A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Kettős mérce

Hogy gondok vannak a romániai igazságszolgáltatással, az hót ziher. Nincs ebben a kijelentésben semmi újdonság, nyilván, hiszen tüneteként immár több éve társadalmi vita és politikai cirkusz zajlik az udvarában. Ez idő alatt pedig – szigorúan a tárgy, az igazság kérdésében – a román állami démonológia minden jó- és rosszindulatú lidérce alkotott, vagy legalább fordult hármat a sarka körül: boszorkányok, vörös fantomok és bukott angyalok egyaránt.

Na mármost, nem vagyok jogász, démon sem, de az alábbi eset láttán bennem is lázadozik a józan ész és az igazságérzet. Az történt ugyanis, hogy a Grosu Ovidiu nevű egyént, aki az egyik rosszhírű tévéadó élő hírműsorában nem másra, mint a rendőrökkel szembeni erőszakra, vérontásra uszította a nézőket, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) a minap bírósági felügyelet alá helyezte. Ez azt jelenti, hogy 60 napig figyelik, és ez idő alatt nem szabad használnia az internetet, nem adhat interjút, és nem vehet részt nyilvános gyűléseken.

A fenti „úriember” amúgy a határon túli románok 10-ére tervezett, kormányellenes tüntetés főszervezőjének mondja magát. Ez igazából mindegy, az általa elkövetett jogsértés – felbujtás-, politikai nézeteire való tekintet nélkül megáll. Nyilvánosan vérontásra lázítani, nemhogy nem pc, hanem a demokratikus jogállam játékszabályaiba ütköző elfogadhatatlan és felelőtlen bunkóság. Bűn, bűncselekmény – szerencsére.

Vagyis nem az eset kapcsán megszületett bírósági végzés, büntetés a gond, hanem a dolog ott kezd sántítani, ha azt összehasonlítjuk az öt évre elítélt kézdivásárhelyi „terroristák” szigorú ítéletével. Akik – tegyük hozzá, szintén politikai indíttatású – a román közrend és hatóságokkal szembeni „gondolatbűnüket” még a vád szerint sem ország-világ előtt, az országos nyilvánosság rivaldafényében követték el, hanem egy magánbeszélgetés keretei között. Szóval értik, a különbség 5 év letöltendő vs. kéthavi eltiltás a Facebookról.

A két eset között egyetlen releváns különbség van: míg Ovidiut nemzetiségére való tekintet nélkül büntették, addig Bekét és Szőcsöt erdélyiségük, magyar nemzetiségükre való különös tekintettel. Cáfoljanak meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 10., 7:29
    ÉRTÉKELÉS: -8

    Itt nincs mit megcafolni,ez igy igaz ahogyan itt le van irva. Hiszen volt meg egy eset 2015-ben,most nem jut eszembe,hogy melyik roman varosban de annak idelyen a hiradok tele voltak ezzel a hirrel,ahol szinten egy roman nemzetisegu fiatalember az egyik “cercu militar” udvarara bedobott egy petardat mely fol is robbant.Meguszta 1000 lej buntetessel! A Grosu Ovidiu eseteben a diaspora cafolja,hogy ez az egyen kozejuk tartozna.Szerintuk a PSD fizetett provokatora.Magyaran egy bolsevik sz@rkevero.