A csapat készen áll. Tulit szerint a mindenekfölött álló legnagyobb cél, hogy valamennyien épen, egészségesen hazaérjenek

Szó szerint a mennybe készül Tulit Zsombor és csapata. A Székelyek a magasban expedíciósorozat következő állomása ugyanis Földünk egyik legnagyobb összefüggő hegyvonulatrendszere, a mintegy 2500 kilométer hosszú Tien Shan, ami szabad fordításban Mennyei-hegységet jelent.

 

A Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tadzsikisztán területén fekvő hatalmas hegyvonulatból a Khan Tengri (Egek Ura) 7010 méter magas csúcsa a közvetlen cél, amely Kazahsztán és Kirgizisztán határán fekszik. Kazahsztán legmagasabb hegye, a Föld legészakibb hétezres csúcsa. Ha már „arra járnak”, megmásznák ezen kívül a 6371 méter magas Csapajevet is.

– Ez egy nagyon „szolid” hétezres csúcs, ami a megmászás körülményei miatt felér egy „gyenge” nyolcezressel. Mi a technikásabb északi falat választottuk, mert az nehezebb ugyan, de biztonságosabb. A déli oldalról jönni némiképpen könnyebb, de sokkal lavinaveszélyesebb – mondta el sajtóértekezleten Tulit Zsombor.

A Székelyek a magasban expedíciósorozat vezetője szerint a cél nem változott: megmászni minden kontinens legmagasabb csúcsát. Ehhez a Than Tengri kiváló felkészülési lehetőség lehet. Hogy miért éppen ezt csúcsot választották, most nem a máskor megszokott „mert ott van” választ kaptuk, hanem azt, hogy ez nagyságrendekkel olcsóbban elérhető csúcs, ami a teljesítmény anyagi oldalát illeti, mint a hasonló magasságú csúcsok, mondjuk a Himalájában. Ami a körülményeket illeti, Tulit szerint „hideg lesz”. Ez a kiszólás az ő megközelítésben mínusz 25 fokot vagy annál kevesebbet szokott jelenteni, aminek a hatását – és lehet, hogy ez a dolgok rosszabbik része – jelentősen rontja a folyamatos és erős szél.

Az expedíció csütörtökön indul Bukarestből, és Kazahsztán fővárosán, Almatyn keresztül másnap érnek el a 2200 méter magasan lévő Karkarába. Karkarából akklimatizációs túrákat tesznek a környező hegyekbe, majd 2-3 nap után, idősporlás céljából helikopterrel jutnak fel a 4000 méter magasan lévő North Inylchek alaptáborba, ahol folytatják az akklimatizációt. Innen kezdődik a tulajdonképpeni mászás, amely 4 táboron át vezet a csúcsig: az 1-es tábor 4700 méter, a 2-es 5500 m, a 3-as 5900 m, a 4-es 6400 méter magasan van.  A tervek szerint augusztus első hetében indulhat a csúcstámadás. A 4-es tábort „csak ha muszáj” vennék igénybe, kedvező körülmények esetén a csúcstámadást már 5900 méter magasról elindítanák.

Az augusztus 14-ig tartó expedíció résztvevői: Csenteri Levente, Szabó Attila, Tóásó István és Tulit Zsombor. Hozzájuk csatlakozik a Kobra néven közismert Szabó Zoltán, aki már most Tien Shanban tartózkodik, ő a déli oldalról indul majd a csúcsra. A Garmin által az expedíció rendelkezésére bocsátott kütyüvel a túra útja percről percre nyomon követhető a Székelyek a magasban Facebook-oldalán.

A Székelyek a magasban expedíciósorozat eddigi jelentősebb expedíciói és megmászott csúcsok: Mont Blanc (Franciaország), Elbrusz (Oroszország), Lenin (Kirgizisztán), McKinley (Alaszka), Matterhorn (Svájc), Kilimandzsáró (Tanzánia), Aconcagua (Argentína), Mount Vinson (Antarktisz), Ararát (Törökország), Damavand (Irán).

*

Az expedíciót alatt a „világ nem áll meg”: készülnek a leánynevén Mont Blanc kezdőknek expedíció résztvevői. A ma már Alpok kezdőknek néven futó sorozat idei kiadására szeptember 1-10. között kerül sor, a helyek száma korlátozott. Jelentkezési határidő: augusztus 15.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Első „hazai” mérkőzés előtt

A Sepsi OSK gőzerővel készült első „hazai” mérkőzésére az I. ligában, amelynek mai, 2. fordulójában 18 óra 30 perctől a fővárosi Juventust látja vendégül a brassói Tineretului-stadionban. A piros-fehér mezesek az elmúlt héten két támadóval is erősítették soraikat, tegnapi sajtótájékoztatójukon pedig bejelentették, az októberi, Steaua elleni találkozót már Sepsiszentgyörgyön szeretnék megrendezni.

RÖVIDEN

Terepviadal vállalkozó kedvűeknek Mától vasárnapi Kovászna és környékén zajlik a Nexxon Off-Road Adventure elnevezésű terepverseny, amelynek főtámogatója a Nexxon Kft. A megyeszékhelyi Autocrono kezdeményezésére létrejött rendezvény védnökei: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna város önkormányzata, valamint a megyei sportigazgatóság. A vállalkozó kedvű résztvevők ma 17 órától elfoglalják szállásukat a csomakőrösi Debreczi Panziónál. Szombaton 10 órakor innen indulnak […]

Az I. ligában is a csapat élén

Eseménydús hetek állnak Hadnagy Attila mögött. A Sepsi OSK 36 esztendős csapatkapitánya a II. ligában eltöltött egyetlen szezonban egészen az élvonalig vezette csapatát, a piros-fehérek gólfelelőseként pedig nem kevesebb, mint 28 találatot jegyzett. Igazi vezéregyéniség, nem úszik az árral, könnyen szót ért társaival, valódi csapatkapitány-típus.

Bóly nem engedte el a kupát

A futballé volt a főszerep Csernátonban, ahol vasárnap immár 17. alkalommal tartották meg az Eurocamp döntőjét. A házigazdák a legjobb formájukat hozták, hogy elhódítsák a kupát Bóly városától, de nem jártak sikerrel, mert a büntetőpárbajban alulmaradtak.

A kosárlabdázás öröméért

Mindenféle eddigi rekordot megdöntött a Sepsi Kosársuli idei ötödik kiírása. A tavalyi 80 résztvevőhöz képest ezúttal 140 kosárlabda-palánta mélyíthette el kosártudását 3 szerbiai, 4 magyarországi és 8 helyi edző irányítása alatt, de 6 önkéntes is besegített a folyamatba. Az első évben 25 gyerekkel indultak, és jövőre megpróbálják az eddigieket is túlszárnyalni.

RÖVIDEN

Rajt izgalmakkal A Botoşani–Kolozsvári CFR közti 1-1-es döntetlennel zárult a centenáriumi, 100. élvonalbeli labdarúgó-bajnokság nyitóköre hétfő este. Mint ismeretes, újonc csapatunk, a Sepsi OSK számára ballábbal kezdődött a pontvadászat, miután 1-0-s vereséget szenvedett az Astra Giurgiutól. Pénteken újra hadrendbe állnak a piros-fehérek, ezúttal viszont „hazai” pályán küzdenek a pontokért, a brassói Tineretului-stadionban a szintén ebben […]

Javítottak idejükön

Július 13–16. között Târgoviște adott otthont a kadét (12–14 évesek) korosztályú úszók országos bajnokságának, amelyre a tavaszi régiónkénti előselejtezőkön lehetett kvalifikálódni.

Ünnep legyen a meccsnap!

Egygólos vereséggel debütált a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a Sepsi OSK együttese, amely vasárnap kora este az Astra Giurgiu ellen hajtott fejet a pontvadászat első fordulójában. Marquinhos szerencsés gólja döntött a tavalyi bajnok javára a zuhogó esőben lejátszott összecsapáson, az újonc piros-fehérek nem tudtak veszélyt jelenteni a szervezettebben futballozó gyurgyevóiak kapujára.

Villámrajtot vettek

Győzelemmel debütált a romániai U20-as férfikosárlabda-válogatott a saját rendezésű, nagyváradi B-divíziós Európa-bajnokságon. A sepsiszentgyörgyi Kuti Nándor vezényletével Románia 63-51 arányban múlta felül Grúzia csapatát.

Izgalmak a ralin

A Bogdan Marișca és Carmen Poenaur (Ford Fiesta R5) alkotta kettős végzett az élen az idei Hargita Gyöngye Ralin. Marișca pályafutása során negyedszerre nyerte meg a kiírást. A második helyet öt másodperc hátránnyal a tizenegy gyorsaságiból négyen diadalmaskodó Gîrtofan szerezte meg, míg a harmadik helyen a nagyot hajrázó Botka Dávid végzett. Botka, illetve a negyedik […]

Az Olimpia lefocizta a KSE-t

Pénteken lejátszotta első edzőmérkőzését a harmadosztályba nemrég feljutott KSE labdarúgócsapata, amely a Sinkovits Stadionban sokgólos vereséget szenvedett a Selymes Tibor edzette II. ligás Szatmárnémeti Olimpiától. A céhes városiak egy hete kezdték meg a nyári felkészülést, a jelekből ítélve kemény munka vár rájuk a III. liga augusztusi rajtjáig.

Röviden

Edzőmeccs az Olimpiával A nyári felkészülést a hét elején elkezdő Kézdivásárhelyi SE harmadosztályba nemrég feljutott labdarúgócsapata ma 18 órától edzőmérkőzést játszik a Szatmárnémeti Olimpia csapatával a Sinkovits Stadionban. A belépés ingyenes, szeretettel várják a szurkolókat! A II. liga előző idényében kilencedik helyen záró szatmáriak új vezetőedzője a kézdivásárhelyi gyökerekkel rendelkező Selymes Tibor, akinek vezetésével jelenleg […]

Második hely Kovásznának

Idén 13. alkalommal rendezték meg Kaposváron az Intersport Ifjúsági Sportfesztivált. Az egyhetes, nagyszabású nemzetközi esemény Közép-Európa legnagyobb sportfesztiváljává nőtte ki magát az elmúlt években, ezúttal négy kontinens 30 országából csaknem ötezer fiatal és kísérője élvezte Somogy vendégszeretetét.

Kis csapat nagy lélekkel

Fennállása legfontosabb mérföldkövéhez érkezett a 2011-ben alapított sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgóklub, amely vasárnap az Astra Giurgiu ellen megkezdi szereplését az élvonalbeli bajnokságban. A piros-fehér mezes alakulat vezetőedzője, Suciu Valentin és két játékosa, a csapatkapitány Hadnagy Attila és a nemrég eligazolt Victor Astafei tegnap sajtótájékoztató keretében nyilatkozott a vasárnapi rajtról.

Röviden

Öregfiúk Emlékserlege Az Őszi Sokadalom keretében, augusztus 26-án Kézdivásárhely önkormányzatának sportirodája megszervezi az Öregfiúk Emlékserlegét 8 órától a céhes városi Sinkovits Stadionban, illetve a sportcsarnokban – tudtuk meg Kocsis Zoltán sportiroda-vezetőtől. Jelentkezni augusztus 18-ig lehet (0754.646.744). 1980-ban és azelőtt született sportolók nevezhetnek.   Edzőtábor a kisfocistáknak A Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség július 20–23. között nyári edzőtábort […]