Az expedíció tagjai felkutatnák gróf Wass Albert dél-afrikai sírját is

Port-Saidtól Fokvárosig, észak-dél irányban készül átszelni Afrikát a Khumba Transz-Afrika Expedíció. A négytagú csapat megkísérelné beazonosítani gróf Wass Albert dél-afrikai sírját is – jelentették be nemrég. Az expedíció február 26-án indul Kairóból, és 45 naposra tervezik.

Ez a Wass Albert nem az a Wass Albert – igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba a csodálkozó tekintetek láttán Szebeni Zsuzsa. A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi irodájának vezetője az expedíciót támogató Carola Egyesület nevében elmondta: az író Wass Albert nagybátyjáról, a búr háború egyetlen számon tartott magyar származású hőséről van szó, akit valószínű kivégeztek az angolok, és a mai napig nem lehet tudni, hol nyugszik. Az út ezen részét támogatja a Carola Egyesület, amely az elfeledett kulturális értékek megőrzését tűzte ki céljául. Az egyesületet egyébként arról a Szilvássy Caroláról nevezték el, aki Wass Ráhellel együtt 1909-ben végigvonult Afrikán, hogy felkutassa a sírt.

A tervek szerint kilenc országot: Egyiptomot, Szudánt, Etiópiát, Kenyát, Tanzániát, Zambiát, Zimbabwét, Botswanát és a Dél-Afrikai Köztársaságot átszelve, 16 ezer kilométert kell két terepjáróval megtenni. Az útvonalat „a körülmények alakulása szerint” módosítják.

Az expedíció tagjai – Tulit Zsombor, Szarukán László, Debreczeni László és Demeter László – ezt megelőzően „végigvinnék a székely zászlót Afrikán”, útba ejtik a Nílus völgyét és a Viktória-vízesést, és – ha már ott vannak – megmásszák a Kilimandzsárót.

– Ez az első eset, hogy úgy indulunk neki, hogy nem vettük meg a repülőjegyet hazafelé. Nem azért, mert ott akarnánk maradni, hanem azért, mert valójában nem biztos, hogy 45 nap alatt odaérünk, ha odaérünk egyáltalán – mondta el Tulit Zsombor.

Bár a társaság regisztrált a magyar külképviselet Afrika-osztá­lyán, abban bíznak, hogy segítségüket nem kell igénybe venniük, és valamennyien épen, egészségesen hazatérnek. Az expedíciót a Carola Egyesület, a Nexxon, a Bertis, a Depo, a Trisport, a Garmin, az Autototal, a BoemUrban, a Tuning Serv, a Pista bá, a Teamobil, a T3 Kiadó, az Ervin Impex, az Adonis, az Instal All, a Deante, a Demeter Lkl., a Contexp, a No Limit és a Bon Proiekt támogatja.

A búr háború az 1800-as évek végén tört ki, amikor a mai Dél-Afrikai Köztársaság területén hatalmas aranykincsre bukkantak (a búr Transvaal adta a világ aranytermelésének több mint egynegyedét), amit a világ akkor legnagyobb gyarmatbirodalmával rendelkező Nagy-Britannia „természetesen” meg szeretett volna szerezni. A brit hadsereget első körben visszaverték a búrok, de a 85 ezer búrnak hosszú távon nem volt esélye a 450 ezres brit főerővel szemben. A búrok oldalán harcolt Wass Albert is, aki egy üzenetet közvetített, amikor elfogták és kivégezték. Neve szerepel a között a kétezer külföldi között, akikről megemlékezik egy 2000-ben leleplezette emléktábla. Sírját többen megpróbálták megtalálni, mindeddig eredménytelenül.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Gólözönös világbajnokság

Először szerzett világbajnokságon öt gólt a belga labdarúgó-válogatott, ez egyben továbbjutást ért számukra, a Tunézia elleni 5–2-es meccsen Eden Hazard és Romelu Lukaku is duplázott. Az angolok 6–1-re tömték ki Panamát, Harry Kane triplázott, a védő Stones duplázott. A két együttes csütörtökön a csoportelsőségért mérkőzik egymással.

Negyedik a KSE

A Kézdivásárhelyi SE U11-es csapata az előkelő negyedik helyen zárta a Csíkszeredában lezajlott 3. Székely–Magyar Utánpótlás Labdarúgótornát.

Nem tudtak, vagy nem akartak?

Az előzetes fogadkozások ellenére sem tudott ráijeszteni ellenfelére a harmatgyenge „produkcióval” előrukkoló Gelencei Nemere, amely kevés ellenállást tanúsítva 2–0 arányban hajtott fejet hazai pályán a vendég Brassói SR előtt, így összesítésben 3–0 arányban engedte át a feljutó helyet a Cenk-alattiaknak a III. ligáért kiírt osztályozón.

Röviden

Suciu az FK élén A sepsiszentgyörgyi Suciu Valentint (képünkön) nevezték ki a III. ligás FK Csíkszereda labdarúgócsapatának vezetőedzőjévé, miután szerződést bontottak a tavaly szeptemberben kinevezett Bálint Lászlóval. A csíkiak zsinórban másodszor bukták el hajszálon a II. ligába való feljutást, a 2017–2018-as idényben a Kézdivásárhelyi SE-vel egy csoportban szereplő FK kétpontos hátránnyal végzett a feljutó Bákói […]

Bronzérmes a Sepsi–SIC

A Sepsi–SIC U12-es lánykosárlabda-csapata az előkelő harmadik helyen végzett a korosztályos országos bajnokságon, amelyet június 18–23. között bonyolítottak le a tengerparti Mangalián. A felnőtteknél taroló sepsiszentgyörgyi klub számára ez az első elismerés az utánpótlás korosztályban.

Jól kiérdemelt bronz

Június 16–17-én rendezték a Shito Ryu karate-Európa-bajnokságot az olaszországi Lancianoban, ahonnét a román válogatott versenyzői sem hiányoztak. A válogatott tagjaként a kézdivásárhelyi Sporting Budo Karate Klub tehetsége, Székely Tas jól megérdemelt bronzéremmel tért haza.

Egy ezüst és két bronz

Hétvégén Szatmárnémetiben rendezték az U13-as korosztályú cselgáncsozók országos bajnokságát, ahol a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK sportolói két, míg a sepsiszentgyörgyi MSK dzsúdókái egy dobogós helyezést szereztek a több mint 420 cselgáncsozót felvonultató erőpróbán.

Háromszékiek az Ezüstütőn

Június 21–24. között Besztercén bonyolították le a tíz év alatti asztaliteniszezők hagyományos Ezüstütő versenyét, amelyen a kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi sportiskolások is asztalhoz léptek.

Röviden

A CFR ellen az OSK A második élvonalbeli futballidényére készülő Sepsi OSK már jó ideje beharangozta, hogy június 26-án a bajnok Kolozsvári CFR ellen játssza a nyár első felkészülési mérkőzését. A találkozó helyszíne korábban kérdéses volt, de a klub nemrég a sepsiszentgyörgyi stadiont jelölte meg hivatalos színtérként. A kedden 18 órától kezdődő összecsapásra a belépés […]

Ronaldo mint gólkirály?

Jó hír a focidrukkereknek, hogy a 0-0 eddig ismeretlen a labdarúgó-világbajnokságon, amelyen a gólok kiemelkedően magas számban esnek rögzített szituációkból. Az 1954-es vb óta nem fordult elő, hogy a torna első húsz meccséből egy se végződjön gól nélküli döntetlenre.

Játékosok a számok tükrében

Sikeresen abszolválta fennállása első élvonalbeli szezonját a Sepsi OSK labdarúgócsapata, amely a gyengébb idénykezdést követően a pontvadászat második felében alaposan rácáfolt a fanyalgókra, és 9. helyével feltette az i-re a pontot. Az alsóházi rájátszás meglepetéscsapata adta a play-out gólkirályát, Fülöp István személyében (7 gól), aki Mario Rondonnal osztozkodott eme kitüntetésben. A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) közzétette a piros-fehér keret előző szezonbeli statisztikáit.

Teqball-nagyhatalom lehetünk

2014-ben indult világhódító útjára a teqball, a dinamikusan fejlődő, magyar fejlesztésű sportágat a KSE-napok keretében mutatták be Kézdivásárhelyen. Az ország egyedüli hivatalos csapatának, a székelyudvarhelyi Góbék Teqball Teamnek a csapatvezetőjét, Ilyés Szabolcsot kérdeztük a focira épülő, de egy különleges asztalon játszott sportágról.

Röviden

Visszavágna a Nemere Egygólos hátrányból várja a szombati visszavágót a Gelencei Nemere labdarúgócsapata, miután a III. ligáért kiírt osztályozó első felvonásán, múlt szombaton 1–0 arányban fejet hajtott a Brassói SR otthonában. A párharc második, mindent eldöntő összecsapását június 23-án, szombaton 17.30-tól rendezik Gelencén. Háromszék bajnoka és kupagyőztese szeretne meglepetést okozni a Cenk-alattiakkal szemben, kihasználnák a […]

Papírforma és meglepetések

A hazai rendezésű világbajnokságot két győzelemmel kezdő orosz labdarúgó-válogatott soha nem szerzett még ilyen sok gólt az első két meccsén a vb-k történetében.

Kézi-Eb Magyarországon

Magyarország és Szlovákia rendezheti 2022-ben a férfi kézilabda Európa-bajnokságot – erről a kontinentális szövetség (EHF) glasgow-i kongresszusán született döntés, szerdán.