Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Valami bűzlik Katarban

Újabb súlyos vádakat fogalmaztak meg a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezőivel szemben. A tekintélyes brit The Sunday Times arról ír, hogy a katariak egy titkos művelet keretében hamis információk révén igyekeztek aláásni más országok pályázatát, és lejáratni őket.

A lap szerint a katariak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA volt ügynökeit és a Brown Lloyd Jones kommunikációs céget felbérelve próbálták ellehetetleníteni a legfőbb ellenfelüknek tekintett Ausztráliát és az Egyesült Államokat. Többek közt befolyásos embereket, továbbá újságírókat és bloggereket béreltek fel, hogy azt a benyomást keltsék, az adott országban nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének. Kilencezer dollárt fizettek egy akadémikusnak egy olyan tanulmány megírásáért, amely az amerikai gazdaságra rótt nagy teherként tüntette fel a rendezést. A sztorit aztán elkezdték terjeszteni a nemzetközi sajtóban.
A The Sunday Timesnak a katari pályázat egyik volt munkatársa juttatta el a dokumentumokat.
A FIFA korábban már lefolytatott egy vizsgálatot a katari pályázat ügyében korrupció vádjában, szintén a The Sunday Times által nyilvánosságra hozott információk nyomán. A vizsgálat felmentette a katari szervezőket, mert nem talált bizonyítékot a kapcsolatra köztük és a megvesztegetési ügy központi figurája, Mohamed bin Hamman között, aki Katar legmagasabb rangú képviselője a nemzetközi szövetségben. A katariak tagadják a The Sunday Times állításait.
A katari vb kapcsán már az is heves vitát váltott ki, hogy a 2022-es, 22. labdarúgó-világbajnokságot a szokásos nyári időszaktól eltérően november 21. és december 18. között bonyolítják le. A rendező országról 2010. december 2-án döntött a FIFA. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások