Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyolcezresek között

Nyolcezresek között Sport

A „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozatról tartottak előadást pénteken este Baróton Kollár Lajos és Mécs László hegymászók. A Tortoma Önképzőkör rendhagyó kiadására a Székelyek a magasban expedíciósorozatot vezető Tulit Zsombor, a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület, illetve Erdővidék Múzeumának szervezésében került sor a Party Pub vendéglő emeleti termében.

A világ tizennégy, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsának megmászását célul kitűző Magyarok a világ nyolcezresein mozgalmat 2002-ben alapították, az első expedícióra 2003-ban, az utolsóra 2013-ban került sor.

A tíz expedíció közül hét sikerrel járt, egyikükön két nyolcezres csúcsot is meghódítottak, vagyis összesen nyolcat. Az erdélyi származású Erőss Zsolt, akinek emlékére az előadást szervezték, mind a nyolc csúcson ott volt (két nyolcezres, a Nanga Parbat, valamint az Everest csúcsát már a korábbi években elérte, így a tizennégy nyolcezer méternél magasabb hegy közül tízet sikerült meghódítania – szerk.). Az alábbiakban az expedicíók történetét elevenítjük fel, az előadáson elhangzottak alapján.

2003-ban indult

2003-ban a tizenhárom magyar hegymászó, köztük négy nő, elsőnek a Gasherbrum II nevű, 8035 méter magas csúcsot vették célba, kilencen el is érték azt. Az engedélyük megvolt a nem messze levő Gasherbrum I (8068 m) csúcs megmászására is, de mire oda kerültek volna, a csapat már kifulladt, nem is próbálkoztak vele. 2004-ben pénzhiány miatt nem volt expedíció, 2005-ben pedig már egyenesen a hírhedt K2 –re indult el az ezúttal öt tagú csapat. Nem jártak sikerrel. Erőss Zsolt 8350 méterről fordult vissza az egyébként 8611 méter magas hegyről.

A harmadik magyar expedíció 2006-ban a 8167 méter magas Dhaulagiri heggyel próbálkozott. A „viharok hegyének”becézett nyolcezres megközelítését késleltette a Nepál fővárosában, Kathmanduban kitört forradalom, a csapatot útközben ki is rabolták, méghozzá úgy, hogy hivatalos számlát adtak nekik az elvett pénzről, ám mindezektől eltekintve sikerrel jártak: Erőss Zsolt elérte a csúcsot.

2007-ben kettős célt tűztek maguk elé a magyar hegymászók. A 2003-ban elszalasztott Gasherbrum I és a K2 volt ismét a tervben. A Gasherbrum I-et ezúttal sikerrel veszik, hét hegymászó éri el a csúcsot, minekutána az expedíció átköltözik a K2 alaptáborába. Ám hamar kiderül, a nagy hegyet ismét fel kell adni, helyette a nyolc kilométerrel délebbre fekvő Broad Peak-re (8051 m) indulnak. Erőss Zsolt három nővel, Ugyan Anitával, Csollány Katalinnal, és Sterczer Hildával együtt éri el a csúcsot, amiért is később viccesen „Hárem- expedícióként” emlegetik ezt az útjukat. Ugyanakkor Erőss ott van a Gasherbrum I-et megmászók között is. Történelmi tett volt, hiszen két nyolcezrest sikerült megmásznunk ugyanazon szezonban – mondta Kollár erről a sikerről.

Emberáldozatokkal jár

2008-ban a 8463 méter magas Makalu következett. Erőss Zsolt eléri a csúcsot, fagyási sérüléseket szerez. Sterczer Hilda a csúcstól ötven méternyire adja fel. 2009-ben a 8163 méter magas Manaszlu van a soron. Erőss Zsolt ezt a csúcsot is eléri, ám az expedíciót haláleset árnyékolja be, dr. Szabó Levente életét veszti, miután ötszáz métert zuhant ereszkedés közben.

2009 szilveszterén történik a baleset Erőss Zsolttal a Magas- Tátrában, minek következtében elveszti egyik lábát, ennek ellenére ott van 2010 augusztusában a 8201 méteres Cso- Ojura indulók között. Ennek az expedíciónak a célja elsősorban Zsolt rehabilitációjának felmérése volt, a csúcstámadás a fokozott lavinaveszély miatt elmaradt.

2011-ben a Lhoce-ra (8516 m) indulnak, Gál László és Erőss Zsolt(műlábbal) érik el a csúcsot. 2012-ben az Annapurna (8091 méter) van soron. Erőss 7300 méterről fordul vissza, és az expedíciósorozatot ismét halálos baleset sújtja: a csapat egyik tagja, Horváth Tibor jéglavina áldozata lett.

Kettő van hátra

És következett a végzetes 2013-as esztendő, a Magyarok a világ nyolcezresein sorozat eddigi utolsó expedíciója. A négytagú csapat a 8596 méter magas Kancsendzöngára indult.  Május 20-án, hétfőn, a 7250 méteren levő táborukból történő huszonnégy órás, megerőltető mászás után Erőss Zsolt és Kiss Péter elérték ugyan a csúcsot, ám a csúcs alatti táborhelyre többé már nem érkeztek vissza. Örökre ottmaradtak a Himalája lejtőin.

A magyar hegymászók számára mára már csak két nyolcezres maradt érintetlenül: a K2 és a Sisapangma (8013 méter). A Cso Ojura már 1990-ben feljutottak magyarok, 2016-ban Klein Dávid az Annapurna legmagasabb pontját is elérte.

Kollár a mostani előadás végén úgy fogalmazott, lát esélyt arra, hogy a Magyarok a világ nyolcezresein sorozat folytatódjon, a fő cél a K2 megmászása lenne.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük