Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kézdi megadta a módját

Kézdi megadta a módját Sport

Az ország legkorszerűbb műjégpályájával büszkélkedhet Kézdivásárhely, és büszkélkedik is, ugyanis hatalmas érdeklődés közepette, zsúfolt lelátó előtt adták át hivatalosan is rendeltetésének. A korcsolyapályát ugyan tavaly év december 21-étől már birtokba vették a céhes városiak, azonban a formális avatóünnepségre most sikerült sort keríteni, a két napig tartó ünnepségsorozat keretében jégkorongmérkőzéseket, műkorcsolya-bemutatót, de rendhagyó koncertet és jégdiszkót is szervezett a helyi önkormányzat.

Pénteken a helybeli HC Bikák és a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek SE közötti barátságos mérkőzés indította az ünnepségsorozatot, a férfias küzdelem 7-7-es döntetlennel zárult. Ezt követően a kézdivásárhelyi érdekeltségű, magyarországi yesyes zenekar koncertezett a jégen (a zenekar dobosa, Katona Tamás Kézdivásárhelyen született), majd a korábbi évek nagysikerű jégdiszkóit idézték meg DJ Rollar segítségével.

13 évig épült
Szombaton délután a hokiutánpótlás is bemutatkozott, majd illusztris vendégek társaságában, ünnepélyes keretek között ünnepelték meg a 13 évig épülő-szépülő létesítmény elkészültét. Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere vázolta a jégpálya építésének történetét, méltatva Török Sándor egykori városvezető és a helyi tanács 2005-ös bátor döntését, aminek eredményeként kezdték meg az építkezést. Az elöljáró felidézte, hogy 13 évet kellett várni a jégcsarnok elkészültéhez, és kifejezte abbéli reményét, hogy a hasonlóság elvét követve, a 2007-ben megkezdett uszodaépítés legkésőbb 2020-ra elkészül. Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter válaszként úgy fogalmazott, dolgoznak azon, hogy még a 13 éves határidő letelte előtt uszodája lehessen Kézdivásárhelynek. Ioana Bran ifjúsági és sportminiszter is gratulált a város vezetőségének a korszerű sportlétesítményhez, ugyanakkor a sportolás fontosságát is hangsúlyozta.

Az összefogás diadala
Megértő összefogás eredménye ez a műjégpálya, emelte ki köszöntőjében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Volt egy jó ötlet, ehhez társult egy erőteljes civil összefogás a hokisok részéről, volt és van jelentős támogatás a helyi és megyei önkormányzattól, volt és van politikai és anyagi támogatás az RMDSZ Bukarestbe küldött politikusai részéről. A megértő összefogás azt jelenti, hogy volt türelmünk egymáshoz, mert egy olyan országban élünk, ahol az igényeinknél lassabban történik a kivitelezés” – fogalmazott a megyei önkormányzat elnöke.
„Nem lesz mindenkiből profi hokis és műkorcsolyázó. De azt gondolom, aki megtanult korcsolyázni és a jégen állni, az az életben is meg tud állni két lábon” – adott hangot meggyőződésének Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki elmondta, hogy Kézditől Marosvásárhelyig 10 ezer gyermek korcsolyázik jelenleg. Kelemen Hunor kifejtette: a csíkkarcfalvi és a brassói után a kézdivásárhelyi műjégpálya a harmadik az országban, amelyet a román kormány támogatásával fejezhetnek be. A beruházásokat szeretnék folytatni, a következő időszakban a gyergyószentmiklósi, majd a marosvásárhelyi műjégpálya befejezése következik.
Kitüntették az „úttörőket”
A városvezetés megemlékezett azokról is, akik meghonosították a jégkorongot Kézdivásárhelyen, Györfi Gyula jogász 1954-ben alapította meg a város első hokicsapatát, amely akkor egy évig az A-osztályban szerepelt. Az akkori tagok közül jelen voltak és kitüntetésben részesültek: Deme László, Domokos Béla, Imre Attila, Kuna József, Molnár Attila, Munzlinger Attila, Nagy Árpád, Szabó András, Száva István, Varga Dénes, Jakabos István Csaba. Bokor Tibor végezetül megköszönte mindazoknak a segítségét, támogatását, akik valamilyen módon hozzájárultak a műjégpálya megépüléséhez, hogy ez az „ékszer” Kézdivásárhelyen megépülhessen, élükön az Egyesült Államokban élő Mátyás Attilával, aki többek között palánkrendszert, közönségvédő plexidet, csövezetet, jégborotvát és hűtőgépet adományozott szülővárosának.
Az ünnepséget a Csíkszeredai ISK műkorcsolyázói: Antal Bernadett, Bartalis Hajnalka, Bere Larissza és Ráduly Réka kűrjei színesítették, majd a KSE műkorcsolyázói is megmutatták, milyen sokat fejlődtek Petra Knezevic Kolarevic edzőnek köszönhetően.
A programot a HC Bikák és a Felcsík Hockey közötti mérkőzés zárta, amelyet 7-7-es döntetlen után, szétlövéssel 10-8 arányban a kézdiek nyertek.

Rekordot döntött a közvetítés
Az eseményt pénteken és szombaton is élőben közvetítette Kézdivásárhely önkormányzatának a Facebook-oldalán a Polyp Televízió és a Hobby Team csapata. Pénteken négy-, szombaton háromkamerás volt az adás, és az oldal statisztikái szerint nagy sikernek örvendett. Mivel március 2-án a facebookos közvetítéssel párhuzamosan a Next-Gen és a UPC kábelszolgáltatókon is közvetítették, így kevesebben követték az interneten, viszont 3-án rengeteg embert, több mint 25 ezret ért el az adás. Legtávolabbi nézője Kanadából (Torontóból) volt az ünnepségnek, de sokan követték Németországból és Magyarországról is. <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. március 5., 8:51
    ÉRTÉKELÉS: 15

    Szegyelje magat a helyi tanacs,mindenkirol szo esett es megemlekesztek csupan az ujj nemzedek gyermekeirol feledkeztek meg akik talan a jovo aranycsapata lehet a kis hokisok akik az ujraalapitott csapat tagjai es akik faradsagot nem ismerve egesz napos meccs utan vissza sietve szulovarosukba,hogy reszt vegyenek az avato unnepsegen meg egy csokoladet vagy legalabb egy meleg teat nem erdemeltek meg.Szegyen teljes mertekben,mikozben az eloljarok ettek ittak bovelkedtek mindenben

  • User
    Dátum: 2018. március 5., 9:40
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Igen ezt lehetett kintrol is latni,a ,,viragoskert,,tetejen is autok altak,remelem ezt a varosvezetes is latta es valamit modosit a parkolassal kapcsolatosan.

  • User
    Dátum: 2018. március 5., 13:22
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Szükség volt erre is, de most irány jól fizetett állásokat is létrehozni, hogy a fiatalság itthon dolgozzon és jólétben, egészségben gyarapodjon! Ne Torontóból, Hono lulúból nézze a bikákat! Ps. utközben a vasuti átkelőt is jó lenne befoltozni, takarítani az utcákon!

  • User
    Dátum: 2018. március 5., 15:16
    ÉRTÉKELÉS: 7

    És a nézőtérről jól lehetett látni ahogy a meghívottak, na meg barátok ettek ittak. Legalább elhúzhattak volna, olyan helyre ahol nem látjuk, ahogy máskor szokták.

  • User
    Dátum: 2018. március 6., 10:43
    ÉRTÉKELÉS: 3

    az utanpotlas teljes mertekben le van sz….va a lenyeg az hogy M.S-minel jobban vigye az uj palya mellet atigazoltak a kiralypingvinekhez es mindenki ahogy tudja viszi a gyereket edzesre szentgyorgyrepedig a fel palyat odaadhatnak edzeni hisz vannak edzojeink!

  • User
    Dátum: 2018. március 6., 13:41
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A polipnál alig néhány ember van, s kevés technika. Nincs milliárdos költségvetésük. Csoda hogy egyáltalán ennyi összejön, az ahogy közvetítettek, a lehetőségekhez képest bizony nagyon is jó volt.