Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kezdőőődiiik!

 

Talán így jobban felfigyelnek arra, hogy a héten már a 2020-as Európa-bajnoki részvételért lép pályára a kontinens 55 férfi labdarúgó-válogatottja. A csütörtökön rajtoló Nemzetek Ligája (NL) ugyanis egy alternatív Eb-selejtező-sorozat, amely 4 nemzeti csapatnak biztosít helyet a döntő tornán. Mégpedig úgy, hogy ezáltal akár Azerbajdzsán, Kazahsztán vagy Feröer is ott lehet. Húsz résztvevő a jövő tavasszal kezdődő hagyományos Eb-selejtezők tíz csoportjának első és második helyezettje lesz, a maradék négy helyre írta ki az Európai Labdarúgó-szövetség az alternatív selejtezőt, ezáltal komoly szellemi tevékenységgé emelve a szurkolást. Mert hát focikedvelő legyen a talpán és a fején, aki tökéletesen tudja követni, és sörbarátainak előadni azt, hogy a magyar vagy éppen román válogatott miként juthatna ki legegyszerűbben a 13 helyszínes (!) Európa-bajnokságra!

Az NL lebonyolításának a lényege az, hogy a 2017 őszén jegyzett pontozásos rangsor alapján A, B, C és D ligákra osztották az 55 válogatottat, 12-es, 12-es, 15-ös és 16-os taglétszámmal. Minden ligában 4 csoport van, és 4–4 csoportgyőztes (16 csapat) játszhat majd a ligáját megillető egy-egy Eb-helyért 2020 tavaszán. Mégpedig úgy, hogy a hagyományos selejtezők 20 továbbjutója addig már rég ismert lesz. A négy liga egy-egy Eb-részvételi joga átruházódik, amennyiben a csoportgyőztesek közül egy vagy több a hagyományos selejtezőkön kivívta az Eb-részvételi jogot. Ez magyarán azt jelenti, elméletileg – de csak szigorúan elméletileg – a ligákban elég lehet akár a csoportgyőzelem is a 2020. márciusi ráadás (elődöntő, döntő) eredményeitől függetlenül. Még az sem lehetetlen, hogy olyan négy csapat nyeri a ligájának csoportjait, amelyek a hagyományos selejtezőn már Eb-résztvevők! Hát szóval ez felér a sakkal.

A magyar és a román válogatott egyaránt a C-ligában kapott helyet, más-más csoportban. Az első mérkőzések: szeptember 8-án Magyarország – Finnország, Észtország – Görögország, 11-én Magyarország – Görögország, Finnország – Észtország, 7-én Románia – Montenegró, Litvánia – Szerbia, 10-én Szerbia – Románia, Montenegró – Litvánia. A csoportküzdelmek november 20-án zárulnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük