Istennek hála, a cím célzata félreérthető a székelyföldi csapatsportokra, sportjátékokra (is) gondolva. A bőség zavarával küszködünk, a korábbi évek szűkösségéhez viszonyítva.

Ezekben a napokban a két székelyföldi jégkorongcsapatnak (Csíkszeredai Sportklub, Gyergyószentmiklósi Progym) szurkolhatunk a román bajnokság arany- és bronzmérkőzésein, s ha végül 2., 4. hely lesz belőle, az érmes székely hokisokat akkor is szép számban megtaláljuk a két ellenfél játékoskeretében, ráadásul Brassó földrajzilag is nagyon közeli.

Országos bajnoki döntő – és reméljük, aranyérem – felé ugrál a Sepsi–SIC női kosárlabdacsapat, és közvetve vagy közvetlen módon hetente vívja második ligás döntőit a Sepsi OSK labdarúgócsapata, hogy a sorozat végén esetleg odaérjen az élvonalba jutást vagy osztályozót érő helyek egyikére. A székelyudvarhelyi teremlabdarúgók sem mondták ki az utolsó szót a bajnoki dobogóért folytatott küzdelemben. A felsorolás nem teljes, de elég ahhoz, hogy Székelyföld jól mutasson Erdély és Románia sporttérképén.

A címbeli buzdítás most mégsem erre utal. A magyar és román labdarúgó-válogatott is „sorsdöntő mérkőzést” játszik a hét végén. A jövő évi világbajnokság B és E jelű selejtező csoportjában egyaránt úgy alakultak az első négy forduló eredményei, hogy március 25-i, illetve 26-i vereség esetén Magyarország és Románia is végképp lemondhat az oroszországi vb-részvételről. Ha a magyar válogatott veszít Portugáliában, és Dánia győz Kolozsváron, a korábbi reménykedő nyarak helyett a lemondás nyara következik a két ország futballistáinak, szakembereinek és szurkolóinak.

Hogyha össze kell hasonlítani a két csoportot, a románok helyzete kedvezőbb, mert a három vetélytárs (Dánia, Lengyelország, Montenegró) marja egymást, már pontokat csentek el egymástól. A magyarok vereség esetén valószínűleg 8 pontos hátrányba kerülnek Svájccal szemben, 5 pontra leszakadnak Portugáliától, a C. Ronaldóval felálló Európa-bajnoktól, és a selejtezők félidejénél ez egy olyan állás (lehet), amit a néhai Aranycsapat is nehezen oldott volna meg. Hiszen a saját jó eredmények, sorozatos győzelmek mellett a riválisok többszöri botlása is kellene. Egyikhez sincs különösebb garancia. Summa summarum, nézzük jó lazán a vb-selejtezők hétvégi 5. fordulóját, és ha az örökös ésszerűség dacára mégis megtörténik a csoda, hát majd írunk ennél szebbeket…

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Úton az ortodox civilizációba

Minekutána a szenátus lepasszolta, a képviselőház procedurális okokra hivatkozva napolta el a szavazást a Koalíció a családért egyesület alkotmánymódosító javaslatáról; visszaküldte azt a házbizottságoknak, döntsék el ott ők, közösen, hogy ki az illetékes, a peticionált testület az ügyben.

Őrizz meg a buta gonosztól

Soha nem ítéltem el egy embert azért, mert nem sziporkázó elme. De amikor az ostobaság rosszindulattal párosul, az felháborító.

Játszunk papás-mamást?

Napjainkban komoly próbatétellel jár magyar gyereknek lenni, de főként annak maradni. Gyereknek is, magyarnak is. Pár éve Lackfi János magyar költő Véletlen című verse jelent meg egy kilencedikes tankönyvben, amely a magyar nyelvhasználat teljesen kifordított változatát hivatott bemutatni, ehhez hasonló verssorokkal: fusizik a fatim is / a műhelyben / vegyigyümi üviben / a sparhelten.

A szabadság népe

Mielőtt a székelyeredet-kérdés két megoldásáról szólnék, engedtessék meg elidőznöm egy jegyzet erejéig a krónikaírók székelyekről alkotott véleményénél.

Kerékpártúra a reformáció évfordulóján

Tíz erdélyi (köztük Bardócz Csaba Ikfalváról – a szerk.) és egy hollandiai református lelkipásztor terve, hogy 2017. június 19-e és június 30-a között Kálvin János nyomába eredjen biciklivel.

Vonzások és taszítások

A pártoktól független, nemzeti értékekben és érdekekben gondolkodó ember a fejét kapkodja, hogy mik történnek a magyar közéletben.

Búcsú a demokráciától

A nagy korrupcióellenes hajszában szépen elsikkadt két dolog: a demokrácia és a jogállam. Mert az éppen megtartott választásokat akarták sutba dobni, ugyanakkor törvényellenesen évekig hírszerző-ügyész közös csoportok kajtattak az úgymond korruptak után.

Bodor Ádám rezignált üzenetei

Bizonyára nem túl gyakori pillanat, mikor egy írói, teremtett világ és a valóságos, a mindennapi úgy talál egymásra, hogy már-már azt érezni, a fikcióból fejlik ki és „lép elő” a valóságos.

Ifjak tavasza

A magyar U17-es labdarúgó-válogatott kijutott az Európa-bajnokság döntőtornájára, miután a Budapest melletti Telkiben, annak nemzetközi hírű futball-központjában megnyerte négyes selejtező csoportját.

Eb-re fel!

Ilyen a focivilág színeváltozása, az elmúlt hetekben még a továbbjutást jelentő helyek egyikének megszerzésében reménykedve, a Portugália elleni „kis döntőre” készült a magyar labdarúgó-válogatott, ám szombat éjféltől csak matematikai esélyek maradtak az oroszországi vb-részvételhez.

Néhány mondat Ukrajnáról

Néhány éve lelkesen üdvözölte a nyugati közvélemény az ukrajnai – pontosabban a kijevi Majdan téren kirobbant – forradalmat.

A gyűjtögetőknek

A 20. század elejét és abban – Európában FŐKÉNT– Magyarországot szétlövő első világháború hadirokkantja énekli valahol, s anyám tanítása óta bennem is: „Gyűjtöm a rongyot, hej, hisz’ tudom én, rongy a világ, rongy és szemét…”

Egy piciny falu nagy szülötte

Létének homályba vesző kezdete óta a székely nemzet hírnevét nem csak bátorsága, vitézsége, szabadságszeretete és leleményessége öregbítette, hanem tagjainak a tudományok és kultúra terén elért kimagasló eredményei is.

Bevezetjük a nyomkövető rendszert

A Holzindustrie Schweighofer hamarosan bevezet egy összetett GPS-nyomkövetőrendszert, amelyet a rönköt szállító kamionokra szerelnek. Az intézkedés azon terv része, amellyel vállalatunk hozzájárul a fenntartható fafeldolgozó ipar biztosításához Romániában.

A színek harca

Kinek mi gondja arra, a másik udvarban miféle színekben száradnak a frissen mosott ruhák?! Fennvaló csak egy van, s az a megmondhatója a romániai magyarság számára, milyen nap süt, s milyen színű ruhákra. Legalább is ezt hiszik a román politikusok – még leírni is nehéz e változó világban.