Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Napi hét óra edzéssel

Napi hét óra edzéssel Sport

Szabó Norbert igen magasra állította a lécet: célja, hogy kijusson a 2020-as Tokiói Nyári Olimpiai Játékokra. A tusnádi Drag Cycling Team sepsiszentgyörgyi pályakerékpárosa a berlini Európa-bajnokságon „tönkreverte” a román rekordot.

Bár iszonyú erő lakozik benne, nem volt az a „bútoraprító” gyerek, fölös energiáját nem a nappali szoba asztalán vezette le.

– Már kölyökkoromban minden biciklis kergetőzős versenyt én nyertem az Esthajnal utcában. Ezt ismerte fel édesapám, aki 13 évesen amatőr hegyikerékpár-versenyekre kezdett hordozni, amelyekből számosat minden edzés nélkül megnyertem, köztük olyanokat, amelyek a 14–18 éves kategóriának voltak kiírva – eleveníti fel a kezdeteket Norbert.

Kamaszkorban „kissé visszaesett” az érdeklődése a sport iránt, de 16–17 évesen ismét „fellángolt” a vágy. Triatlonozni kezdett, amiből aztán duatlon lett, mert „aki kölyökkorában nem tanul meg tisztességesen úszni, azt később gyakorlatilag lehetetlen bepótolni”. Az eredmények futószalagon jöttek, három országos bajnoki címet is beleértve, de „valami nem volt jó”.

A duatlon „szép, de nem megbecsült” sport, ezért átváltott a kerékpárra. Közben simán leérettségizett a Mikó matematika–informatika–intenzív nyelvosztályában, és bejutott a brassói erdészmérnöki karra – ennyit arról, hogy intenzív sport mellett állítólag nem lehet tanulni. Bukarestben, a Dinamónál folytatta a versenykerékpárt, előbb országúti, majd Novák Ede, a Román Kerékpáros Szövetség elnökének biztatására, idén tavasztól pályakerékpárral – egy olyan országban, ahol fedett pálya nincs (az egyetlen szabadtéri velodrom a Dinamónál van betonból, most tervezik lebontani, mert teljesen tönkrement). Idén hat nemzetközi versenyen vett részt (Csehország, Görögország, Olaszország, Bulgária, Ausztria és Németország), köztük a világkupa „előszobájának” tekintett CL1-es versenyeken. A csúcsot a berlini Európa-bajnokság jelentette, ahol laza eleganciával 200 méter repülőrajtos sprintben 10,636 másodpercet hozott, s ezzel csaknem egy másodpercet faragott a román rekordon.

A cél világos: ki kell jutni a 2020-a olimpiára. Arra azonban csak világkupán lehet kvótát szerezni, tehát már 2018-ban ott kell lenni a világkupa-sorozaton. Oda viszont csak úgy lehet eljutni, ha a következő szűk egy évben legalább 10–12 nemzetközi CL2-es és CL1-es versenyen pontot gyűjt.

„Napi 6–8, heti legalább 30 órát edzek – ahol tudok, mostanában az Illyefalva felé vezető új úton. Most arra hajtok, hogy valahogy részt vehessek az idei maradék két versenyen Svájcban és Portugáliában, és a téli időszakban elmehessek valahová, legalább Bulgáriába edzőtáborba, mert országúton nem lehet felkészülni azok ellen, akik naponta teremben edzenek” – mondja.

A 24 éves fiatalember számára, aki „hirtelen nem emlékszik”, mikor ivott utoljára egy korsó sört, de „biztos nem idén”, nem számít lemondásnak, hogy ne járjon ki az éjszakába, hanem este tízkor ágyban legyen; hogy ne gyorsétteremben étkezzen, hanem pontosan kiszámított étrendet fogyasszon; hogy napi 6–7 órát eddzen, mert mindent egyetlen célnak vetett alá: kijutni az olimpiára.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük