A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Köpködnek és hangoskodnak

Kovásznán is javában zajlik a turistaszezon. A város tele fürdővendégekkel, főleg azokkal, akik kezelési jeggyel érkeznek a városba, azonban hiába van üdülőjegyük, jó modort, azt nem kaptak melléje, pedig nem ártott volna.

Azon fajta idős emberekről – szomorú, de való – beszélek – tisztelet a kivételnek! –, akik a legnagyobb nyugodtsággal ülnek a parkban, közbe szanaszét köpködik a szotyolát. Olyasfajta turisták, akik, ha mondjuk, tisztességes sorban állsz a Profiban, hirtelen bevágódnak eléd és mások elé, mert ők sietnek, gondolom, kezelésre. Legalább öt alkalommal tapasztaltam meg ezt, sőt olyan is előfordult, hogy egyikük még hangsúlyozta is, hogy ő tanárnő volt Bukarestbe, kérem, s mint ilyenre, rá nem érvényes a sorban állás szabálya.

Ugyanezek a vendégek azok, akik a városban levő vendéglőket birtokba veszik, ami gazdaságilag serkentőleg hat a fejlődésre, szó se róla, mert növeli kis városunk vendéglátóinak bevételét, azonban bosszantó, hogy ott is úgy viselkednek, mintha kizárólag csak ők maguk lennének a helyiségben. Amikor nyárikertben ülnek, senkitől sem zavartatva köpködik a slejmet, ki az udvar közepére, miközben más vendégek épp enni próbálnának.

Nem beszélve arról, hogy nagyon idegesek, ha netán a busz nem indul azonnal vissza az állomásról a városba! Hőbörögnek, hogy mi van, miért állunk, miért nem megyünk, ők otthon nem ehhez vannak szokva; pedig ki van függesztve a menetrend, s tudhatnák, hogy egyes járatoknál a busz bevárja a másik vonatot is.

Szóval vannak a turistának ezen fajtái, akik bár hasznot hoznak a városnak, mégsem keverhetőek össze azokkal, akik egy hétvégére keresik fel fürdővárosunkat, és ezeket már messziről ki lehet szúrni, mert úgy viselkednek, mintha mindnyájan Teleormanból érkeztek volna.

Szőcs Gábor, Kovászna

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.