medve oda jar be ahol sok a BIRKA!!!

User
Dátum: 2017. június 28., 09:33
A cikk címe: Rákapott a húsra
ÉRTÉKELÉS: 6

Amiota letezik ez az erdokitermelo munkasokbol alakult falu(Kommando)azota egyfolytaba bejart a medve ide.Ez nem ujdonsag.A falu ugyanis az erdo kozepeben 1500m magasan a Baszka pataka mellett epult.Tehat nem a medve telepedett ra az emberi videkre,hanem az ember telepedett ra a medve termeszetes teruletere.Es ideje lenne mar lemezt cserelni,mert ez az ujsag egyebrol sem tud irni mar ket hete.

User
Dátum: 2017. június 28., 09:24
A cikk címe: Rettegésben a lakosság
ÉRTÉKELÉS: 5

Majd ha estefele mikor messz haza a munkabol az arabokat talalod a feleseged udvaraba es nem a medvet akkor majd legyszives ird meg a velemenyedet.Ami az eszosztast illeti, az eszt csak olyanoknak lehet osztani akiknek van amivel ezt fol is fogjak.Neked latom nincs!Es ami a kulfoldieket illeti akik "vesznek itt egy,ket kanyart aztan elhuznak",en mutatok neked ezek kozt olyanokat akik jobban szeretik Erdelyt es jobban tiszteletben tartjak a termeszetet mint a te idiota fajtad!

User
Dátum: 2017. június 28., 05:02
A cikk címe: Rákapott a húsra
ÉRTÉKELÉS: 9

Hu de uncsi...nyuszikas torteneteitek nincsenek?

User
Dátum: 2017. június 27., 23:14
A cikk címe: Páván pusztított a medve
ÉRTÉKELÉS: -10

Téged kéne kitömni.