Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Veszélyben a Nagy Mózes SK

Veszélyben a Nagy Mózes SK Sport

Négy szakosztály és szakvezető, illetve több mint 200 kiskorú sportolói sorsa vált bizonytalanná a tanügyminisztérium azon döntése nyomán, miszerint a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklubot a Sepsiszentgyörgyi ISK-hoz csatolnák. A tanügyminisztérium átiratában felszólította a kézdivásárhelyi tanácsot, hogy hozza meg az erre vonatkozó határozatot. Bejan András igazgató teljes mértékben ellenzi a döntést, és a végsőkig kiáll a több mint négy évtizedes múltú sportiskola mellett.

Mint ismeretes, a kézdivásárhelyi sportiskola nem önálló intézményként, hanem a Nagy Mózes Elméleti Líceum keretében működött az elmúlt évtizedekben, a különleges státus jogi keretét egy 2011-es törvény is alátámasztotta. Külön sportiskolaként csak akkor lenne létjogosultsága, ha legalább 25 csoportot működtetne. Ezzel szemben az NMSK jelenleg négy szakosztállyal – asztalitenisz, cselgáncs, kézilabda és kosárlabda – funkcionál, mivel pár éve megszűnt a labdarúgó- és jégkorong-szakosztály.

– A pénzügyminisztériumban elszámolási problémát, amolyan könyvelési pluszmunkát okoz a mi sajátos, egyébként teljesen törvényes helyzetünk, ugyanis a tanfelügyelőségen keresztül kell lebonyolítani minden pénzügyi ügyletet. A megoldást abban látják, ha ezentúl a sepsiszentgyörgyi sportiskola kihelyezett tagozataként működnénk, amit én határozottan ellenzek – jelentette ki Bejan András, a Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatója, aki szerint ez a döntés fokozatosan ellehetetlenítené a több mint 40 éves múltra visszatekintő sportiskola jövőjét, és idővel a megszűnéséhez vezetne.

Az intézményvezető szerint ráadásul pluszköltséggel is járna a folyamat beindítása, ugyanis a minisztérium csak a tanárok fizetését és a kiszállások biztosítását vállalta magára, a sportiskola és a líceum közös tulajdonát képező sporttermek és edzőtermek költségeit és fenntartását eddig az önkormányzat finanszírozta. „Mi lesz a sportiskola vagyonával, a kis- és nagy leltári értékekkel?” – tette fel a kérdés Bejan, emlékeztetve, hogy a néhai Dobolyi Aladárról elnevezett asztalitenisz-terem és a cselgáncsozók edzőterme is az intézmény tulajdonát képezi.

– Az önkormányzat és a tanintézmény is határozottan elítéli ezt a döntést, mindenképpen meg kell akadályoznunk ezt. 40 év eredményes munkáját, a sportbázisok létét és 210 gyerek sportolói mivoltát veszélyeztetik. Nem elég, hogy a tornaórák számát drasztikusan lecsökkentették, még a délutáni sportfoglalkozásokat is megszüntetnék?

Az ügyben ma gyűlésezik a megyei tanfelügyelőség vezetőtestülete, Bejan András bízik benne, hogy nem hagyják jóvá az összevonást, és egy tollvonással nem teszik semmissé több évtized munkáját. A kézdivásárhelyi sportiskola 1971 őszén alakult meg, 1976-ig ezen a néven szerepelt, de az évek során öt vagy hat megnevezése is volt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük