Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Keleti pikantéria

A futballtörténet legrejtélyesebb Európa-bajnoksága lesz több szempontból is a 2020. évi. Némelyek szerint a legfárasztóbb, legbonyolultabb is egyben. Akadnak azonban bizonyosságok, például: Azerbajdzsán, Macedónia, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Lettország, Feröer, Luxemburg, Kazahsztán, Moldávia, Liechtenstein, Málta, Andorra, Koszovó, San Marino, Gibraltár közül egyik mindenképpen ott lesz a döntő torna 24 résztvevője között. Ez a 16 csapat alkotja az UEFA Nemzetek Ligájának D jelű értékcsoportját. A D-ligát. Országon belüli értelmezéssel a megyei bajnokság tagjai! Az UEFA egy helyet alanyi jogon biztosít a számukra a 2020-as „hibrid tornán”.

Nehéz lenne megtippelni, hogy a 16-ból kié lesz a garantált hely. Esetleg lehet sejtésünk arról, hogy eszmei és anyagi megfontolásból melyik válogatottnak kell(ene) leginkább hajtania a részvételért. Az azerieknek! Azerbajdzsán ugyanis egyik házigazdája a 13 (!) országban sorra kerülő döntő tornának. Márpedig nem azért pályáztak, nem azért építenek Bakuban pazar stadiont, hogy ott aztán mondjuk a közvetlen szomszédok valamelyike, Örményország vagy Grúzia, esetleg a Kaszpi-tengeren túli Kazahsztán játssza Európa-bajnoki csoportmérkőzéseit. Aki követte a hegyi-karabahi-háborút, vagy olvasott róla, lehet elképzelése, mennyire (nem) kívánatos, hogy például az örmény válogatott éppen Bakuban lépjen pályára. Márpedig más, legközelebbi helyszín Bukarest vagy Szentpétervár lenne, ha éppen nem foglalná el a román, illetve az orosz válogatott.

Azerbajdzsán vagy más csapat bejutása nem lenne abszolút premier a felsorolt 16-os mezőnyt tekintve. A lett válogatott 2004-ben ott volt a portugáliai döntő tornán, ahol 2-1-re veszített Csehországgal szemben, 0-0-ra játszott Németországgal és 3-0-ra kikapott Hollandiától. Olyan selejtezőcsoportból jutott másodikként pótselejtezőre, amelynek tagja volt Magyarország is (az egymás elleni eredmények 3-1 és 1-3).

A 2020-as labdarúgó bajnokságra 4 csapatot bejuttató UEFA Nemzetek Ligája csoportmérkőzéseinek sorsolása 2018 januárjában esedékes, addig még foglalkozunk a témával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük