Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

RÖVIDEN

Újabb magyarellenesség

„Ki a magyarokkal az országból” – hangzott el egy bukaresti stadionban, a fővárosi Juventus és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK közötti II. ligás labdarúgó-mérkőzésen – hívja fel a figyelmet hírlevelében a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete. Tényként jegyzik meg, hogy Romániában a sportesemények túlmutatnak a mérkőzések célján és gyakran idegengyűlölő megnyilvánulásokba torkollnak, a legutóbbi bukaresti eset csak egy a xenofób megnyilvánulások hosszú sorában.

A jogvédő szolgálat szerint a gond az, hogy a román jogszabályok meglehetősen engedékenyek olyan esetekben, amikor ezen cselekedetek elkövetőit lenne hivatott megbüntetni, hiszen csupán apró pénzbírságra adnak lehetőséget, ami távol áll attól, hogy megakadályozzák az ilyen viselkedést. Tovább rontja a helyzetet, hogy a bukaresti incidens főszereplői között gyerekek is voltak, és ez is azt igazolja, hogy a román oktatási rendszer komoly kihívások elé néz, hiszen nem neveli a fiatal nemzedéket az együttélés és a tolerancia fontosságára.

Fontos a győzelem

Létfontosságú mérkőzések előtt áll a magyar és a román labdarúgó-válogatott, mindkét együttesnek pontokat kell szereznie a hétvégén, a 2018-as oroszországi világbajnokság kvalifikációs szakaszában, ahhoz, hogy életben tartsa kijutási esélyeit. Magyarország szombaton 21.45-től Lisszabonban játszik selejtezőmérkőzést az Európa-bajnok Portugália legjobbjai ellen. A két válogatott eddig 11-szer találkozott egymással, a statisztika azonban nem túl kecsegtető a magyarok számára: nulla győzelem és négy döntetlen mellett hét vereséget könyvelhettek el. A tavalyi Európa-bajnoki csoportmeccs tapasztalataiból kiindulva, ezúttal sem reagáló játékra készülnek Dzsudzsák Balázsék, hanem bátor futballal igyekeznek borsot törni a portugálok orra alá.

A győzelmi kényszerben levő román válogatott Dániával néz szembe vasárnap. Románia négy forduló alatt csak 5 pontot gyűjtött, ezért Lengyelország (10 pont), Montenegró (7) és Dánia (6) mögött a negyedik helyről várja a vasárnap 21.45-kor, Kolozsváron rendezendő összecsapást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük