A 11 éves Ördög Zoltán hetedik versenyszezonját hagyta maga mögött, Románián kívül Magyarországon és Bulgáriában is letette névjegyét

Befejeződött a szezon Ördög Zoltán számára, az ozsdolai motokrossz versenyző idénye igencsak izgalmasra sikerült. A Dementor Racing színeiben versenyző kismotoros erőfeszítései megkoronázásaként bulgár bajnok lett, illetve a magyar csapatbajnokságban bronzérmet érdemelt ki. Nemrég a román szakszövetség az év legjobb motokrossz versenyzőjének ismerte el. Minderről édesapja, Ördög István számolt be lapunknak.

A mindössze 11 éves Ördög Zoltán immár hetedik versenyidényét hagyta maga mögött, amelyben legjobb eredménye a 65 köbcentis géposztályban kiharcolt bulgár bajnoki címe.

– A versenyek zöme egyben zóna-Eb is volt, tudniillik a kontinenst négy részre osztották, azért, hogy ne keljen több ezer kilométert utaztatni a gyerekeket, a kategóriánkénti legjobb tíz versenyző pedig részt vehetett az Eb döntőfutamán, amelyet Csehországban rendeztek meg. Mi a zónánkban egy adott pillanatban második helyen álltunk, de végül negyedikek lettünk, miután egy szerb versenyen gyengén teljesítettünk, ez benne van a pakliban. Úgy döntöttünk nem megyünk el az Eb döntőre sem, ahol aztán történt egy halálos baleset, az egyik gyerek sajnálatos módon életét vesztette egy versenybalesetben, ami részből szervezési hiányosságok miatt következett be. Részből szerettünk volna indulni egy olyan futamon, ahol negyven versenyző áll rajthoz, de meglátásunk szerint kissé ridegül van megszervezve ez a gyerekek szempontjából, ezért idén nem vállaltuk be – mesélte Ördög István.

Magyarországon a hatból négy futamon vettek részt, a versenyidőpontok ütközése miatt kettőn nem tudtak indulni. A magyar csapatbajnokira meghívást kaptak egy ottani csapattól, a Borka Extrém Motorsport versenyzőjeként harmadikok lettek. Egyéniben a magyar bajnokságon nyolcadikok lettek, úgy, hogy két versenyt kénytelenek voltak kihagyni, de dobogós helyezéseik voltak a különböző futamokon.

A román bajnokságban mindössze két versenyre neveztek be – Székelyudvarhelyen és Zernyesten is elsőként értek célba – amiatt, hogy a meglehetősen gyenge mezőny minimális fejlődési lehetőséget biztosít,

– Támogatóinknak köszönhetően idén is azért tettünk meg több ezer kilométert, hogy a nemzetközi mezőnyben gyakoroljunk és fejlődjünk. A motokrosszban az van, hogy egyre nyugatabbra kell menni a magasabb színvonalért, Hollandiában, Belgiumban van a motokrossz nullás kilométerköve, oda kéne eljutni, de az már akkora erőfeszítéseket igényel, hogy nem tudom ennek eleget tudunk-e tenni – fogalmaz az édesapa.

A hat futamból álló bulgár bajnokságot 13 pontos előnnyel nyerte Zoltán, így a tavalyi szupermotóban elért ezüstérem után idén motokrosszban bajnoki címnek örülhetett.

– El kell mondjam, akármennyire Balkánnak akarjuk titulálni déli szomszédjainkat, legalábbis motorsport területén lepipálnak minket, ezért nem meglepő, hogy sokan itthonról inkább azt választják, egyrészt a közelség, másrészt a profizmus miatt. A 65-ös géposztályban 17 gyermek versenyzett, ugyan nem olyan erős a szint, mint nyugaton, de itt is voltak olyan versenytársak, akikkel az utolsó pillanatig harcoltunk az első helyért.

A 11 éves kismotoros jövőre szerepelhet utoljára a 65-ös géposztályban, ami fontos kérdés elé állítja a családot: maradjanak még egy évet a kategóriában, vagy idő előtt váltsanak a 85-ös géposztályra?

– Nagy dilemma előtt állunk, egyesek szerint a fejlődés érdekében váltanunk kéne, mások azon a véleményen vannak, hogy járja végig ezt az utat, utolsó évesként több eséllyel indulna a futamokon. Márciusban már kezdődnek a bajnokságok, addig meg kell hozni a döntést, be kell ütemezni a téli felkészülési időszakot, az időjárástól függ, tudunk-e motorozni, sokan melegebb vidékeken, Görögországban, Spanyolországban edzőtáboroznak, erre is gondoltunk, de nagyok a távolságok, költségekkel jár, az iskolára is kell gondolni, ezen még gondolkodunk. Próbálunk egy motort beszerezni és próbálkozni, az is megtörténhet, hogy edzeni a nagyobb kategóriában edzünk, versenyezni pedig a kisebben fogunk. Azon is gondolkodunk, hogy magyarországi licencet váltanánk ki, mert már évek óta a román szakszövetség érdektelenségébe ütközünk – részletezte Ördög István, aki egyúttal megköszönte a megyei és az ozsdolai tanácsnak az anyagi, míg Tompa Csabáéknak a szakmai támogatást, illetve mindazoknak, akik felkarolták az ügyüket.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Franciaország a világbajnok

Egy hónappal ezelőtt kezdődött és vasárnap befejeződött az oroszországi labdarúgó-világbajnokság, amelynek fináléjában Franciaország és Horvátország játszott emlékezetes, nem kevesebb, mint hat gólt hozó mérkőzést. A végén a gallok örülhettek, 1998 után ismét világbajnoknak mondhatják magukat. A bronzéremmel Belgium vigasztalódhatott.

Röviden

Világbajnok Magyarország A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) kihirdette a junior világbajnokság All Star-csapatát, amelybe három játékost delegál a magyar csapat. A magyar lányok nagyszerű második félidei játékuknak köszönhetően a norvégokat győzték le a debreceni döntőben, amelyet végül hat góllal, 28–22-re nyert meg Golovin Vlagyimir csapata. A torna álomcsapatában Háfra Noémi, Pásztor Noémi és Faluvégi Dorottya […]

A jó felkészülés a fontos

Hazatért kéthetes ausztriai edzőtáborozásából a Sepsi OSK labdarúgócsapata, amely kiváló körülmények között készülhetett az I. liga hétvégi rajtjára. A sérülések által megtizedelt piros-fehér mezesek ugyan mind az öt felkészülési meccsüket elvesztették az edzőtáborban, de jó hír, hogy körvonalazódik a keret. Szombaton már élesben megy a játék, az újonc FC Hermannstadt vendégeként.

Csodálatosak!

Más sportágakban, más csapatok számára is példaértékű, követendő és oktatásra érdemes az, amit a magyar női U20-as kézilabda-válogatott véghezvitt a debreceni világbajnokságon.

Mikes győztes mentalitása

A háromszoros bajnok és háromszoros Román Kupa-győztes Sepsi-SIC női kosárlabdacsapatának bosnyák vezetőedzője, Zoran Mikes az alaposan átalakult keretről, az Európa-kupabeli ellenfelekről és a három hónap múlva kezdődő idényről nyilatkozott.

Röviden

Metalubs-kupa újratöltve Az autósport iránt érdeklődőket vasárnap Sugásfürdőre várják, ahol az országos másodosztályos hegyi gyorsasági bajnokság kilencedik futamát, egyben a regionális gyorsasági bajnokság harmadik versenyét bonyolítják le. A Sugásfürdő Metalubs Kupa a megyeszékhelyi Auto Crono Klub és a csíkszeredai Pro Motor Harghita szervezésében zajlik, a hazai szakszövetség égisze alatt. Az eseményt Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala és […]

Inter és Bayern vb-fölény

Az Internazionale és a Bayern München csapatából 1982 óta minden alkalommal szerepelt legalább egy-egy játékos a labdarúgó-világbajnokság döntőjében, és ez a sorozat vasárnap a moszkvai fináléban is folytatódik.

Ellentétes félidők

Továbbra is várat magára a Sepsi OSK első győzelme az ausztriai edzőtáborban, a sepsiszentgyörgyi I. ligás alakulat szerdán Sankt Pöltenben a szlovák élvonalban érdekelt Zlaté Moravce együttesétől szenvedett egygólos vereséget.

A java még csak most jön

Ha egyenes kieséses szakasz és Horvátország, akkor hosszabbítás. És horvát továbbjutás. Horvátország lesz Franciaország ellenfele az oroszországi labdarúgó-világbajnokság vasárnapi fináléjában, miután a szerdai elődöntőben a moszkvai Luzsnyiki Stadionban hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Angliát.

Röviden

Egy korszak lezárult A Real Madrid elfogadta a Juventus Cristiano Ronaldóért tett ajánlatát, azaz a portugál klasszis mostantól az olasz klub játékosának tekinthető. A Real Madrid közleményben megjegyzi, a transzfer a játékos kérésére történt. A Juventus négyéves szerződést kötött a sztárjátékossal, a Real Madridnak 100 millió eurót fizetnek CR7 játékjogáért, amit két éven belül kell […]

Új csapat, változatlan célok

Szinte teljesen megújult kerettel kezdi el a felkészülést a Sepsi–SIC női kosárlabdacsapata. Bár a keret új, a célok a régiek. Bajnokság, serleg és minél jobb szereplés az Európa-kupában. A klub vezetői az új játékoskeretet ismertették tegnapi sajtóértekezletükön.

Egy védő döntötte el

A francia válogatott 1–0-ra legyőzte Belgium csapatát az oroszországi labdarúgó-világbajnokság keddi, szentpétervári elődöntőjében, ezzel elsőként jutott a vasárnapi fináléba. Franciaország 12 év után ismételten vb-döntőt játszhat, és 1998-at követően a magasba emelheti a trófeát.

Izmosodik a Sepsi OSK

Az NB I-es Puskás Akadémiától, támadóposzton erősített a Sepsi OSK labdarúgócsapata, Prosser Dániel Bálint egy évre kölcsönbe érkezik Sepsiszentgyörgyre. A második élvonalbeli szezonját előkészítő piros-fehér mezes együttes vasárnapig Ausztriában edz.

Röviden

Jövőre jobb lesz A kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK sepsiszentgyörgyi sportolója, Balogh Hanna (képünkön) az elmúlt hét végén a montenegrói Nikšićben vendégeskedett, ahol az U15-ös cselgáncs-Balkán-bajnokságon lépett tatamira. A háromszéki tehetség szereplése sajnos rövidre sikeredett, ugyanis mindkét mérkőzését elvesztette. A korosztályánál egy évvel idősebbek között harcoló Hanna az 52 kg-os súlycsoport első körét összecsapás nélkül teljesítette, […]

Feszes a tempó Ausztriában

Harmadik felkészülési mérkőzését is elveszítette az Ausztriában edzőtáborozó Sepsi OSK labdarúgócsapata, amely a kínai Kuangcsou Evergrande (2–1) és a cseh Mladá Boleslav (2–1) után hétfőn a szintén csehországi Slovan Liberec-cel szemben maradt alul 1–0-ra. Még két edzőmeccset játszik a csapat a szombati hazatérés előtt.