A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Internetes városfejlesztés

A sepsiszentgyörgyi városvezetés készített egy internetes felmérést, ami arra volt hivatva, hogy megszondázza a városlakók településfejlesztési elképzeléseit. Abból a nemes célból, hogy összehangolják a városmenedzsment (szép, új divatos kifejezés az önkormányzat helyett) költségvetési prioritásaival. Összesen 1327 polgár 40 tevékenységgel, illetve beruházással kapcsolatos listát rangsorolt, illetve javaslatot is megfogalmazott, hogy mivel foglalkozzon idén az önkormányzat.

A kezdeményezés nem új, pár éve még az egyik népszerű közösségi oldalon hirdettek meg hasonló lájkversenyt, ugyancsak azzal a jelszóval, hogy felkarolják a „nép” akaratát, és aszerint tervezzék-faragják át Sepsiszentgyörgy költségvetését. A közvetlen demokrácia módszereit idéző elképzelés akkor népszerűnek bizonyult, és lám, idén lett folytatása.

Nézzük az adatokat. Mint mondták, ezekből sok nem, de annyi legalább mégis kiderült, hogy az interneten szavazgató polgárok igazándiból nem is tudják, melyek az önkormányzatok feladatai, illetve ha véletlenül rá is hibáznak, az előnyben részesített problémák annyira szerteágazóak és különbözőek, hogy abból nem igazán sikerült egy szociológiai értelemben vett társadalmi igényt, tendenciát kimutatni. Ám nem ez a legnagyobb baj a felméréssel. Hanem az, hogy a városvezetés egyáltalán képes az arcát adni az ilyen marketing-kampányhoz, ami nem csak a tudományból csinál viccet, hanem úgy általában az önkormányzati munkából is. Azt próbálják elhitetni ugyanis, hogy Sepsiszentgyörgy gazdálkodását és fejlesztését, költségvetési tételeit a telefonunkról is befolyásolhatjuk néhány kattintással. Holott távolról sem így van.

Először is vannak választott tisztségviselőink, akik 4 évre szóló demokratikus felhatalmazással vitatkozhatnak és dönthetnek a település ügyeiről, de a szakpolitikák mentén még bizottságok is léteznek az önkormányzati testületben, hogy tovább komplikáljuk a képletet. Ezt írná felül néhány klikk az interneten? Arról nem is beszélve, hogy a „felmérés” nem reprezentatív, tehát tudományos értéke a nullához közelít.

Persze, értem én, ez csak marketing. És akkor élnék én is egy javaslattal: ideje lenne már abbahagyni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.