Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felkutatnák a hős sírját

Felkutatnák a hős sírját Sport

Port-Saidtól Fokvárosig, észak-dél irányban készül átszelni Afrikát a Khumba Transz-Afrika Expedíció. A négytagú csapat megkísérelné beazonosítani gróf Wass Albert dél-afrikai sírját is – jelentették be nemrég. Az expedíció február 26-án indul Kairóból, és 45 naposra tervezik.

Ez a Wass Albert nem az a Wass Albert – igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba a csodálkozó tekintetek láttán Szebeni Zsuzsa. A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi irodájának vezetője az expedíciót támogató Carola Egyesület nevében elmondta: az író Wass Albert nagybátyjáról, a búr háború egyetlen számon tartott magyar származású hőséről van szó, akit valószínű kivégeztek az angolok, és a mai napig nem lehet tudni, hol nyugszik. Az út ezen részét támogatja a Carola Egyesület, amely az elfeledett kulturális értékek megőrzését tűzte ki céljául. Az egyesületet egyébként arról a Szilvássy Caroláról nevezték el, aki Wass Ráhellel együtt 1909-ben végigvonult Afrikán, hogy felkutassa a sírt.

A tervek szerint kilenc országot: Egyiptomot, Szudánt, Etiópiát, Kenyát, Tanzániát, Zambiát, Zimbabwét, Botswanát és a Dél-Afrikai Köztársaságot átszelve, 16 ezer kilométert kell két terepjáróval megtenni. Az útvonalat „a körülmények alakulása szerint” módosítják.

Az expedíció tagjai – Tulit Zsombor, Szarukán László, Debreczeni László és Demeter László – ezt megelőzően „végigvinnék a székely zászlót Afrikán”, útba ejtik a Nílus völgyét és a Viktória-vízesést, és – ha már ott vannak – megmásszák a Kilimandzsárót.

– Ez az első eset, hogy úgy indulunk neki, hogy nem vettük meg a repülőjegyet hazafelé. Nem azért, mert ott akarnánk maradni, hanem azért, mert valójában nem biztos, hogy 45 nap alatt odaérünk, ha odaérünk egyáltalán – mondta el Tulit Zsombor.

Bár a társaság regisztrált a magyar külképviselet Afrika-osztá­lyán, abban bíznak, hogy segítségüket nem kell igénybe venniük, és valamennyien épen, egészségesen hazatérnek. Az expedíciót a Carola Egyesület, a Nexxon, a Bertis, a Depo, a Trisport, a Garmin, az Autototal, a BoemUrban, a Tuning Serv, a Pista bá, a Teamobil, a T3 Kiadó, az Ervin Impex, az Adonis, az Instal All, a Deante, a Demeter Lkl., a Contexp, a No Limit és a Bon Proiekt támogatja.

A búr háború az 1800-as évek végén tört ki, amikor a mai Dél-Afrikai Köztársaság területén hatalmas aranykincsre bukkantak (a búr Transvaal adta a világ aranytermelésének több mint egynegyedét), amit a világ akkor legnagyobb gyarmatbirodalmával rendelkező Nagy-Britannia „természetesen” meg szeretett volna szerezni. A brit hadsereget első körben visszaverték a búrok, de a 85 ezer búrnak hosszú távon nem volt esélye a 450 ezres brit főerővel szemben. A búrok oldalán harcolt Wass Albert is, aki egy üzenetet közvetített, amikor elfogták és kivégezték. Neve szerepel a között a kétezer külföldi között, akikről megemlékezik egy 2000-ben leleplezette emléktábla. Sírját többen megpróbálták megtalálni, mindeddig eredménytelenül.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük