Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Királyság a köztársaságban

Nem tudom, hogy mit vétett az erdélyi magyarság, hogy a sors olyan nép mellé sodorta, amely elvet minden normális viselkedést, mert, amint egy román újságíró kolléga mondotta: Románia nem egy tipikus ország. Legendára épített a történelme, szinte teljesen hiányzik a munkaetika, nem becsülik a tulajdont, tolvajlásokkal szerzik a vagyont, visszaélnek a hatalommal…

Külföldről nézve igencsak vidámak a Kárpátok környékén történtek, idehaza, amikor a bőrödön érzed ezek hatását, már korántsem nevettető. Annak a muntyán atyafinak sem volt nevethetnékje, amikor hazajött és a földjén temetőt talált, negyven friss halottal. Az ortodox popa szerint a területet 400 lejért vásárolta, de azt sem tudja kitől, és papírt sem tudott erről bemutatni. Valószínű azt remélte, hogy a tulaj nem jön vissza és lenyúlhatja.

Csak ebben az országban történhetett meg az is, hogy az állam elnökének jogart adtak a kezébe. A világ normálisabb része mindjárt gúnyos hangú táviratokat küldött.

Közelebb az időben, amikor az emberfia úgy gondolta, hogy Mihály király körül csitulnak a dolgok, a visszakapott ingatlanokért elkezdődött egy konok harc. Sőt, egy zabigyerek is megjelent a prérin, és jogát kéri. Ez a küzdelem a király betegágya körül vált élessé. A jászvásári színésznek, bizonyos Radu Dudának a családba emelésekor a nagy múltú Hohenzollern-Sigmaringen ház kitagadta az egész családot, királyostól, hercegestől együtt. Oda se neki, Mihály létrehozta a román királyi házat, a királyi cím örökösének elsőszülött lányát, Duda feleségét, Margitot jelölte, áthágva ezzel a valahai alkotmányos szabályt, hogy a koronát csak férfiágon örökölhetik. Az egyetlen férfiági örökös pedig a király húgának fia, bizonyos Nicolae, akit a harmadik helyre soroltak, de félve a népszerűségétől, később, a Radu hercegnek elnevezett valahai szekus Duda hatására, visszavontak, hogy igénye se legyen a koronára, vagyonra. A beteg királyt, vagyis a nagyapját, sem engedték meglátogatni, mert úgymond a magán­életében nem herceghez méltóan viselkedett. Egy fattyú gyerek apja lett, lehet. Ezzel olyan csetepaté kezdődött Margit (a háta mögött Dudával) és Nicolae között, amilyent rég nem látott Európa.

De olyant se, hogy a valahai államfőként besorolt Mihálynak kiosztott villát egy köztársaságban az alkotmány szerint nem létező királyi háznak akarják átjátszani, odaadományozni a hon­atyák. Olyan elnöki jogar szaga van az egésznek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük