Mindig van lejjebb

A magyarországi ellenzéki pártok legfőbb sajátossága, hogy egyik sem az, aminek láttatja magát. A Jobbik nemzetinek mondja magát, miközben a világhatalom segédcsapataival paktál, és Brüsszelt úgy állítja be a magyar választók előtt, mint potenciális szövetségest. A „baloldalon” milliárdosok, bankárok és liberális értelmiségiek „képviselik” a munkavállalók érdekeit, úgy, hogy valójában a legkeményebb kizsákmányoló globalista politikát folytatják. Mindeközben demokratának mondják magukat, de attól még vígan tüntetnek egy hatalmas részvétel mellett, hatalmas többséggel frissen megválasztott vezetés ellen.

Ez egyszerűen abszurdum: meg sem várni a kormány megalakulását, tüntetni, s közben csalást kiabálni, holott tudni lehet, hogy a rendszer olyan átlátható, hogy lehetetlen rendszerszerűen csalni a kormánypártok érdekében. Nos, ez a cinizmus csúcsa. (Olyan kis párt ellen, mely nem tud minden szavazókörben delegáltat állítani, s mellyel egyik nagy politikai erő sem rokonszenvezik, lehetséges csalni. De attól még 2018-ban, amikor minden szavazókörben volt ellenzéki delegált, jellemzően több is, lehetetlen volt az eredményt érdemben megváltoztató csalás, ezt még baloldali elemzők is elismerik.)

Azok, akik azt remélték, hogy a választás kijózanító hatással lesz a Jobbik vezetésére, csalódhattak. A Vona-tábor a vezér lemondása után összezárt, és mérget vehetünk rá, hogy az ő jelöltjük lesz a párt új vezetője, majd folytatódik a 2016-ban kezdődött szemfényvesztés, a „pusztító világerő”, a „szervezett magánhatalom” kiszolgálása, a nemzetellenes baloldali pártokkal való összekapaszkodás a nemzetépítő kormány ellen.

Ennek a gondolatnak a jegyében vett részt a Jobbik a múlt szombati, nagy tömegeket mozgató kormányellenes tüntetésen, melynek egyetlen erénye volt: nem csapott át erőszakba. A rendőrök példás fegyelmezettséggel tűrték a verbális provokációt. Láthattuk együtt tüntetni a szemkilövető Gyurcsány Ferenc rajongótáborát a hajdani nemzeti radikális párt híveivel, s Vona Gábor arcával ékített pólót viselő srácot az MSZP-s Kunhalmi Ágnessel ölelkezni. Az új Jobbik egy dologban következetes. Amikor az ember azt hinné, hogy erkölcsileg, politikailag mélyebbre nem süllyedhet ez a párt, akkor újra és újra bebizonyítják, hogy bizony süllyedhet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.