A 11 éves Ördög Zoltán hetedik versenyszezonját hagyta maga mögött, Románián kívül Magyarországon és Bulgáriában is letette névjegyét

Befejeződött a szezon Ördög Zoltán számára, az ozsdolai motokrossz versenyző idénye igencsak izgalmasra sikerült. A Dementor Racing színeiben versenyző kismotoros erőfeszítései megkoronázásaként bulgár bajnok lett, illetve a magyar csapatbajnokságban bronzérmet érdemelt ki. Nemrég a román szakszövetség az év legjobb motokrossz versenyzőjének ismerte el. Minderről édesapja, Ördög István számolt be lapunknak.

A mindössze 11 éves Ördög Zoltán immár hetedik versenyidényét hagyta maga mögött, amelyben legjobb eredménye a 65 köbcentis géposztályban kiharcolt bulgár bajnoki címe.

– A versenyek zöme egyben zóna-Eb is volt, tudniillik a kontinenst négy részre osztották, azért, hogy ne keljen több ezer kilométert utaztatni a gyerekeket, a kategóriánkénti legjobb tíz versenyző pedig részt vehetett az Eb döntőfutamán, amelyet Csehországban rendeztek meg. Mi a zónánkban egy adott pillanatban második helyen álltunk, de végül negyedikek lettünk, miután egy szerb versenyen gyengén teljesítettünk, ez benne van a pakliban. Úgy döntöttünk nem megyünk el az Eb döntőre sem, ahol aztán történt egy halálos baleset, az egyik gyerek sajnálatos módon életét vesztette egy versenybalesetben, ami részből szervezési hiányosságok miatt következett be. Részből szerettünk volna indulni egy olyan futamon, ahol negyven versenyző áll rajthoz, de meglátásunk szerint kissé ridegül van megszervezve ez a gyerekek szempontjából, ezért idén nem vállaltuk be – mesélte Ördög István.

Magyarországon a hatból négy futamon vettek részt, a versenyidőpontok ütközése miatt kettőn nem tudtak indulni. A magyar csapatbajnokira meghívást kaptak egy ottani csapattól, a Borka Extrém Motorsport versenyzőjeként harmadikok lettek. Egyéniben a magyar bajnokságon nyolcadikok lettek, úgy, hogy két versenyt kénytelenek voltak kihagyni, de dobogós helyezéseik voltak a különböző futamokon.

A román bajnokságban mindössze két versenyre neveztek be – Székelyudvarhelyen és Zernyesten is elsőként értek célba – amiatt, hogy a meglehetősen gyenge mezőny minimális fejlődési lehetőséget biztosít,

– Támogatóinknak köszönhetően idén is azért tettünk meg több ezer kilométert, hogy a nemzetközi mezőnyben gyakoroljunk és fejlődjünk. A motokrosszban az van, hogy egyre nyugatabbra kell menni a magasabb színvonalért, Hollandiában, Belgiumban van a motokrossz nullás kilométerköve, oda kéne eljutni, de az már akkora erőfeszítéseket igényel, hogy nem tudom ennek eleget tudunk-e tenni – fogalmaz az édesapa.

A hat futamból álló bulgár bajnokságot 13 pontos előnnyel nyerte Zoltán, így a tavalyi szupermotóban elért ezüstérem után idén motokrosszban bajnoki címnek örülhetett.

– El kell mondjam, akármennyire Balkánnak akarjuk titulálni déli szomszédjainkat, legalábbis motorsport területén lepipálnak minket, ezért nem meglepő, hogy sokan itthonról inkább azt választják, egyrészt a közelség, másrészt a profizmus miatt. A 65-ös géposztályban 17 gyermek versenyzett, ugyan nem olyan erős a szint, mint nyugaton, de itt is voltak olyan versenytársak, akikkel az utolsó pillanatig harcoltunk az első helyért.

A 11 éves kismotoros jövőre szerepelhet utoljára a 65-ös géposztályban, ami fontos kérdés elé állítja a családot: maradjanak még egy évet a kategóriában, vagy idő előtt váltsanak a 85-ös géposztályra?

– Nagy dilemma előtt állunk, egyesek szerint a fejlődés érdekében váltanunk kéne, mások azon a véleményen vannak, hogy járja végig ezt az utat, utolsó évesként több eséllyel indulna a futamokon. Márciusban már kezdődnek a bajnokságok, addig meg kell hozni a döntést, be kell ütemezni a téli felkészülési időszakot, az időjárástól függ, tudunk-e motorozni, sokan melegebb vidékeken, Görögországban, Spanyolországban edzőtáboroznak, erre is gondoltunk, de nagyok a távolságok, költségekkel jár, az iskolára is kell gondolni, ezen még gondolkodunk. Próbálunk egy motort beszerezni és próbálkozni, az is megtörténhet, hogy edzeni a nagyobb kategóriában edzünk, versenyezni pedig a kisebben fogunk. Azon is gondolkodunk, hogy magyarországi licencet váltanánk ki, mert már évek óta a román szakszövetség érdektelenségébe ütközünk – részletezte Ördög István, aki egyúttal megköszönte a megyei és az ozsdolai tanácsnak az anyagi, míg Tompa Csabáéknak a szakmai támogatást, illetve mindazoknak, akik felkarolták az ügyüket.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Bravúr az Arénában

A végletekig kiélezett összecsapást vívott a Sepsi–SIC és a vendég Olimpiakosz Pireusz a női kosárlabda Európa-kupában a legjobb tizenhatba jutásért vívott párharc első mérkőzésén. A Sepsi Arénabeli tegnap esti mérkőzésen a szívvel-lélekkel játszó zöld-fehérek színvonalas üldözőversenyben négy pontot vertek rá görög riválisukra, így lépéselőnybe kerültek az egy hét múlva esedékes görögországi visszavágó előtt.

Röviden

Hazai palánk alatt Két fontos bajnoki vár a Kézdivásárhelyi SE kosárlabdacsapatára a hétvégén, ugyanis a felnőtt női I. ligában szombaton és vasárnap hazai palánk alatt szállnak harcba a győzelemért. Ljubomir Kolarevic és Minescu János tanítványai szombaton 15 órától Szatmárnémeti együttesét, majd vasárnap 10.30-tól Temesvár másodcsapatát látják vendégül a céhes városi sportcsarnokban. A KSE eddigi mérlege […]

Fontos az OSK-utánpótlás

A Sepsi OSK labdarúgóklub szerdán ünnepélyes keretek között, a Szabó Kati Sportcsarnok zsúfolásig megtelt lelátója előtt díjazta az év legjobb utánpótlás játékosait. Az eseményen tiszteletét tették a klub színeit az élvonalban képviselő labdarúgók, akik példaképként szolgálnak a feltörekvő nemzedék számára.

Rádióval a csúcsokon

Érdekes versenyprogram résztvevője a kézdivásárhelyi születésű Kertész Csaba Zoltán elektromérnök, jelenleg a brassói Transilvania Egyetem és a szentgyörgyi Puskás Tivadar Líceum oktatója. Amatőr rádiósként egy olyan verseny részese, amely a csúcsok és a rádióösszeköttetések technikai nehézségeinek leküzdéséről szól. Ő ezt már kétezerszer megtette.

Baróti iskolás sporthírek

Az elmúlt héten a baróti Gaál Mózes Általános Iskola két lánycsapattal – V–VI. és VII–VIII. osztályosok – negyedik alkalommal vett részt a Szentegyházán (Hargita megye) megszervezett Mártonffi János-kézilabdakupán.

