Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tengerentúli kosaras álmok

Tengerentúli kosaras álmok Sport

A Kézdivásárhelyi SE kosárlabdacsapatának fürge szélsője, Voloncs Orsolya a klub egykori növendéke, Lénárt Paula nyomdokaiba lépne, és sportösztöndíjjal egy amerikai egyesült államokbeli egyetemi csapatban folytatná tanulmányait, illetve sportpályafutását. A fiatal tehetség a hónap elején a Kaliforniai Egyetem (UCLA) meghívására próbajátékra utazott ki Los Angelesbe, ahol meggyőzően teljesített, jelenleg az egyetemi edzők válaszára vár.

A KSE egykori növendéke, Lénárt Paula jelenleg a Dartmouth College diákja és kosárlabdázója, az ő kitartása számos céhes városbeli játékos számára vált követendő példává. Köztudottan igen nehéz bejutni az államokbeli egyetemi csapatokba nemzetközi tanulóként, a sportösztöndíj elnyerésének egyik kulcsa a személyes találkozás, illetve a profi bemutatkozó videó.

– A tavalyi U18-as döntő után az Easy go közvetítő szervezettől felajánlották, segítenek kijutni, ha akarok. Nem találtam rossz ötletnek, a szüleim támogattak, és belevágtunk a procedúrába, elkezdtük szétküldeni az adataimat, és sorra kaptam a válaszokat. A Kaliforniai Egyetemmel is így kerültem kapcsolatba, majd májusban kaptam tőlük egy e-mailt, hogy szeretnék megnézni élőben, hogyan játszom. Előre bizonytalan voltam, mert volt egy másik, hasonló ajánlatom egy iowai egyetemtől, aztán június elején Kalifornia mellett döntöttem – meséli az előzményeket Voloncs Orsolya.

A négynapos edzőtáborban 15 edző mérte fel a 200 behívott játékos képességeit és teljesítményét, az intenzív edzéssorozat végére a látottak alapján Orsit a legjobb tízbe sorolták be. A hivatalos válaszra azonban egyelőre várni kell.

– Kevés volt az ottlétem ahhoz, hogy átlássam, miként működik az egész rendszer, de tapasztaltam, hogy az itthonihoz viszonyítva nagyon más mindenkinek a hozzáállása, sokkal pozitívabb. Nagyon nagy önbizalom-löketet kap az ember, a szüleim meg is jegyezték, hogy sokkal ambíciósabb és elszántabb lettem azóta. A csapattagokkal volt lehetőségünk beszélgetni, így picit beleláttunk az ottani egyetemi életbe, ami zseniálisan meg van oldva: délelőtt edzések, délután kurzusok és tanulás. Jól összeegyeztethető a kettő, nem úgy, mint itthon, ahol, ha egyetemre jársz, le kell mondanod a kosárlabdáról vagy fordítva. A közösség is nagyon támogató – sorolja.

Pozitív válasz esetén tartania kell a kapcsolatot a tengerentúliakkal, ősszel le kell tegye az amerikai érettségit, majd az edzők eldöntik, megadják-e neki az ösztöndíjat vagy sem. A több mint 40 ezer diák képzését biztosító egyetemre nem egyszerű bekerülni, az oda jelentkezők mintegy 25 százalékát veszik fel. A Nagy Mózes Elméleti Líceum biológia-kémia osztályának végzős tanulója azt mondja, ezentúl még keményebben fog tanulni és kosarazni. Ha sikerül valóra váltania az álmát, filmkészítést szeretne tanulni.

– Csak pozitívumot kaptam ettől a lépéstől, tapasztalatot és ambíciót szereztem. A bajnokságban megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból, folyamatosan arra törekszem, hogy magamat és a csapatot is ösztönözzem – foglalta össze a kosárlabdázó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük