A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Amikor az élet veri a szabályt

Egy Simenon-regény utolsó lapján Maigret felügyelő, látván, hogy egy ismerten kábítószerfüggő konzumnő már-már elájul, kivesz a fiókjából egy kis zacskót, amelyet egy házkutatásnál koboztak el, és diszkréten a nő kezébe dugja. Igen, a híres detektív narkóval látja el a szerencsétlent.

Van úgy, hogy az élet bonyolultabb minden jogi és erkölcsi törvénynél és szabálynál. Néhány évvel ezelőtt, amikor a dohányzást tiltó javaslatokról folytak a viták, egy tévécsatorna felháborodott riporttal hergelte a nézőket: egy pszichiátriai intézetben az orvosok cigarettát osztogatnak a betegeknek! (Hogy ne a kukából és a földről felszedett csikkeket szívják, de ezt alig említette.)

Abszolút igaz eset: egy holland város költségvetése előirányoz egy összeget, hogy a helyi diliház egyes pácienseit időnként a bordélyházba vigyék. Orvosi előírásra, nyugtató terápia részeként. Az ápolónő szerepét vállaló apácák a legnagyobb komolysággal elkísérik pácienseiket az említett intézménybe, olvasgathatnak az előszobában, amíg a „kezelés” lezajlik. Ez a botrányosabb vagy a moldvai dédmama-erőszakolások, mondják meg a nálam okosabbak.

Tulajdonképpen a Domokos Géza-évforduló kapcsán akartam írni, de hát nekem mindig mindenféle jut az eszembe. Mert csak úgy dobálóznak ma sokan a (vádló) szavakkal: megalkuvás, kétkulacsosság, talpnyalás és a többi. Csak aki élt azokban az időkben, tudja, micsoda küzdelmet kellett folytatni egy igaz emberi mondatért, amíg az papírra kerülhetett. Hát még, ha magyar nyelven fogalmazódott! Bonyolultabb az élet, mint azt a mama pénzén traccsolgató kávéházi filozófusok gondolják.

A Nobel-díjas költő verset írt a humanista Albert Schweitzerről: „Élő halakat dobált a telhetetlen pelikánoknak./ A halaké is élet – mondták,/ De alacsonyabb rendű./ Melyik rendhez tartozunk mi,/ És miféle torokban?/ Itt a teológus hallgat, izzadt homlokát törölvén.”

És végül a Bibliában két egymás utáni tanács a Példabeszédek könyvéből (26:4,5) „Ne felelj az ostobának a bolondságához illően, mert magad is hasonló leszel hozzá! Felelj meg az ostobának a bolondságához illően, hogy ne tarthassa magát bölcsnek.” Bizony, vannak esetek, amikor Isten sem javasol konkrét megoldást. Csináld, ahogy tudod, úgy még sose volt, hogy valahogy ne legyen…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.