Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hígítjuk a vizet

0-4; 0-7; 6-0. Nem hokieredmények, nem is valami megyei bajnokság Gimburgyánfalva – Alsóökörmező rangadójának a végkimenetele, hanem a Bajnokok Ligájában az Anderlecht – PSG, a Maribor – Liverpool, illetve a Chelsea – Qarabag sikeredett ilyen szépre. Sebaj, mondhatjuk, még csak csoportmérkőzések, az igazi rangadók tavasszal lesznek, addigra a gyengék kihullanak. Ám nem tudom nem feltenni a kérdést: addig is mit keresnek a nagyok között, ha már olyan szépen Bajnokok Ligáját mondunk? Nyolc csoportban harmincketten – nem sok az? Nyilvánvalóan jó néhányuk töltelék, őket is sajnálom, amikor hatszor- hétszer kaparják ki a bőrt a ketrecükből, látja a szomszéd és pukkad a nevetéstől.

A román bajnokság A-ligája egy időben tizenkét csapattal ment, most a Steaua milliomosai hetet rúgnak annak a Temesvárnak, amelyben a pécskai junior és a Zöldfok-szigetek kétballábasa idétlenkednek, várva a megváltó végső sípszót. Mire jó ez?

A labdarúgó vb első kiadására odakönyörögték azt a tizenhárom résztvevőt, akik vállalták a hosszú hajóutat, tengeribetegséget, ejsze kalózokat is, hogy Uruguayig elfáradjanak. Aztán lett tizenhatos keret a vébén, majd huszonnégyes, most harminckettes, és fogózzon meg az olvasó, a FIFA döntése alapján a 2026-os világbajnokságtól kezdődően a csapatok létszámát 48-ra emelik. Pedig már eddig is óriási szintkülönbség volt a csapatok között, mi, magyarok, jól tudjuk: 11-1 Salvador ellen, aztán 0-6 a szovjetekkel, brrr…

Méltóságosabbnak tartom a hokiban alkalmazott rendszert- külön vb a legjobbaknak, külön a B és C csoportnak, a gyengébbek alább esnek, a legjobbak magasabb csoportba kerülnek. Persze jól tudom, a tévé-reklám-pénzirányított sportvilágban nem a józanész diktál. De a píszí, az erőltetett demokratizálás úgy tűnik, igen. Ha Ronaldónak szabad világbajnokságra menni, a dzsungellakóknak miért nem? Meg aztán vigasztalódjunk, ilyen homeopátiás méretű hígítással talán mi is kijutunk a negyvennyolcas vébére, Andorra után másodikként a selejtezőn.

Ha csak a fociról lenne szó, az kutyafüle. Mert hígítják az oktatást – ötszáz egyetemmel mit jelent ma egy diploma? És Európát? Bécsben több muszlim gyerek iratkozott első osztályba, mint osztrák, és azok szülei döntik el, mi legyen a menü a kantinban, és maholnap…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük