Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Úttalan utakon kalandoztak

Úttalan utakon kalandoztak Sport

Az elmúlt hétvégén rendhagyó esemény színhelyéül szolgált Kézdivásárhely és környéke, ugyanis a 4 Motion Offroad Club Egyesület első alkalommal szervezett off-road találkozót és triálversenyt. A megmozdulást óriási érdeklődés kísérte, amely a szervezőcsapat minden előzetes várakozását felülmúlta, így nem kérdéses, lesz folytatás.

Az off-road egyre népszerűbb Erdély-szerte, ezért a kézdivásárhelyi szervezőcsapatban megfogalmazódott, hogy kár lenne kiaknázatlanul hagyni a környékbeli remek környezeti adottságokat, ugyanis a Perkő–Csángótelep–Veresvíz útvonalon a körülmények kiválóak a sportág szerelmesei számára. Az eseményt kétnaposra tervezték, szombaton a sok izgalmat ígérő erdei túra szerepelt a programban, míg vasárnap triálversenyt szerveztek a legbátrabbaknak.

A szombati útvonalat úgy tervezték meg, hogy mindenekelőtt biztonságos körülményeket biztosítsanak a résztvevőknek, de ugyanakkor arra is törekedtek, hogy próbára tegyék a pilóták képességeit is. Az off-road ugyanis elsősorban nem a gyorsaságról, sokkal inkább az ügyességről szól. Lejtőkből, gödrökből és sárból ezúttal sem volt hiány, a nehéz terep igencsak próbára tette a pilóták és navigátoraik rátermettségét. A programkiírásban előzetesen a Nagy Sándor-tető is szerepelt, de mivel időközben besötétedett, így a biztonság érdekében letettek róla a szervezők.

– Minden előzetes várakozásunkat felülmúlta az érdeklődés, amely az off-road találkozót övezte, ahhoz képest, hogy első alkalommal került rá sor, rengetegen eljöttek, nyolcvan autó vágott neki a szombati távnak, míg a vasárnapi akadályversenyre tizenkilenc egység vállalkozott, ez utóbbi pedig sok nézőt is vonzott. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, így biztosan lesz folytatása a kezdeményezésnek – fejtette ki érdeklődésünkre Illés Bálint, a 4 Motion Offroad Club Egyesület alelnöke.

Vasárnap három – standard A, standard B és amatőr – kategóriának írtak ki triálversenyt, a szervezők pedig igencsak kitettek magukért, a benevező 19 autó dagonyázhatott a sárban. Eredmények: standard A-kategória: 1. Téglás Gábor, 2. Görbe Áron, 3. Martini István. Standard B-kategória: 1. Sandui Csaba, 2. Tálas Roland, 3. Grünes Csaba. Amatőr kategória: 1. Bíró Nóra, 2. Șerbănescu Călin, 3. Bardócz Renáta.

A sportág gyökerei a 20. század első feléig nyúlnak vissza. 1921-ben rendezték meg az első, Nagy Medve (Big Bear Run) névre keresztelt versenyt az Egyesült Államokban. Az off-roadolás a század második felében valódi tömegsporttá nőtte ki magát. Magyarországon Somogybabodon rendezték az első off-road fesztivált 1986-ban, mára Európa egyik legnagyobb-legfontosabb terepjárós eseményévé fejlődött. Az off-road kifejezés a tevékenység körülményeire utal: a járművek nem tükörsima aszfalton, de még csak nem is erdei utakon teljesítik a távot, hanem a legváltozatosabb terepviszonyok között: folyómedrekben, meredek sziklafalakon, homokon, sárban. Bár tágabb értelemben a tereprali (pl. a Dakar) is off-road kategória, a kettő között mégis van egy lényeges különbség: míg előbbinél a gyorsaságon van a hangsúly, az utóbbinál az ügyesség dominál. A vérbeli off-roadosok az összkerékmeghajtású terepjáróra esküsznek, a fő, hogy kilegyen a négy kerekük. Az off-roadban elsősorban ügyességgel lehet versenyeket nyerni, semmint sebességgel, és az is nagyon fontos, hogy a pilóta összhangban legyen az autóval. Ahogy a sportág neve is rávilágít, ez a versenyzés arról szól, hogy vadregényes, úttalan utakon a versenyzők megküzdjenek a körülményekkel, a természettel és leginkább önmaguk versenyzői és építői képességével.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük