Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem jött össze a címvédés

Nem jött össze a címvédés Sport

A CSM Târgovişte szombaton a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban videóbíróval nyerte meg a női kosárlabda Román-kupát, miután a döntőben 64-63 (15-19, 13-20, 22-14, 14-10) arányban legyőzte a Brassói Olimpia csapatát. A dâmboviţaiak ezt megelőzően a Sepsi–SIC-et „küldték haza”.

Nem mindennapi fegyvertényt hajtott végre a Municipal Târgovişte csapata: elvitte a sepsiszentgyörgyi oroszlánbarlangból a Román-kupát úgy, hogy a címvédő hazai együttest is „saját kezűleg” ütötte ki. Amúgy – tetszik, nem tetszik – megérdemelten, hiszen az elődöntőben és a döntőben egyaránt, éles helyzetben képes volt fordítani és győzni.

A Sepsi–SIC fejet hajtott

A târgoviştei csapat a szatmárnémeti és a sepsiszentgyörgyi együttes „skalpjával az övén” jutott a döntőbe. Az első meccsen, a vártnál némiképpen nehezebben, a végére elfáradó szatmárnémetiek ellen72-60 arányban győzedelmeskedtek. Az elődöntőben az a Sepsi–SIC volt Târgovişte ellenfele, amely a szerdai meccsnapon a várakozásnál könnyebben, 67-49 (20-7, 19-8, 18-11, 10-23) arányban nyert a Kolozsvári U ellen. Pénteken drámai küzdelemben meghiúsították a címvédésről szóló hazai álmokat, miután Porchia Greenék 55-58 (14-12, 16-11, 13-13, 12-22) arányban legyőzték a sepsiszentgyörgyieket. A találkozó kiegyensúlyozottan kezdődött, mindkét csapaton látszott, hogy nagy a nyomás rajtuk, így másfél percet kellett várni az első kosárra. Az első negyedben felváltva vezettek a csapatok, s ezt mutatta a tabella is az első játékrész végén: 14-12, ide. A második negyedet erősebben kezdték, a nagyszünetre hét pont előnnyel (30-23) vonult Zoran Mikes együttese. A második félidő elején az előny tovább nőtt 13 pontra (38-25), és bár ebből a negyed végére valamelyest lefaragtak (43-36), nem tűnt úgy a lelátóról, hogy veszélyben volna a győzelem.

A zárónegyedben azonban váratlanul összeomlott az egyébként kitűnően végjátékozó Sepsi–SIC. Előbb Elena Dinca, majd Porchia Green pörkölt be egy-egy hármast (43-42), majd Monique Coker dobott egy 2+1-et, és Green egy újabb hármast, és a három perc alatt hozott 0-12-vel a Târgovişte 43-48-ra átvette a vezetést. Ezt még „kibírta” a Sepsi–SIC és Marshall, Jeffery és Gödri-Părău kosaraival és büntetőivel két perc alatt, egy 8-0-ás etappal, visszavette a vezetést: 51-48. Ezt követően náluk Chivu, nálunk Gödri-Părău és Huţanu volt eredményes, két perccel a vége előtt a Sepsi–SIC 54-49-re vezetett. Ekkor azonban Toma egy győzelemmel felérő hatalmas hárompontost dobott a sarokból (54-52). Huţanu kétpontos kísérlete kimaradt, Cocker kiegyenlített, majd szintén ő szerzett labdát és Poole dobott egy kétpontost, így 11 másodperccel a vége előtt 54-56. A Sepsi két büntetőhöz jutott, ám Gödri-Părău az egyiket kihagyta (55-56). (A mérkőzés alatt egyébként nem kevesebb, mint 13 büntetőt hibáztunk, ez nagyon hiányzott a végelszámolásnál.)

Drámai végkifejlet

Mikes időt kért, és vélhetően azt mondta, hogy faultolni kell, de ez is két másodpercbe telt Huţanunak és Green mindkét büntetőjét értékesítette: 55-58, de még mindig volt hátra hét másodperc, Mikes újra időt kért. A nemrég módosított szabályoknak megfelelően a labdát az ellenfél térfeléről hozzák játékba, hét másodperc alatt, elvben, van idő egy dobást előkészíteni, amelynek azonban vagy nagyon gyors kétpontosnak, vagy hárompontosnak kell lennie. A bosnyák mester a hárompontos mellett döntött. Nem világos, hogy végig játszották-e a lányok a lerajzolt sémát, de az biztos, hogy Jeffery nagyon hamar, nagyon messziről, nagyon rosszul engedte el a dobást, amikor még négy másodperc volt hátra és ezzel elúszott a döntő.

A hazaiak legeredményesebb játékosa Annemarie Gödri-Părău (15 pont, 3 lepattanó, 1 gólpassz) és Janeesha Jeffery volt (14,8,1) volt. A Târgovişteből kiemelkedett Monique Coker (17,6,0), Porchia Green (12,11,0) és Larisa Toma (11,5,3). Zoran Mikes a meccs után szomorúan állapította meg, hogy a kupa ilyen, nem lehet tévedni, és úgy értékelte, hogy „a meccset már akkor elveszítettük, amikor még nem is járt le a játékidő”. Cătălin Tănase abban látta csapata sikerének kulcsát, hogy „egy pillanatra sem adták fel”, pedig a sepsiszentgyörgyi gárda „folyamatosan létszámfölényben játszott, mert ez a fantasztikus közönség felér még egy emberrel”. A második elődöntőben a Brassó a vártnál némiképpen könnyebben 72-57 (20-10, 22-17, 20-16, 10-14) arányban legyőzte a marosvásárhelyi Sirius együttesét. (A marosvásárhelyi Sirius egy nappal korábban, történelmének talán legjobb félidejét produkálva, -11-es hátrányból fordított és 80-66 (16-24, 16-19, 22-13, 26-10) arányú nagyszerű győzelmet aratott az Alexandria fölött.)

Brassó sem bírt Târgoviştevel

A kupasorozat fináléjában a tavaly is döntőt játszó Olimpia Brassó 28-39-re vezetett a félidőben, de ezt a hátrányt a Târgovişte 13 perc alatt ledolgozta (54-53), sőt 60-55-re elhúzott (55. perc), ám a brassóiak visszajöttek, és 3:37-tel a vége előtt 62-63 volt az eredmény. Ezt követően 213 másodpercig nem esett kosár, de Porsche Poole 3 másodperccel a vége előtt dobott egy kétpontost: 64-63. Az utolsó támadásnál Biljana Pesovic nem talált be, ám a lepattanót Higgins éppen, amikor megszólalt a meccs végét jelző duda, visszalökte a kosárba. A brassói csapat már ünnepelt, hiszen egyértelműen a „szomszédoknak” drukkoló hazai közönség is úgy látta, vagy akarta látni, hogy a labda elhagyta az amerikai beállós kezét még a rendes játékidő lejárta előtt és a bírók is, első körben, a „benne van” jelt mutatták a hivatalos asztal fele.

Laurenţiu Grigoraş vezetőbíró azonban tudta, hogy ebből könnyen botrány lehet és a balhét ő maga fogja elvinni, ezért a tévé közvetítő kocsijában visszanézte a helyzetet és megállapította, hogy abban a pillanatban, amikor lejárt a játékidő, a labda még érte Higgins ujjbegyét, így a kosár nem érvényes, a mérkőzést a Târgovişte nyerte. A brassói drukkerek a mennyországból egyenesen a pokolba zuhantak, hiszen másfél percig azt hitték, ők nyerték a kupát, ehhez képest a döntős helyezés utólag nagy csalódásnak számított.

Mestermérleg a döntőt követően

Dan Calancea, a brassóiak trénere, aki mindössze hat játékossal játszotta végig a döntőt, közvetlenül a meccs után nem látta ennyire katasztrofálisnak a helyzetet.

– Nem tudom szabályos volt-e vagy sem az utolsó kosár, de én mindenképpen teljesen elégedett vagyok azzal, amit a csapatom a Román-kupában mutatott és az idei bajnokságban eddig elért – mondta Calancea. A Târgovişte tizedik alkalommal hódította el a kupát.

– Nagyon örülök, hogy hat év kihagyás után egy kupával robbantunk be ismét a román női kosárlabda élvonalába. Megmondom őszintén, hogy olyan jól játszott a csapatom, hogy akkor is büszkék lennék rájuk, ha elveszítettük volna a döntőt – nyilatkozta Cătălin Tănase. A târgoviştei csapat edzője szerint a bajnokságban „amelynek megnyerésére kétségtelenül a Sepsi–SIC a legesélyesebb”, még a neheze hátra van. Minthogy azonban „veszteni nem szeretnek”, megpróbálják majd „megnehezíteni” a zöld fehérek dolgát.

Visszatérnének a négyes döntőhöz

A Final 8 végén Rusz István menedzser sikeresnek értékelte a torna lebonyolítását, fájlalta, hogy a Sepsi SIC-nek „nem sikerült történelmet írnia” (ez lett volna sorozatban a harmadik kupagyőzelem), és kifejtette: a szakszövetség vasárnapi ülésén amellett foglal állást, hogy maradjanak a korábbi gyakorlat mellett: a kupadöntőn négy csapat vegyen részt, mert „ez nem egy élhető változat”. Ebben bízvást számíthat Steff Zakariás marosvásárhelyi tréner támogatására, aki a maga részéről „minden emberi és sportolói logikának ellentmondónak” nevezte, hogy a csapatok három nap alatt három tétmeccset játszanak úgy, hogy az ezt megelőző héten még folyt a bajnokság és jövő héten kezdődik az alapszakasz második fele.

A szerdától vasárnapig tartó kosárfieszta záró momentumaként Észak és Dél legjobbjai csaptak össze a jó mókának bizonyuló All Star-gálán, amelyet 83-82 arányban a Sepsi–SIC játékosait is felvonultató déliek nyertek. A legértékesebb játékosnak (MVP) a sepsiszentgyörgyiek kiválóságát Annemarie Gödri-Părăut választották.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük