Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mi – a jók, ti – a rosszak

Micsoda különbség a wimbledoni turné közönsége – amely szakszerűen, lelkesen megtapsol minden szép mozdulatot, akár a brit Murray, akár egy egzotikus ország képviselője produkálja – és a Napocává átvedlett Kolozsvár drukkerei között, akik a napokban a FED-kupában indiánüvöltéssel üdvözölték a kanadai lányok hibázásait. (Kanadaiak? Az egyikük kínai, a másik román.)
Ez a „nyerjen a miénk, pusztuljon a másé” mentalitás a sportnak sem dicsőségére, sem hasznára nincs. Az elfogultság groteszk túlzásokba torkolhat. Miután a román tornászlányok berobbantak az élvonalba, a pártsajtóban jelszó lett a „mi vagyunk a legjobbak”. Egy-egy világverseny előtt elindult a propaganda: ha nem mi nyerünk, az a szovjet–NDK-s összeesküvés miatt lesz. Amikor a Sidney-i olimpián Andreea Răducan pozitív dopping-tesztje miatt elveszítette az aranyérmet, a CIO-t szidták, letagadták a csillagot az égről, majd egy aggkorú sportorvost rávettek, hogy fogadja el a hivatalos bűnbak szerepét. Persze nem vádolom a szépséges, kedves gyereklányt, ő csak bevette a rátukmált „vitamint”, mint megannyi más román súly­emelő, evezős, atléta és sorolhatnám, a baj csak ott van, amikor a másik csaló gazember, a miénk meg ártatlan áldozat, szegényke.
De seperjünk a magunk háza előtt is. Dusev-Janics Natasa – háromszoros olimpiai bajnok, tizenkilencszeres világbajnok kajakozó nemzeti hős volt Magyarországon, kit érdekelt, hogy horvátként Jugoszláviában született. 2012-ben családi okokra hivatkozva kifejezte óhaját, hogy Szerbiába távozzon és szerb színekben versenyezzen. A közvélemény tündére másnapra vasorrú bábaként ébredett. Mivel a bürokrácia megakadályozta, Natasa itthon maradt, visszaölthette nemzeti tündérruháját. Vagy gondoljunk Hajós Alfrédre, az első magyar kétszeres olimpiai győztesre – a nemzet büszkesége volt. Amint Berlin felől kezdett fújni a szél, a hazafiaknak eszébe jutott, hogy Hajós tulajdonképpen Guttmann, bujkálhatott a szerencsétlen a budapesti gettóban.
Az abszurdum felsőfoka, ha a sport a geopolitika játékszerévé válik. Az oroszokat doppingvád ürügyén kipenderítették az atléták világbajnokságáról és most a téli olimpiáról…

Zubreczky Antal

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük