Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kézdi lehet a megoldás

Kézdi lehet a megoldás Sport

A labdarúgás után a kézilabda sorolható a legnépszerűbb csapatsportágak közé, az országos szinten nagy hagyományokkal és nemzetközi sikerekkel büszkélkedő szakág viszont mostoha helyzetbe került Háromszéken. A sepsiszentgyörgyi Sepsi–SIC kézilabdacsapatának helyzete bizonytalan, a játékosokat szélnek eresztették, és ha sürgősen nem tesznek ellene, felnőtt együttes nélkül marad a megye. Kézdivásárhelyről kínálnak megoldást.

Két A-osztályban eltöltött idény után a felszámolás szélére jutott a sepsiszentgyörgyi Sepsi–SIC kézilabdacsapata, a játékosok szétszéledtek, és félő, hogy nem lesz felnőtt együttese Háromszéknek az országos körforgásban. Eme méltatlan helyzet elkerülésére kínál megoldást a Kézdivásárhelyi SE kézilabda-szakosztálya Jakabos István edző, nyugdíjas testnevelőtanár vezetésével. A megyei kézilabda fénykorában jelentős eredményeket elérő céhes városi szakvezető szerint összefogásra van szükség ahhoz, hogy a Kézdivásárhelyen kinevelt tehetséges játékosok ne kényszerüljenek idegen csapatokhoz igazolni, hanem saját városukat képviselhessék magas szinten.

Jakabos lapunknak elmondta, pár hete az ő felügyelete alatt edzenek a Sepsi–SIC korábbi kiválóságai, Mátis Zita, Voloncs Júlia és Dobra Anett, továbbá Mátis Henrietta és Mátis Zsuzsa, akik mindannyian a Szász Csaba-féle NMSK kézilabda-szakosztály egykori növendékei.

– Szerkezetileg előnyben vagyunk, a körülmények kiválóak Kézdivásárhelyen, az utánpótlás-probléma megoldódott a Kézilabda Akadémia beindításával, szakembereink vannak, már csak támogatásra lenne szükségünk a helyi és megyei önkormányzattól, illetve a helybeli vállalkozóktól és sportszerető emberektől. Kár lenne elszalasztani ezt a lehetőséget – fejtette ki a szakember, aki a nyár eleje óta foglalkozik egy leendő ötödikesekből álló utánpótláscsoporttal, de terveik szerint újabb csoportokat indítanának be, még kisebb korú kislányoknak. A kézilabda tudniillik nem hobbisport, az ügyesség és a technikai felkészültség mellett komoly fizikai adottságok és állóképesség szükséges hozzá.

Imre Zsombor, a KSE titkára úgy számol, hogy 150–160 ezer lejes költségvetéssel kihúznák az első félévet.

– Nem szabad veszni hagyni ezt a lehetőséget, amellyel gazdagítanánk a város és a megye sportéletét, ráadásul helyi és környékbeli játékosoknak adnánk lehetőséget a bizonyításra, akik az utánpótláskorúak példaképei lehetnek – fogalmazott Imre, aki szintén szívügyének tekinti a kézilabdaélet fellendítését, hozzátéve, sürget az idő, ugyanis a hónap végéig be kell nevezni az A-osztályos bajnokságba, és meg kell szervezni a csapatot.

Tervekben sincs hiány, ezek között szerepel a külföldön tevékenykedő kézdi kézilabdázók hazacsábítása, különböző edzőtáborok szervezése, és természetesen az utánpótlás-nevelés fellendítése. Aki teheti és támogatná a kézilabdázók A-osztályos szereplését, bővebb tájékoztatásért forduljon Jakabos Istvánhoz (0754.613.865). Jogosan merül fel a kérdés, ha már Sepsiszentgyörgy a női kosárlabda fellegvára, miért ne tölthetné be ugyanezt a szerepet Kézdivásárhely kézilabdában?

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük