„Drága” névtelenül írogató olvasó! Sajnos, Romániát is olyan emberek vezetik, akik a valóságot nem merik felvállalni, és nem mernek igazságos döntést hozni éppen az efféle személyek miatt sem, mint ön, aki a nevét elrejtve, esetleg tömbházban éli az életét, és onnan védi a medvéket. Olyanok, akik nem az emberek életét, biztonságát, ezek állatait, terményeiket búsulja.

Szivesen meghívom bármelyik bodoki vagy csernátoni család portájára, ahol minden éjjel félve hunyják le a szemüket pár percre, mert bármikor az udvarukban lehet a medve. Akár, valamely esztenára, ahol minden éjjel támadnak a medvék, károkat okozva.

Szeretném tudni a bölcs véleményét, hogy mit tenne abban az esetben, ha egyik családtagja kórházba kerül medvetámadás miatt, vagy isten őrizz, éppen gyászolnia kell emiatt. Az erdőirtásról nincs véleményem, mert ez minálunk nem divat.

A vadászathoz is igen keveset érthet, ezért javaslom, kérje ki pár vadász véleményét, dokumentálódjon, hiszen a vadászokat nem lehet csereberélni, ahogyan ön fogalmaz.

Biztosan jó környezetvédelmi miniszter, erdész, vadász lett volna önből. Javaslom, ne mulassza el vezető szellemét kamatoztatni, tegyen meg mindent, hogy elérhesse célját, még nem késő.

Fodor István, Bodok község polgármestere

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. augusztus 11., 7:12
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Meghogy tinalatok nem divat az erdoirtas.Na ne csinald.Ne jatszd meg magad.Ki mersz velem allni szoparbajra egy tv showban?!Na valaszd ki a kedvenc tv csatornadat(magyar,roman nekem mindegy)aztan ott megismerhetsz es dumalhatunk a medvekrol es az erdokrol.De ajanlom,hogy elotte jol keszuljel fol mert ellenkezo esetben szorostol borostol- megeszlek.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 11., 8:22
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Es meg valami.”esetleg tombhazban lakik”,ezt nem nehez kinyomozni egy olyan szemelynek mint on,kinek egy egesz orszag rendorapparatusa all a hata mogott.Hany rendor jar orvvadaszatra ebben az orszagban?!Vagy errol sincs tudomasa mint az erdokrol?!Nem baj.Majd visszuk a listat a nevsorral ha vallalja a meghivasomat abban a bizonyos tv musorban.Es egyeb meglepetesben is lessz majd resze ezt garantalom.Csak jelezzen vissza ha igant mondd.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 11., 8:27
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Es meg valami.Olyan biztos vagy te abban,hogy a gep elott az a szemely ul akinek az ip. cimere fizetik a szamlat?!Mert lehet,hogy meg egy meglepi lesz szamodra “nyomozo vadaszkam”.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 11., 8:03
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Meg azert valamit el szeretnek mondani a polgarmester urnak.Miniszteri funkciot rablok altal vezetett orszagba SOHA nem vallalnek.Ezt a funkciot csak abban az esetben vallalnam ha elobb szabad kezet kapnek egy tisztogatasra a rendorseg ,a birosag,az ugyeszseg es a politika teren.Mert csak olyan emberekkel dolgoznek egyutt akikrol tudom,hogy lojalisak a szulofoldjukhoz,a hazajukhoz es a nepukhoz.Maffiozokkal es hazaarulokkal ilyen funkciot SOHA NEM VALLALNEK!

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 11., 12:07
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Tudod miért nem fog a polgármester úr tévévitába keveredni veled? Mert ismeri azt az íratlan szabályt, hogy: soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

  • User
   Dátum: 2017. augusztus 12., 11:01
   ÉRTÉKELÉS: -16

   Látom megint nyitva felejtették az ajtót a bolondok házában. Egy megszökött és már polgármesterbőrt akar szőröstől, ráadásúl élő adásban…:) Meleg is van az az igazság, sokaknak felfőhetett az agyvize,hogy ilyen no name Momentumossá vedlettek. Kell egy jó adag paranoia is, hogy valaki azt állítsa, hogy egy polgármester kezében az egész ország titkosszolgálata…:) És az egész rendőrt ismeri aki orv vadászik. Hm… Elfeledte felfedni becses személyét, hogy a polgármester úr tudja miféle szerzettel áll szóba. Én ismerek valami Katalin nevezetű tébolyodott nőszemélyt aki az erdőket akarja megmenteni, lehet őróla van szó…Tényleg tömbházban lakik, neki a gáz az oroszoktól jön, hála a jó Istennek, de nem tudni meddig mert Johannis bekente a kalapács nyelét egy vállveregetésért , no meg az 5 milliárd dolláros rakétamegrendelésért. És elhitte azt is, hogy a cseppfolyósított gáz amit Trump ígért olcsóbb lesz mint az orosz gáz. Igen amíg a csapot elzárják… Úgyhogy Katalinnak is balta kerül a kezébe , ha nem akar majd megfagyni… Kínos helyzet, mondhatni. Nem váltogatja majd a megszólításait a polgármester úr és a vadászkám (!) közt, csak a kedves uram marad 🙂

   • User
    Dátum: 2017. augusztus 13., 14:43
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Kedves hozzászóló, ez a medvevédő beírogató nem Katalin Viola Roman, ő legalább tud írni. Ez a Kárpátok szimbóluma, ez nem. Ez csak egy harmadrangú nethuszár, aki valószínűleg valakik megbízásából trollkodik itten néhány garasért. Van vagy 15 követője, akik felpontozzák a marhaságait. Megjátssza a nagy környezet- és állatvédőt, miközben fogalma sincsen ezekről a dolgokról. Én provokáltam egy darabig, mert jókat szórakoztam a szövegein, de mára beleuntam, mert semmi újjal nem jelentkezett, így abbahagytam. Kár vele vitatkozni, mert nem ellenfél.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 11., 21:37
  ÉRTÉKELÉS: -15

  Igaza van a polginak,azok osszak az eszt akinek lila goze mi van falun.A varosi az maradjon a koborkutyaknal ,meg a sok varas macskanal,mert mint latom varoson most ez a slager.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 22., 21:32
  ÉRTÉKELÉS: -13

  Ti semmirevalo auxilliaris banda leszarmazotjai a 895-ben jövöt barbaroknak. nem letezet csak transilvania hetvenhet uroko dojaval.Afejedelmek között minde nemzetiseüek voltak.ROMANIA az öt nagy latin nepHez tartozik a Burevista leszarmazotjai. hazug bandak ,mind lefotok esnni mind az a mocsar kellemen .Ti volt mezitlabas volt szekelyek most a nyugat adott nektek EU kiszedjen a sarbol.
  anyugat nem ismer titeket nind egy nep mert it mindigy hatramaradt törzsek meghozza fejnelkülek azert az idegenek vezet-titeket.
  CEAUSESCU adot nektek hazakat ingyen amit most penzert eladjatok.Akarjatok tudni ki vagyokANE VON STRELINGER akiNEK
  acsaladjat FRNCIS JOSEF magasra emelt.öt evig tanultam a ti nemismert nyelvet.Az en szarmazasom a nagy austria akik 32o evig egyedül uraltak es zivilizalt,minden hülyeseget amit küldtök nem veszik szamitasba.
  A hirmondo az a primitiv ujsaga ki törödk veletek azok a primitivek mint ti.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 27., 15:47
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Na idehallgass te Ane von Strelinger! Te annyira vagy osztrak mint a romanok “Burevista”(asta la vista…..) leszarmazottjai.Tanulj meg inkabb romanul es hagyd ezt a “nembeszelt” magyart,kemeny dio ez neked.Ha viszont azt is neheznek talalod akkor irj nyugodtan nemetul mert ennek az “auxiliaris” nepnek nehanya azt is beszeli.Fogadd meg a tanacsomat es hallgass! Ne irj, ne beszelj csak hallgass…..hidd el, legalabb nem csinalsz magadbol nyilvanosan bohocot!

Ajánló

Szómagyarázat

Én most a hátrányos helyzetről szólok, ám az előtt az életem második felét meghatározó román szólást idézem, a szekuritáte megyei főnökének szájából hallottam. Amikor megkérdeztem, mi bajuk velem, hogy 1982-től még csoportos kirándulásra se engedtek külföldre. Nézett a szemembe, és kérdezte, értem-e azt a román közmondást: néha a száj miatt verik a segget. – Nevettünk, […]

Ünnep a Puskásban

Egy esztendővel ezelőtt csoda született: a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában olyan műszaki kiállítás nyílt, amely kétségtelenül legalábbis a mi vidékünkön páratlan. Ám ne legyünk kishitűek, s nevezzük úgy, ahogyan azt a megálmodói kezdettől fogva emlegették. Mondjuk inkább múzeumnak, hisz a sok év alatt ezerszámra összehordott  alkatrész azóta is a helyén maradt, s lehet, ott is […]

Apró bunkóságok

Olvasom, hogy Magyarországon jól elbántak az Index újságírójával a KFC-ben, pedig csak a panaszkönyvet kérte, mert a kiszolgálás nem tűnt megfelelőnek számára. Sajnos nem kell Magyarországig menni azért, hogy az ember paraszt kiszolgálókkal találkozzon…

Tudják ők, hogy mi jó nekünk

Levette a házbizottság a szenátus plénumának napirendjéről azt a törvényjavaslatot, amely március 15-ét a romániai magyar közösség ünnepnapjává nyilvánította volna. Szerintük nem világos, hogyha március idusa egy olyan nap, amit a világ összes magyarja megünnepel, akkor miért kellene pont ezt a romániai magyarok napjává tenni. Ők csak tudják, hogy nekünk mi a jó. Azt is […]

A napot az égről

A kommunista diktatúrák közismerten nem arról voltak híresek, hogy alkotmányjogi szinten eleget tettek volna egy demokratikus állammal szembeni alapvető elvárásoknak. Azon túl, hogy nem garantálták a párt és állam szétválasztását, azon alapvető állampolgári jogok sem érvényesültek a gyakorlatban, melyek alkotmányszinten rögzítést nyertek. S aki csak rákérdezett erre, az egzisztenciáját vagy akár az életét kockáztatta. El […]

Modortalan asszisztens

Október 3-án szakorvosi küldővel mentem a baróti kórház laboratóriumába vérvételre. Reggel 8.30-kor többen álltunk a nyilvántartó ablaka előtt sorszámért. Az ott dolgozó nő nagyon idegesen kijelentette, hogy a sorszám elfogyott. „Ha a labor fogadja, akkor jó, ha nem, jöjjenek holnap!” A betegek zúgolódtak, hogy ilyen korán elfogyott a sorszám. Az a gond, hogy a hölgy […]

Nyelvi fasizmus

Az új ukrán tanügyi törvény 2020 szeptemberétől életbe lépő 7. cikkelye kimondja, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, és a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik, így 5. osztálytól felfelé az anyanyelv kivételével minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Döbbenetes és hihetetlen mindaz, amit ez a jogszabály takar. Ráadásul nem egy […]

Szüreti bál Zágonban

Szombaton, október 14-én ünnepelt Zágon népe. A Mikes Kelemen Művelődési Központ és a frissen alakult Mikes Kelemen Ifjai Egyesület (MKI) közös szervezésében már 10.30-kor elkezdődött a gyülekező a község központjában. Tizenöt lovas és kétszekérnyi fiatal indult el hívogatni Zágon népét estére, a helyi kultúrotthonba tartandó hagyományos szüreti mulatságba. Este nyolckor a Szikrák és Tüzes néptánccsoportok […]

Megismerni a csángó hagyományokat

A Burusnyán Néptáncegyesület szeptember 16-án kiránduláson vett részt egy pályázatnak köszönhetően. Azt szerettük volna elérni, hogy a gyerekek megismerjék a gyimesi csángó néphagyományokat, illetve a környék nevezetességeit. Első megállónkat az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum képezte Gyimesfelsőlokon, ahol Berszán atya fogadott. Gyimesbükkön meglátogattuk a tájházat, ahol a gyerekek sok mindenre rácsodálkoztak. A délután […]

Felebarátunk kése

Vallásháborúkról sokat írtak a történészek, többet, mint amennyi fohász szállott égre felebarátainkért. Ezért is fogadjuk kétséggel a „keresztény Európa” emlegetését óránként. Az ázsiai, afrikai iszlám államok nem áttéríteni akarnak bennünket – hangsúlyozom, a vallásháborúk mindenikének anyagi és politikai, uralmi okai voltak. A mai Európa lakosságának túlnyomó többsége alig se jár templomba. A keresztény Európa egyszerűen […]

Kandi fiúk, kandi politikusok

Hiába kérték többen is, hogy végre az ügyészek és törvényszéki bírák életútját ismertessék, hogy látható legyen ki dolgozott a hírszerzőknél, hiszen ez törvényellenes lenne, ez idáig ezt mindig visszautasították. De nem csak itt ügyködnek a régi szekusok és új hírszerzők. Ellepték az élet minden területét. A napokban kiderült, hogy ott hemzsegnek a politikusok között is, […]

A tanító ne ingázzon!

Az iskolák körüli vitához mi, egyszerű falusi emberek is hozzá szeretnénk szólni. Amióta minden falusi tanítót elmozdítottak a lakhelyükről, a tanítók a nap nagy részét a buszon töltik. Az iskolában 3 óránál többet nem ülnek. Nem foglalkoznak a gyermekkel. Nem ismerik a diákok otthoni körülményeit, nincsen idejük a szülőkkel kapcsolatot tartani. Iskolán kívül egy órát […]

Magyari Lajos ismét üzen

Válogatás jelent meg Magyari Lajos fordulat utáni első évben írott vezércikkeiből a beszédes Lélekcserélő idők cím alatt az Egerben élő irodalomtörténész, Lisztóczky László előszavával és Szabó Zsolt utószavával. Lapunk éveken keresztül hozta a szerző írásait, egy tisztánlátó ember száz és száz szenvedélyes állásfoglalását, melyek sokakat eligazítottak a mindennapok kusza zűrzavarában, s tették ezt egy párját […]

Öreg az idő

Azt tartja a mondás, hogy Csebres felett még a vihar se áll meg, ha félre verik a harangot, a villám is, meg a medvék is elkerülik a falut. – Sokat mondanak a népek. – A vén Incze Bálint, aki állítólag egyidős a faluval, legyintésre szánta a szót, mert jó fából farag ringó bölcsőt, aztán oda […]

Harry Potter és a Táltos-barlang

Nem szerencsés vállalkozás manapság a magyarság sorskérdéseiben állást foglalni, mert hamar támadások kereszttüzében találhatjuk magunkat. Csakhogy őseink sem dugták homokba a fejüket, és tettek idegen érdekek kedvére, hanem mindenekfelett szent küldetésüket tartották szem előtt. Ennek ellenére megalázó, hogy nincs a magyaroknak egy hiteles, egészséges története. Minden nemzetnek van dicső múltja, csak a magyarok nem találnak […]