Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székelyek a mennyben

Székelyek a mennyben Sport

Szó szerint a mennybe készül Tulit Zsombor és csapata. A Székelyek a magasban expedíciósorozat következő állomása ugyanis Földünk egyik legnagyobb összefüggő hegyvonulatrendszere, a mintegy 2500 kilométer hosszú Tien Shan, ami szabad fordításban Mennyei-hegységet jelent.

 

A Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tadzsikisztán területén fekvő hatalmas hegyvonulatból a Khan Tengri (Egek Ura) 7010 méter magas csúcsa a közvetlen cél, amely Kazahsztán és Kirgizisztán határán fekszik. Kazahsztán legmagasabb hegye, a Föld legészakibb hétezres csúcsa. Ha már „arra járnak”, megmásznák ezen kívül a 6371 méter magas Csapajevet is.

– Ez egy nagyon „szolid” hétezres csúcs, ami a megmászás körülményei miatt felér egy „gyenge” nyolcezressel. Mi a technikásabb északi falat választottuk, mert az nehezebb ugyan, de biztonságosabb. A déli oldalról jönni némiképpen könnyebb, de sokkal lavinaveszélyesebb – mondta el sajtóértekezleten Tulit Zsombor.

A Székelyek a magasban expedíciósorozat vezetője szerint a cél nem változott: megmászni minden kontinens legmagasabb csúcsát. Ehhez a Than Tengri kiváló felkészülési lehetőség lehet. Hogy miért éppen ezt csúcsot választották, most nem a máskor megszokott „mert ott van” választ kaptuk, hanem azt, hogy ez nagyságrendekkel olcsóbban elérhető csúcs, ami a teljesítmény anyagi oldalát illeti, mint a hasonló magasságú csúcsok, mondjuk a Himalájában. Ami a körülményeket illeti, Tulit szerint „hideg lesz”. Ez a kiszólás az ő megközelítésben mínusz 25 fokot vagy annál kevesebbet szokott jelenteni, aminek a hatását – és lehet, hogy ez a dolgok rosszabbik része – jelentősen rontja a folyamatos és erős szél.

Az expedíció csütörtökön indul Bukarestből, és Kazahsztán fővárosán, Almatyn keresztül másnap érnek el a 2200 méter magasan lévő Karkarába. Karkarából akklimatizációs túrákat tesznek a környező hegyekbe, majd 2-3 nap után, idősporlás céljából helikopterrel jutnak fel a 4000 méter magasan lévő North Inylchek alaptáborba, ahol folytatják az akklimatizációt. Innen kezdődik a tulajdonképpeni mászás, amely 4 táboron át vezet a csúcsig: az 1-es tábor 4700 méter, a 2-es 5500 m, a 3-as 5900 m, a 4-es 6400 méter magasan van.  A tervek szerint augusztus első hetében indulhat a csúcstámadás. A 4-es tábort „csak ha muszáj” vennék igénybe, kedvező körülmények esetén a csúcstámadást már 5900 méter magasról elindítanák.

Az augusztus 14-ig tartó expedíció résztvevői: Csenteri Levente, Szabó Attila, Tóásó István és Tulit Zsombor. Hozzájuk csatlakozik a Kobra néven közismert Szabó Zoltán, aki már most Tien Shanban tartózkodik, ő a déli oldalról indul majd a csúcsra. A Garmin által az expedíció rendelkezésére bocsátott kütyüvel a túra útja percről percre nyomon követhető a Székelyek a magasban Facebook-oldalán.

A Székelyek a magasban expedíciósorozat eddigi jelentősebb expedíciói és megmászott csúcsok: Mont Blanc (Franciaország), Elbrusz (Oroszország), Lenin (Kirgizisztán), McKinley (Alaszka), Matterhorn (Svájc), Kilimandzsáró (Tanzánia), Aconcagua (Argentína), Mount Vinson (Antarktisz), Ararát (Törökország), Damavand (Irán).

*

Az expedíciót alatt a „világ nem áll meg”: készülnek a leánynevén Mont Blanc kezdőknek expedíció résztvevői. A ma már Alpok kezdőknek néven futó sorozat idei kiadására szeptember 1-10. között kerül sor, a helyek száma korlátozott. Jelentkezési határidő: augusztus 15.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük