Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Még lehet nevezni

Még lehet nevezni Sport

A nyári szünet után a hétvégén folytatódik az országos autós Time Attack bajnokság, pénteken és szombaton újabb futamokat tartanak a kézdivásárhelyi Skat Kart kartingpályán. A bajnokság első futamán, május 25-én több Hargita és Kovászna megyei pilóta is rajthoz állt. Még lehet nevezni a viadalra.

Az idén a Time Attack bajnokságot a csíkszeredai Richy Racing Team SE szervezi a Román Autósport-szövetség égisze alatt. Az Európa szerte népszerű autósport-szakágban bárki kipróbálhatja magát, mert nem kell külön versenygép hozzá, utcai autóval is lehet nevezni.

– Szaknyelven szólva nem kell kicsövezni az autót, ám sportruházattal és bukósisakkal rendelkeznie kell a versenyzőnek – mondja Ritner Béla. A Richy Racing Team SE elnöke hozzátette, kiskorúak is indulhatnak a pontvadászaton, a feltétel viszont az, hogy egy felnőttnek be kell ülnie az „anyósülésbe”.

A videójátékok ihlették

A sportág születéséhez nagyban hozzájárultak a videójátékok, ugyanis először egy amerikai cég számítógépre fejleszette ki a Time Attack-ot, ezt ültették át később a „valóságba”. Az Amerikai Egyesült Államokban hétvégenként több tíz helyszínen helyi, regionális és állami Time Attack-futamokat tartanak. Európában főleg Forma–1-es és MotoGP-pályákon tartanak Time Attack versenyeket, a sportág Németországban és Olaszországban a legfejlettebb.

Egyszerre egy versenyző köröz a pályán, egyetlen ellenfele az időmérő. A verseny zárt pályán zajlik, a pilóta a bemelegítő kört követően „repülőrajttal” kezdi el a mért kört, amelynek befejeztével egy levezető kör után hagyja el a pályát. Egy futam során két mért kört kell teljesíteni , a versenynap egyébként szabad- és időmérőedzéssel kezdődik.

A második kiadás

A hazai Time Attack-bajnokság még gyerekcipőben jár, hiszen az idei a második kiírás. Tavaly egy temesvári klub volt a szervező és a futamokon is többségében bánsági pilóták indultak. A pontvadászatot tavaly tizenöt autós teljesítette. Idéntől viszont a csíkszeredai Richy Racing Team vette át a stafétát és már az első futamon sikerült az elmúlt évi létszámot megduplázni: 36 autós vett részt a májusi futamon. Az idei bajnoki futamoknak a kézdivásárhelyi Skat Kart pálya ad otthont, a májusi versenyen a legjobb pályaidőt (1 perc 6,041 másodperc) Alexandru Krepelka érte el, mögötte Bogdan Samoila és Marticsek Zoltán (mindhárom temesvári) volt a leggyorsabb. A háromszékiek közül a sepsiszentgyörgyi Bedő Barna bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve a kézdivásárhelyi Vargyasi Zoltánt.

Az idei pontvadászat második versenyét pénteken, a harmadikat szombaton tartják szintén a fortyogófürdői pályán. Ritner Béla újra harminc fölötti nevezőre számít, noha a temesváriak – szokásukhoz híven – előzetesen nem iratkoztak, ők ezt a helyszínen teszik majd meg.

– Nagybányáról is vannak érdeklődők, úgy tudjuk, hat autós érkezik, de vannak nevezők az ország többi részéből is. Jelentős lesz a Hargita és a Kovászna megyei kontingens is, a Richy Racing Team versenyzői közül több mint tízen indulnak a futamokon – közölte Ritner.

Két ellentétes futam

A szervező azt is elmondta, lesz egy kis csavar is a hétvégi futamokon.

– A hétvégi versenyeken a pilóták mindkét irányban teljesítik majd a pályát: pénteken a szokásos pályaívet használjuk, szombaton viszont az ellentétes irányban kell majd körözniük a versenyzőknek – magyarázta.

Az előzetes iratkozásról, illetve a versenyszabályzatról a Richy Racing Team közösségi oldalán kapnak információt az érdeklődők. Akik a helyszínen akarnak nevezni, azoknak fontos tudni, hogy pénteken 8 és 9.45, szombaton 8 és 8.45 között ezt a kézdivásárhelyi kartpályán is megtehetik. A szabadedzések mindkét nap egy-egy órát tartanak 10, illetve 9 órától kezdődően, az időmérő edzések pénteken 11 és 14, szombaton 10 és 13 óra között zajlanak. Pénteken 15 órától és 16.30-tól lesznek a futamok, a díjkiosztót pedig 18.30-kor tartják; szombaton 14 órától és 15.30-tól zajlanak a versenyek, 17.30-kor kezdődik a díjazás.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük