Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sikerszéria Kriszta-módra

Sikerszéria Kriszta-módra Sport

Ifjúsági Európa-bajnok birkózónk, a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta számára eddig remekül alakul az idei esztendő, februárban a felnőtt és az U23-as országos bajnokságot is megnyerte, és amint arról már hírt adtunk, az elmúlt hétvégén bronzérmet érően versenyzett a szombathelyi U23-as Európa-bajnokság 63 kg-os súlycsoportjában. Kovászna megye legjobb sportolója a kontinenstorna tapasztalatairól, illetve a rá váró fontos megmérettetésekről is mesélt lapunknak adott interjújában.

– Milyen tapasztalat volt a szombathelyi Eb?

– Az igazság az, hogy kicsit csalódott vagyok a szereplésem miatt, mivel az elődöntőben egy másodpercnyi figyelmetlenség miatt maradtam alul a cseh Adela Hanzlickovával szemben. Egyszóval, lehetett volna jobb is, de természetesen örülök a bronznak, ez a hatodik világversenyen szerzett érmem, és nagyon kellett ez a pozitív megerősítés. Kinőttem az ifjúsági korosztályt, így már csak az U23 és a felnőtt kategória maradt nekem. Mondanom sem kell, a felnőttek között sokkal nehezebb jó eredményt elérni, így fontos volt, hogy Szombathelyen érmes legyek.

– Tudtommal az Eb-re való felkészülés nem volt zökkenőmentes.

– Nem, mivel sérüléssel küzdöttem, kezdődő porckorongsérvet diagnosztizáltak nálam, ami fokozott odafigyelést igényel, két hétig fizioterápiára jártam az edzések helyett. Ezt megelőzően jól ment az edzés, a bulgáriai turnén jól szerepeltem, azonban amiatt izgultam, hogyan tudok majd teljesíteni az Eb-n, de szerencsére nem volt gond, a bronzmeccsen már teljesen jól voltam (a török Sinem Topcut győzte le technikai tussal – szerk. megj.).

– Mennyi idő jut a regenerálódásra egy-egy ilyen viadal után?

– Egy-két nap, kedden (azaz tegnap – szerk. megj.) már folytatom az edzéseket, vasárnapig itthon készülök, majd megyek vissza Bukarestbe. Hamarosan oroszországi edzőtáborba vonulunk, hiszen komoly megmérettetések várnak ránk.

– Melyek ezek?

– Május elején következik a felnőtt Európa-bajnokság Szerbiában, majd az egyetemi világbajnokság és az idén először megrendezendő U23-as vb. A felnőtt világbajnokságon is szeretnék indulni, de egyelőre nem tudom, a szövetségnek erről mi a véleménye. Remélem, egészséges leszek, és meg tudom mutatni, mire vagyok képes. Ezenkívül több turnén is szerepelek.

– Van-e kabalája, amit magával visz a meccsekre, illetve hogyan hangolódik rá a párbajokra?

– Van. Egy kis törülköző, amit két évvel ezelőtt, az első Európa-bajnokságomon kaptam. Mindig magammal viszem a szőnyeg szélére, ha véletlenül elfelejtem, akkor ideges leszek, de ez ritkán fordul elő. Az összpontosításban a zene segít, megnyugtat, azonban öt perccel a küzdőtérre lépés előtt már nem hallgatok semmit, hanem próbálok ráhangolódni a küzdelemre, győzködöm magam, hogy meg tudom csinálni.

– Előny vagy hátrány, ha jól ismeri ellenfelét?

– Érdekes módon, a mostani három ellenfelem közül egyikkel sem birkóztam korábban, ez újszerűen és ösztönzőleg hatott rám. Szeretek újakkal birkózni, az ismerős riválisokkal picit nehezebb, ismered a stílusát, tudod, mire számíthatsz, de így is érhet meglepetés, ezen a szinten idővel mindenki hoz be újításokat, másképp nem lehet.

– És milyen Incze Kriszta birkózói stílusa?

– Erőre megyek. Kézben, karban erős vagyok, így fent tudok dominálni, emiatt sokszor passzívnak intik az ellenfelet, és én kapok pontot. Kontrabirkózó vagyok, inkább kivárok, kifigyelem a másikat, majd gyorsan kontrázva beleviszem egy cselbe.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük