Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rossz hírek a jégről

Rossz hírek a jégről Sport

Nehéz, ha nem egyenesen lehetetlen helyzetbe került a Kézdivásárhelyi SE korcsolya-szakosztálya, amely a kézdivásárhelyi önkormányzat döntése értelmében minden egyes jégen töltött óráért 200 lejes pályadíjat köteles befizetni. Petra Knezevic Kolarevic edző szerint a szülők képtelenek ezt az összeget előállítani, így csírájában elfojtják az ígéretesnek tűnő műkorcsolya-oktatást.

Petra Knezevic Kolarevic közel két éve foglalkozik műkorcsolya-oktatással Kézdivásárhelyen, a műjégpálya befedési munkálatai megnehezítették a közel húszfős kiscsapat felkészülését, akik egyrészt görkorcsolyán gyakoroltak, másrészt a környező megyék műjégpályáit vették igénybe edzéseikhez. Miután átadták rendeltetésének a kézdivásárhelyi létesítményt, úgy tűnt, a megpróbáltatásoknak vége szakadt és végre megfelelő körülmények között edzhetnek a lányok. Az országban egyedülálló módon itt létezik szinkronkorcsolya-szakág, amiről elismerően nyilatkozott nemrégiben a román szakszövetség elnöke, Adrian Ciobanu is. A céhes városban megrendezett Román-kupán bemutatót is tartottak a kis tanítványok, elkápráztatva a közönséget.

Időközben kezdőcsapatot is indított az oktató, azoknak, akik szeretnének megtanulni korcsolyázni és érdeklődnek a műkorcsolya, esetleg a rövidpályás gyorskorcsolya iránt. Január közepén ráadásul beindult az alsótagozatosoknak szóló Korisuli-program is, amely hosszútávon remek merítési lehetőségül szolgálhat mind a korcsolya-, mind a jégkorong-szakosztályok számára. Igen ám, de a városi tanács döntése értelmében a jéghasználatért fizetni kell, azoknak is, akik versenyszerűen űzik valamelyik jeges sportot, és ilyenformán hozzájárulnak a város hírnevének öregbítéséhez.

– A versenysport és különösen a műkorcsolya megköveteli a rendszeres, napi edzésprogramot, ellenkező esetben nem lehet fejlődni. Ki lehet számítani, ha heti öt alkalommal egy-egy órát töltünk a jégen, ami tényleg minimális edzésnek felel meg, akkor mennyibe kerül a szülőknek ez az egész. Mi azt kértük az önkormányzattól, hogy a versenyzői csapatunk esetében, ha nem is tekintenek el a pályadíjtól, de legalább csökkentsék a felére azt, tudván, hogy mi vagyunk az egyedüli olyan klub az országban, amelyik fizet a jéghasználatért. Máshol megoldották ezt, például Karcfalván nem fizetnek ezért, ami nem is egy város. A szülők vállalták, hogy áldozatokat hoznak és kifizetik a felére csökkentett összeget azért, hogy gyerekeik versenyezni tudjanak, bár tudjuk, mekkorák a fizetések errefelé – mesélte lapunknak Petra edző, aki saját bevallása szerint nem egyszer fizette ki a maga zsebéből a jégdíjat, és például januárra fizetséget sem kapott a munkájáért.

– Szívesen bekapcsolódtam a Korisuli-projektbe is, azt remélve, ha én segítek, akkor minket is segíteni fog a város, azonban mélységesen csalódnom kellett, mert elutasításban volt részünk. Így nem tudjuk folytatni, ellehetetlenítik a munkánkat. Elutasításban volt részem akkor is, amikor javasoltam a kora reggeli időpontot gyakorlás céljából, sok helyen iskola előtt is edzenek a műkorcsolyázók, de nálunk nem lehetett – fakadt ki a zágrábi származású szakember.

Az érintett szülők tegnap délutánra megbeszélést hívtak össze, ahol megegyeztek abban, hogy a következő két hétben a heti három edzést kifizetik, de a folytatásban bíznak a helyi tanács támogatásában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. február 6., 8:44
    ÉRTÉKELÉS: 7

    ki fizeti a gyerekek hoki edzeseinek a palya dijat,ha mar tacsra ment a kezilabda,most nem sokara a jegtanc ,ki fizeti az esti foci edzesek vilany szamlajat…van egy varosi tanacsunk akik a varos lakosainak igenyeit kellene szolgalja ,ne legyunk elfogultak sokszor elgondolkoztato,hogyha a legtobb penz a publik korcsolyazok hozzak miert nem kedveznek tobb idot erre bevonni minel tobb videki iskolakat,ha mar fizetik a korcsolja dijat minden kis sportolo miert kel meg jegpaja dijat is fietni egy szolgaltatasert duplan fizetni ez nem hejes akkor a publik is a belepo jegy melett kulon paja dijat kellene fizessen….valami nem stimmel ugye kedves sport szeretok

  • User
    Dátum: 2018. február 6., 10:39
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Mint kezdivasarhelyi irom ez a hatarozatt azt indokoja,hogy a tanacstagok nem erdekeltek az ugyben, mert gyerekeik mar nagyobbak, de meg nincsen unokajuk igy gondoljak,hogy masok fizesenek. De a jegkoronkozok vajon mennyit fizetnek vagy ott meg van erdekeltseg. Konyvelesi felmerest vajon csinaltak. Ugy vettem eszre,hogy nem tarjak be a programot a korcsolyazni akkarok, vagy jegynelkul engedikbe a baratokat ismeroseket. Innnen lehet a penzugyi hiany. Az RMDSZ nem gondol arra,hogy a szulok is hozza jarultak a letesitmenyhez,

  • User
    Dátum: 2018. február 6., 10:03
    ÉRTÉKELÉS: 9

    A kézilabdának lőttek,most meg a korcsolyának is.Kíváncsi vagyok,melyik sportág következik.A foci biztos nem,holott a legtöbb pénzt az emészti fel.Valakinek érdeke,hogy az működjön csak,ahol a legtöbb pénzt át lehet mosni.Fasza városvezetés .Inkább dobjuk a pénzt a focis idegenlégiósokra,mintsem saját gyerekeinre költenénk.

    • User
      Dátum: 2018. február 6., 14:52
      ÉRTÉKELÉS: -5

      Hm… Azert en kivancsi lennek a sztori masik oldalara is, mert mindig van. Azt hallottam egy szulotilol h a korcsolya evi 100 ezeret emesztene fel. Egy kicsit soknak tartom az osszeget hiszen csak decemberben nyilt meg a palya, igy mi ez a nagy sivalkodas??? Hogy szunjon meg valami ami az unnepeket kihuzva alig harom hetes dolog ebben a jegcsarnokban? Itt kezdin. Nem csikban, ahol szinten kellett fizetni. Nem korai igy a veszmadarkodas? A jegpalya sztem eszi a penzt egy ora alatt arambol a duplajat zabalhatja mint a dijszabas. Amit (utananeztem) a spirttorveny szabalyoz! Ezenkivul utananeztem a brassoi palyanak. Egy ora 300-,400-ba kerul. Mindenkinek, aki nem elsportolo. Valamikor regen mi is a zsebunkbe (pontosabban a szuleink) nyulva sportoltunk. Eredmenyt mutattunk fel es azert kaptunk egy ma is feltve orzotf oklevelet vagy ermet. Nem jart ingyen, alanyi jogon semmi. Nem koveteloztunk. Hogy lehet egy nulla eredmenyes csapatot euro tizezrekkel tomni hivatalosan? Persze: es mibol? Bar rossz a hasonlat de ki ad penzt egy munkakerulonek? En azt mondom hogy amig sokaknak folosleges dologra telik (persze nem mindenkinek)addig nemi penzt ne sajnaljon a sportra. Igaz ugy nehezebb felevente megvenni a kolkoknek a legujabb mobilt hogy menozzenek vele. A maganora is penzbe kerul es senki nem furcsalja. Pedig azok veszik el a penzt akiknek munkajukbol adodoan kotelesseguk lenne az iskolaban leadni ugyanazt a tananyagot amiert adomentesen penzt kapnak mellekesen. Nem keveset. Tobbet mint amit a mujegpalya hasznalataer kell fizetni. Nem a korcsolya ellen beszelek (orulok a korcsolyajazo gyerekekert es sok sikert) hanem a tipikus balkani mentalitas ellen. „Miert nincs korcsolyapalya? Mikor lesz? Miert csak most? Miert kerul ennyibe? Miert nincs ingyen?” Es senki nem teszi fel a kerdest: mivel erdemlem en ki az elismerest, mivel vagyok en tobb mint mas?

        • User
          Dátum: 2018. február 6., 20:08
          ÉRTÉKELÉS: 4

          „Koma”, en nem helyesirasi lecket tartok itt. Sokat utazom, mobilrol irok, az nem beszel magyar. Ami azt illeti, semmifele lecket nem tartok. Ha a velemenyem nem tudod ertelmezni, az legyen a te gondod. De ha mar a helyesirasom fikaztad, akkor felhivom becses figyelmed „koma”, hogy a punktuacios jelek hasznalatanal biztos buko vagy, ket hibat ejtettel ket es fel sorban. S akkor ennek kapcsan lasd elozo bejegyzesem ide vonatkozo reszet a tipikus balkani mentalitasrol/hozzaallasrol. Mas szemeben szalkat, magadeban gerendat. Mindig a kotozkodesen a hangsuly, nem az ok-okozati osszefuggesek meglatasan, esetleges onkritikan, magunkba tekintesen. Tarsadalmi es mas jellegu torvenyek semmibe vetelevel, a kivetelesseg allando hangsulyozasaval, az egonk magasztalasaval a semmibe vezet az ut. Ajanlom magam.

  • User
    Dátum: 2018. február 6., 13:10
    ÉRTÉKELÉS: -20

    Ide jott ket eve, holnap lelep es meg azt akarja utana csinaljak a programot. Na menj vissza szerbiaba akkor.. okostojas. Ezeknek amig van penz maradnak, aztan egyik naprol a masikra lelepnek.

    • User
      Dátum: 2018. február 6., 23:27
      ÉRTÉKELÉS: 2

      Te “bunkó” (ahogy te írtad buko) te miért dolgozol ? Nem a pénzért ? Köszönöm szépen ért nem adnak kenyeret meg akkor sem ha “buko” székely vagy. Jég nélkül több gyereke van mint a jégkorong szakosztályának es korcsolyázni is jobban tudnak. De hát így neveljünk semmittevésre gyerekeinket tegyünk mindent tönkre ami működik.

  • User
    Dátum: 2018. február 6., 23:17
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Kézdivásárhelyen van egy sportegyesület, amelynek az lenne a feladata, hogy előteremtse az anyagi feltételeket, pontosan az ilyen esetekben. Mindegy hogy honnan, önkormányzattól, szponzoroktól, vagy reklámbevételekből, sok módja van ennek. Ez a feladatuk, nem több. Viszont ahhoz az egyesületnek olyan vezetőket kellene választani, akik erre képesek. Ilyenkor üt vissza, hogy ez a vezetőség nem tudja ezeket az anyagiakat előállítani. Az a kérdés, hátha valaki ismeri a választ: hány alkalommal kopogott be a KSE jelenlegi elnöke valamelyik tehetős vállalkozónál, hogy szponzornak kérje fel? Egyáltalán van-e annyi diplomáciai érzéke, hogy el tudja érni egy vállalkozónál, hogy anyagi támogatást nyújtson? Jobb helyeken ilyen célból hozzák létre a sportegyesületeket, nem azért, hogy a főnök úr a tisztségével dicsekedhessen. Nem lehet mindent az önkormányzat nyakába varrni, bár nekik is megvan a felelősségük az ügyben.

  • User
    Dátum: 2018. február 10., 12:46
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Én egyetértek az edzőnővel. Nagyon ügyesen edzette az iskolásokat, s nagyon szeretik a gyerekek. Ezek a gyerekek a mi gyerekeink, fel kellene karolnia a polgármesternek. Hát hogy lehet egy órára 200 RON-t elkérni azoktól, akik hetente többször kell használják a jégpályát, mert versenyekre készülnek?? Normális dolog ez? Ki tudja ezt a pénzt kifizetni, amikor ilyen alacsonyak a bérek nálunk? Ilyen árak mellett képtelenség egy csapatnak megmaradnia.

  • User
    Dátum: 2018. február 11., 10:28
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Fontos, h 20 gyerek tudjon kedvezményesen korcsolyázni, de még van ezer gyerek Kézdin, akiknek szülei helyi adófizetők, és ők is szeretnék, ha tudnának korcsolyázni. Ehhez a jégpályát fenn kell tartani, kell működtetni. Holnap én hozok létre egy gyorskorcsolya csapatot, holnapután a komám csiszinkázó csapatot, aztán kérjük a tánogatást, mert drága a jéghasználat. De ez a támogatás közvetve az adófizetőktől érkezne, tehát azt várnám el, hogy engem a szomszédaim segítsenek, h olcsóbban korcsolyázhassam. Normális dolog ez?

  • User
    Dátum: 2018. február 11., 13:08
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ezért nem az önkormányzat, hanem a sportegyesület dolga a sportolók anyagi támogatását megszervezni. Náluk kell keresni a problémát.