A 11 éves Ördög Zoltán hetedik versenyszezonját hagyta maga mögött, Románián kívül Magyarországon és Bulgáriában is letette névjegyét

Befejeződött a szezon Ördög Zoltán számára, az ozsdolai motokrossz versenyző idénye igencsak izgalmasra sikerült. A Dementor Racing színeiben versenyző kismotoros erőfeszítései megkoronázásaként bulgár bajnok lett, illetve a magyar csapatbajnokságban bronzérmet érdemelt ki. Nemrég a román szakszövetség az év legjobb motokrossz versenyzőjének ismerte el. Minderről édesapja, Ördög István számolt be lapunknak.

A mindössze 11 éves Ördög Zoltán immár hetedik versenyidényét hagyta maga mögött, amelyben legjobb eredménye a 65 köbcentis géposztályban kiharcolt bulgár bajnoki címe.

– A versenyek zöme egyben zóna-Eb is volt, tudniillik a kontinenst négy részre osztották, azért, hogy ne keljen több ezer kilométert utaztatni a gyerekeket, a kategóriánkénti legjobb tíz versenyző pedig részt vehetett az Eb döntőfutamán, amelyet Csehországban rendeztek meg. Mi a zónánkban egy adott pillanatban második helyen álltunk, de végül negyedikek lettünk, miután egy szerb versenyen gyengén teljesítettünk, ez benne van a pakliban. Úgy döntöttünk nem megyünk el az Eb döntőre sem, ahol aztán történt egy halálos baleset, az egyik gyerek sajnálatos módon életét vesztette egy versenybalesetben, ami részből szervezési hiányosságok miatt következett be. Részből szerettünk volna indulni egy olyan futamon, ahol negyven versenyző áll rajthoz, de meglátásunk szerint kissé ridegül van megszervezve ez a gyerekek szempontjából, ezért idén nem vállaltuk be – mesélte Ördög István.

Magyarországon a hatból négy futamon vettek részt, a versenyidőpontok ütközése miatt kettőn nem tudtak indulni. A magyar csapatbajnokira meghívást kaptak egy ottani csapattól, a Borka Extrém Motorsport versenyzőjeként harmadikok lettek. Egyéniben a magyar bajnokságon nyolcadikok lettek, úgy, hogy két versenyt kénytelenek voltak kihagyni, de dobogós helyezéseik voltak a különböző futamokon.

A román bajnokságban mindössze két versenyre neveztek be – Székelyudvarhelyen és Zernyesten is elsőként értek célba – amiatt, hogy a meglehetősen gyenge mezőny minimális fejlődési lehetőséget biztosít,

– Támogatóinknak köszönhetően idén is azért tettünk meg több ezer kilométert, hogy a nemzetközi mezőnyben gyakoroljunk és fejlődjünk. A motokrosszban az van, hogy egyre nyugatabbra kell menni a magasabb színvonalért, Hollandiában, Belgiumban van a motokrossz nullás kilométerköve, oda kéne eljutni, de az már akkora erőfeszítéseket igényel, hogy nem tudom ennek eleget tudunk-e tenni – fogalmaz az édesapa.

A hat futamból álló bulgár bajnokságot 13 pontos előnnyel nyerte Zoltán, így a tavalyi szupermotóban elért ezüstérem után idén motokrosszban bajnoki címnek örülhetett.

– El kell mondjam, akármennyire Balkánnak akarjuk titulálni déli szomszédjainkat, legalábbis motorsport területén lepipálnak minket, ezért nem meglepő, hogy sokan itthonról inkább azt választják, egyrészt a közelség, másrészt a profizmus miatt. A 65-ös géposztályban 17 gyermek versenyzett, ugyan nem olyan erős a szint, mint nyugaton, de itt is voltak olyan versenytársak, akikkel az utolsó pillanatig harcoltunk az első helyért.

A 11 éves kismotoros jövőre szerepelhet utoljára a 65-ös géposztályban, ami fontos kérdés elé állítja a családot: maradjanak még egy évet a kategóriában, vagy idő előtt váltsanak a 85-ös géposztályra?

– Nagy dilemma előtt állunk, egyesek szerint a fejlődés érdekében váltanunk kéne, mások azon a véleményen vannak, hogy járja végig ezt az utat, utolsó évesként több eséllyel indulna a futamokon. Márciusban már kezdődnek a bajnokságok, addig meg kell hozni a döntést, be kell ütemezni a téli felkészülési időszakot, az időjárástól függ, tudunk-e motorozni, sokan melegebb vidékeken, Görögországban, Spanyolországban edzőtáboroznak, erre is gondoltunk, de nagyok a távolságok, költségekkel jár, az iskolára is kell gondolni, ezen még gondolkodunk. Próbálunk egy motort beszerezni és próbálkozni, az is megtörténhet, hogy edzeni a nagyobb kategóriában edzünk, versenyezni pedig a kisebben fogunk. Azon is gondolkodunk, hogy magyarországi licencet váltanánk ki, mert már évek óta a román szakszövetség érdektelenségébe ütközünk – részletezte Ördög István, aki egyúttal megköszönte a megyei és az ozsdolai tanácsnak az anyagi, míg Tompa Csabáéknak a szakmai támogatást, illetve mindazoknak, akik felkarolták az ügyüket.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Deac, a patrióta „Ez itt Románia” feliratú pólóval készült a Sepsi OSK elleni élvonalbeli párharcra az FC Voluntari magyar nevű játékosa, amelyet a meze alatt viselt, arra gondolva, ha majd gólt szerez, megmutatja a magyar drukkereknek. Mint ismeretes, a Sepsi OSK hétfőn első alkalommal játszhatott hazai pályán, amióta feljutottak az I. ligába. A hatalmas érdeklődésre […]

Törött turbófeltöltő

Az eddigi viszonylag „gondnélküli” utazás megszakadni látszik: az Afrikát észak-dél irányban átszelő Khumba Trans-Afrika Expedíciónál egymást érik a gondok: előbb a turbófeltöltő mondott csütörtököt, aztán az egyik szélvédő is betört.

A java ezután jön

A bajnokság leglényegesebb és legnehezebb része még hátravan, de nem titkoljuk, hogy a Román-kupa mellé a bajnoki aranyat is meg szeretnénk szerezni – mondta el tegnapi sajtóértekezletén Zoran Mikes, a Sepsi–SIC női kosárlabdacsapatának edzője.

Sportajánló a hétvégére

A kedvezőtlen időjárás újabb halasztást eredményezett a harmadosztályos labdarúgó pontvadászatban, így elmarad a KSE szombati mérkőzése. A tervek szerint a megyei fociligákban nem lesz halasztás. A sportbarátok kosárlabda, teremlabdarúgás és asztalitenisz közül választhatnak.

Röviden

Rancz gólja a válogatottban A csehországi Vsetín településen zajlott színvonalas Generali-kupán szerepelt az U19-es román teremlabdarúgó-válogatott. A Kacsó Endre vezette gárda remek teljesítményt nyújtva egészen a döntőig menetelt a hatcsapatos tornán, a fináléban viszont alulmaradt a házigazdákkal szemben, úgy, hogy a Kézdivásárhelyi SE játékosa, Rancz Attila gólt lőtt. A házigazda cseh csapaton kívül a magyar, […]

Megújulnak a sportnapok

Új időpontban és új helyszínen várják az érdeklődőket a sepsiszentgyörgyi sportnapok szervezői. A 12. kiadásához érkezett eseményt idén a megszokott június helyett szeptember 20–23. között a Sepsi Arénában és környékén bonyolítják le.

Egyetemista csapatot akarnak

Hosszas tárgyalási folyamatot sikerült lezárnia a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítványnak. Az érintett felek együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá egy, a következő bajnoki idénytől induló egyetemista csapat létrehozásáról.

Magasabbra teszik a lécet

A sepsiszentgyörgyi Alpin SK alpesi sízői számára befejeződött a 2017–2018-as versenyidény, a klub versenyzői biztató eredményeket értek el azokon a helyi, illetve országos szintű megmérettetéseken, amelyeken indultak.

Stadionavató cseppnyi borúval

Fordulatos mérkőzés végén be kellett érnie egy ponttal a szemerjai stadionban első élvonalbeli tétmeccsét játszó Sepsi OSK-nak, amely közel 5000 szurkoló előtt egygólos hátrányból fordított, köszönhetően a Fülöp István által magabiztosan értékesített két büntetőnek. A ráadásban viszont kihagyott a piros-fehérek védelme, Voluntari pontot rabolt.

Röviden

Vizsgálatot kértek A labdarúgó III. liga 1. csoportjában érdekelt, nemrég tulajdonosváltáson átesett Galaci SC Oţelul felkérte a Román Labdarúgó-szövetség illetékes bizottságát, hogy vizsgálja meg a 17. fordulóbeli KSE – FK Csíkszereda (3-5), illetve a 18. fordulóban lejátszott Csíkszereda – Románvásár (3-1) mérkőzéseket, mivel véleményük szerint nem tisztességes úton dől el a II. ligába való feljutás […]

Kétgólos vereség

A Kézdivásárhelyi SE teremlabdarúgó-csapata 7-5 arányú vereséget szenvedett a Bodzavásári Fortius vendégeként vasárnap, a másodosztályos pontvadászat 17. játéknapján. A rövid cserepaddal bíró kézdiek az első félidőben még 6-0-s hátrányban voltak, majd feljavuló játékkal szépítettek ugyan az eredményen, de kiegyenlíteni már nem tudtak.

Kitűnően adogattak

Szombaton és vasárnap a bukaresti Infinity Sport Aréna adott otthont az ifjúsági korosztályú fallabdázók országos bajnokságának. A tornára öt sportklub (két bukaresti, egy-egy sepsiszentgyörgyi, csíki és călăraşi-i) 34 korosztályos versenyzőt nevezett be hat kategóriában.

Éremeső a tatamin

Vasárnap a shito-ryu országos stílusbajnokságon remekeltek a kézdivásárhelyi Sporting Budo Karate Klub tagjai. Az izvorani-i olimpiai központban lebonyolított erőpróbán 19 shito-ryu klub 395 versenyzője mérte össze tudását.

Röviden

  A 10. Fashion-kupa Ötven csapat, azaz több mint 600 gyermek tette próbára magát az elmúlt hétvégén, Kézdivásárhelyen, az U8-as és U10-es jégkorongozók számára 10. alkalommal kiírt Fashion-kupán. Az ország minden részéről érkeztek résztvevők, a székely megyéken kívül a fővárosból, de Galacról és Brăiláról is neveztek a turnéra. Szombaton 24 U8-as csapat mérkőzött egymással – […]

Ítéletidőben fociztak

A vasárnapi kedvezőtlen időjárás sem állította meg a IV. ligás csapatokat abban, hogy lejátsszák a 18. fordulóba beütemezett mérkőzéseket, bár az a négy csapat, amelyik szombaton letudta a soros penzumot, mindenképpen szerencsésebbnek mondhatja magát.