Teltház előtt nyernének

Történelmi pillanat előtt áll a Sepsi–SIC női kosárlabdacsapata, amely ma 18.30-tól a görög bajnok Olympiakosz Pireuszt látja vendégül a Sepsi Arénában, az Európa-kupa play-off körének első felvonásában. Sepsiszentgyörgyi klub korábban még sosem jutott tovább a csoportkörből az európai kupaporondon, ezért is ígér páratlan élményt a mai összecsapás, nem beszélve az ellenfél klasszisáról és a mi […]

Röviden

  Két győzelem, három vereség A Sepsi ISK U18-as női kosárlabdacsapata az elmúlt hétvégén Kolozsváron vívta az országos bajnokság elődöntős szakaszának első teremtornáját. A Nemes Áron által felkészített együttes 2 győzelemmel és három vereséggel zárta a tornát. Eredményeik: 38-56 a Ploieşti-i ISK-MSK-val, 73-47 a Nagyváradi Mihai Eminescu Líceummal, 55-54 a Nagyszebeni ISK-val, 34-58 a Kolozsvári […]

Megtörte a jeget az OSK

Több mint három hónapos sikertelenségi szériáját törte meg a Sepsi OSK azáltal, hogy hétfőn 2–1 arányban legyőzte Jászvásárt, az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 21. játéknapján. Még egy forduló van hátra idén, az már biztos, hogy a Kolozsvári CFR a tabella élén telel, ahogy az is, hogy Dan Petrescuék matematikailag is bebiztosították helyüket a playoffban.

Idő előtti búcsú a vb-től

A magyar és a román válogatott számára is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a németországi női kézilabda-világbajnokságon. Az előbbi három góllal maradt alul az esélyesebb franciákkal szemben, míg utóbbi hatalmas meglepetésre az utolsó másodpercben betaláló csehektől kapott ki.

A Mikulás szereti a focit

A Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség szombaton Mikulás-kupát szervezett a háromszéki labdarúgó-palánták számára. A Szabó Kati Sportcsarnokban négy korosztályban kergették a labdát a kisfocisták, a végén pedig maga a Mikulás díjazta a legjobbakat.

Squash Mikulás-kupa

Az elmúlt hétvégén a Kovászna Squash SKE partnerségben a Huni Squash School-lal hozta tető alá a fallabdázók 2017-es Mikulás-kupáját, amelynek a brassói WePlay squashklub adott otthont.

A Sepsi OSK Jászvásár mumusa

A vendég Jászvásári Poli ellenében szakította meg hosszú, 12 bajnoki óta tartó nyeretlenségi szériáját a Sepsi OSK labdarúgócsapata, amely az I. liga hétfői játéknapján épp azt a moldvai csapatot gyűrte le, amely ellen legutóbb, még augusztusban ért el győzelmet. A mérkőzés véget vetett a szentgyörgyi gólaszálynak is, ugyanis a 2-1-re végződő találkozó mindhárom gólját a piros-fehér mezes játékosok szerezték, egyiket azonban saját kapujukba.

Éremhullás az NMSK-nak

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub cselgáncsozóitól megszokhattuk, hogy egy hétvége leforgása alatt több helyszínen is bizonyítanak, így történt ez az elmúlt napokban is, amikor Aradon, Bákóban és Csíkszentdomokoson is odatették a csontot az eredményesség érdekében.

Röviden

Érvényesült a papírforma A Kézdivásárhelyi SE tekecsapata szombaton, hazai pályán játszott bajnokit a Marosvásárhelyi Elektromaros ellenében. Az összecsapást a tapasztaltabb marosvásárhelyiek nyerték, akik végig szorgalmasan gyűjtögették a pontokat. A céhes városbeliek 89 fával maradtak alul, annak ellenére, hogy játékosaik megnyertek néhány párharcot. Végeredmény: KSE – Elektromaros 2892-2981. A hazaiaktól kiemelkedő teljesítményt nyújtott az 509 fát […]

Birkózósikerek Segesváron

A háromszéki sportolók jól teljesítettek szombaton a Segesváron megtartott birkózó Vár-kupán, ahonnan több mint kéttucat dobogós helyezéssel tértek haza. A viadalon Sepsi ISK, illetve annak kézdialmási tagozata mellett a sepsiszentgyörgyi MSK és a kovásznai Legion Guard csapata is részt vett.