Példaképet keresünk

Azt hiszem, nincs olyan gyerek, akinek fel ne tennék a megszokott kérdést: kit választanál példaképedül, kire szeretnél hasonlítani, ki az, aki szerinted követendő utat járt be? Ha otthon ezt nem teszik meg a szülők, megteszik az iskolában, talán már az óvodában is, hiszen – mondják a lélektanászok, és mondjuk mi, pedagógusok – nincs az a fiatal, akire ne gyakorolna hatást egy-egy kiemelkedő ember, művész, sportoló, kiváló szakmunkás. Van, aki saját szüleit igyekszik követni, mások az iskolában találnak serkentő példát, amilyenek ők is lenni akarnának.

Hányszor mondták el, írták le volt tanulóim az általuk megálmodott jövőt, s ebbe mindig belefért valaki, aki nagyon sokszor elérhetetlen messzeségben lebegett előttük, de akadtak számosan, akik nem az elérhetetlen vágyak után sóvárogtak, hanem nagyon valódi, saját környezetükből kiemelkedő személyekhez kötötték ezeket a vágyakat. S ha jellemezni kell ezeket, akkor a becsület, a tisztesség, a nyugodt családi légkör az, amihez kötik az álmaikat.

Örvendeznünk kell, ha többek között a helybeli sportélet kiválóságait sorolják elő, nagyszerű szakembereket jelölnek meg, a talpon maradás lehetőségeit keresik. Szerény családok, aránylag szerény álmok – ezek bukkannak elő. Géppuskás rablók, fosztogatók, bűnözők kevésbé. Ezért is gondolkoztat el a sikert sikerre halmozó A Viszkis című film páratlan népszerűsége, látogatottsága.

A mozisiker még hagyján, hiszek filmek tucatjaiban követhetünk nyomon rablótámadásokat, hajtóvadászatokat, autós üldözéseket, ám az már nem nagyon talál ide, hogy a filmmel párhuzamosan sikeres fogadtatásokkal várják a film bankrabló, élő hősét is. Minden igyekezetünk kárba mehet, ha erre hajlamos fiatalok azt látják, érdemes lopni, másokat megkárosítani, mert ha szerencséd van, s megbízható partnered, könnyen tehetsz szert pénzre, ékszerre, s ha netán lebuksz, leülöd azt a pár esztendőt, marad a hírneved, és lehet, az összelopott pénzed is, s mihelyt kiszabadulsz, felélheted, amit begyűjtöttél. És nem feltétlenül muszáj viszkit innod. Beérheted olcsóbb itallal is.

Nos, ezért nem vagyok kíváncsi erre a filmre!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.