Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Korizni tanulnak a gyerekek

Korizni tanulnak a gyerekek Sport

Senki sem vádolhatja azzal a kézdivásárhelyieket, hogy nem szeretnek korcsolyázni, legalábbis a december derekán megnyitott műjégpálya látogatottsági mutatói alapján. A téli vakáció alatt napi szinten átlag ezer ember fordult meg a jégen, három turnusban.

A legfontosabb hír viszont, hogy sínen van a kézdivásárhelyi műjégpálya hivatalosítási folyamata – tudtuk meg Máthé Zsolttól, a HC Bikák vezetőjétől, aki elmondta, pénteken Kézdivásárhelyre látogatott a Román Jégkorong-szövetség küldöttsége, Alexandru Hălăucă elnök vezetésével.
A küldöttséget lenyűgözte az elegáns létesítmény, és ígéretet tettek arra, hogy apróbb módosítások elvégzése és a papírformaságok kézhez vétele után hitelesítik a pályát, amely ily módon felkerül a hazai jégkorongtérképre, és országos szintű megmérettetések helyszínéül szolgálhat. A következő lépés a nemzetközi homologálás lesz, amelyet a hazai szakszövetség kérésére a nemzetközi szövetség végez el, annak érdekében, hogy rangos nemzetközi viadalokat rendezhessenek az 520 férőhelyes létesítményben.
– December 21-én nyitottunk ki a nagyközönség számára, a vakáció alatt naponta három alkalommal tartottunk közönségkorcsolyázást, ezeken az alkalmakon több mint ezren siklottak a jégen. Délelőtt 250–300 személy, a 17 órás turnusban voltak a legtöbben, körülbelül ötszázan, este 8-tól pedig körülbelül 250-en korcsolyáztak. E héttől kénytelenek voltunk módosítani a programon, hogy férjenek be a jégkorong- és műkorcsolya-edzések is, a korcsolyaoktatás is, az amatőrök is igénylik a pályát – részletezte Márton Sándor edző, pályagondnok.
Jövő héten rajtol a Korisuli-program a Petőfi Sándor-, Turóczi Mózes-, Molnár Józsiás-iskolák és a Nagy Mózes Gimnázium alsó tagozatosai számára, a kisdiákok délelőttönként edzői segítséggel tanulnak korcsolyázni, sportolás közben fejlesztik motorikus képességeiket, és közben jól érzik magukat.
– Fiatalítottunk az edzői gárdán, bevontuk a Fetés testvéreket, Móré Szabolcsot, de Petra Knezevic Kolarevic és jómagam is besegítünk az oktatásban. Nem az a cél, hogy mindenkiből profi sportoló váljék, de természetesen azok, akiknek megtetszik akár a jégkorong, akár a műkorcsolya, azt magasabb szinten is űzhetik. Sőt, terveink között szerepel a rövidtávúgyorskorcsolya-oktatás beindítása is – mesélte Márton.
A Korisuli-program nem kötelező a gyerekeknek, viszont érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, ahol szakszerű segítséggel leshetik el a korcsolyázás fortélyait, a tanítónőket, sőt a szülőket is szívesen látják a jégen ilyenkor. Tanácshatározat alapján 3 lejbe kerül egy alkalom, ez a minimális összeg a pályafenntartás és az edzői díjak fedezésére szolgál. Karcfalván, Csíkban és Gyergyóban már sikerrel működik ez a program, a kézdiek is ebben reménykednek.
Azok, akik kimondottan jégkoronggal kívánnak foglalkozni, a Hokisuliba jelentkezhetnek, szeretnék újraszervezni a hokicsapatokat, mivel az utóbbi időszakban sokan lemorzsolódtak. Petra Knezevic Kolarevic műkorcsolya-edző is tart foglalkozásokat, haladó tanítványai szinkronkorcsolyában jeleskednek.
Apropó műkorcsolya: péntektől vasárnapig Kézdivásárhelyen rendezik a szakág Román-kupáját minden korosztályban, a céhes városban rendhagyónak számító esemény miatt korlátozottan lehet közönségkorcsolyázni hétvégén, ezért mindenki megértését kérik, cserébe látványos műsort ígérnek az érdeklődőknek. A pontos programra visszatérünk.
– Tanácshatározat alapján mindenki, aki jégre lép, fizet, mind a hokisták, mind a műkorcsolyázók, mind az amatőrök. Némelyek ezt kifogásolják, viszont nekik fogalmuk sincs, mennyibe kerül egy ilyen létesítményt fenntartani. Nekünk fagyasztani, hűteni kell, a pályán kívül fűteni, és ha azt akarjuk, hogy majdnem egész évben működjön a műjégpálya, az lenne az ideális, ha minél jobban kihasználnák a létesítményt – összegzett a szakember.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. január 17., 10:26
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Ez mind szep es jo,csak egy problemara senki nen gondolt a ,,parkolasra,,.Az ott lako ha delutan kesobb er haza viheti az autot a szomszed negyedbe,Es itt jonnek a boszuk,karcolas,ajtoranyitas stb.Ott a nagy ter de oda viragot teszunk,nembeszelve arrol a pici parkolorol ami maradt szegyen ahogy nez ki.De sebaj lesz meg valasztas,es a Stadion negyed fog valasztani.

  • User
    Dátum: 2018. január 17., 10:05
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Legalabb azoktol ne kerjenek penzt akik dicsoseget ,ermeket, diplomakat hoznak a varosnak hiszen alig vannak egy paran ebbol ugysem oldodik meg a palya fentartasa ugyhogy AJANLOM gondolkodjanak ezen (a protekcios kor ugyis mukodik!!!!)