Az expedíció tagjai felkutatnák gróf Wass Albert dél-afrikai sírját is

Port-Saidtól Fokvárosig, észak-dél irányban készül átszelni Afrikát a Khumba Transz-Afrika Expedíció. A négytagú csapat megkísérelné beazonosítani gróf Wass Albert dél-afrikai sírját is – jelentették be nemrég. Az expedíció február 26-án indul Kairóból, és 45 naposra tervezik.

Ez a Wass Albert nem az a Wass Albert – igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba a csodálkozó tekintetek láttán Szebeni Zsuzsa. A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi irodájának vezetője az expedíciót támogató Carola Egyesület nevében elmondta: az író Wass Albert nagybátyjáról, a búr háború egyetlen számon tartott magyar származású hőséről van szó, akit valószínű kivégeztek az angolok, és a mai napig nem lehet tudni, hol nyugszik. Az út ezen részét támogatja a Carola Egyesület, amely az elfeledett kulturális értékek megőrzését tűzte ki céljául. Az egyesületet egyébként arról a Szilvássy Caroláról nevezték el, aki Wass Ráhellel együtt 1909-ben végigvonult Afrikán, hogy felkutassa a sírt.

A tervek szerint kilenc országot: Egyiptomot, Szudánt, Etiópiát, Kenyát, Tanzániát, Zambiát, Zimbabwét, Botswanát és a Dél-Afrikai Köztársaságot átszelve, 16 ezer kilométert kell két terepjáróval megtenni. Az útvonalat „a körülmények alakulása szerint” módosítják.

Az expedíció tagjai – Tulit Zsombor, Szarukán László, Debreczeni László és Demeter László – ezt megelőzően „végigvinnék a székely zászlót Afrikán”, útba ejtik a Nílus völgyét és a Viktória-vízesést, és – ha már ott vannak – megmásszák a Kilimandzsárót.

– Ez az első eset, hogy úgy indulunk neki, hogy nem vettük meg a repülőjegyet hazafelé. Nem azért, mert ott akarnánk maradni, hanem azért, mert valójában nem biztos, hogy 45 nap alatt odaérünk, ha odaérünk egyáltalán – mondta el Tulit Zsombor.

Bár a társaság regisztrált a magyar külképviselet Afrika-osztá­lyán, abban bíznak, hogy segítségüket nem kell igénybe venniük, és valamennyien épen, egészségesen hazatérnek. Az expedíciót a Carola Egyesület, a Nexxon, a Bertis, a Depo, a Trisport, a Garmin, az Autototal, a BoemUrban, a Tuning Serv, a Pista bá, a Teamobil, a T3 Kiadó, az Ervin Impex, az Adonis, az Instal All, a Deante, a Demeter Lkl., a Contexp, a No Limit és a Bon Proiekt támogatja.

A búr háború az 1800-as évek végén tört ki, amikor a mai Dél-Afrikai Köztársaság területén hatalmas aranykincsre bukkantak (a búr Transvaal adta a világ aranytermelésének több mint egynegyedét), amit a világ akkor legnagyobb gyarmatbirodalmával rendelkező Nagy-Britannia „természetesen” meg szeretett volna szerezni. A brit hadsereget első körben visszaverték a búrok, de a 85 ezer búrnak hosszú távon nem volt esélye a 450 ezres brit főerővel szemben. A búrok oldalán harcolt Wass Albert is, aki egy üzenetet közvetített, amikor elfogták és kivégezték. Neve szerepel a között a kétezer külföldi között, akikről megemlékezik egy 2000-ben leleplezette emléktábla. Sírját többen megpróbálták megtalálni, mindeddig eredménytelenül.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Kupaforduló Hosszú kiszállás vár a Sepsi OSK-ra a labdarúgó Román-kupa tizenhatod döntőjében, az Eugen Neagoe irányította élvonalbeli sepsiszentgyörgyi alakulat a másodosztályban érdekelt Temesvári Politehnica vendégeként léphet pályára szeptember 26-án, szerdán 16.30-tól. A kupasorozat 5. körében 32 csapat érdekelt, az előző fordulóból továbblépett 18 együtteshez – tíz másod-, hét harmad- és egy negyedosztályú – 14 élvonalbeli […]

Sportajánló a hétvégére

Ma 17 órakor Sepsiszentgyörgy központjában a hivatalos megnyitóval formálisan is elkezdődik a sportnapok idei kiadása. A részletes programot tegnapi lapszámunkban közöltük, bővebb tájékoztatást a www.sportnapok.ro oldalon találnak –, de emellett más sport(os)eseményeket is kínál számunkra az előttünk álló hétvége.

Mozgásba lendül Szentgyörgy!

Szeptember 21., péntek   Városközpont, Szabadság tér 17.00 A Sportnapok hivatalos megnyitója 17.15 Kicsid Gábor tiszteletfutás 17.30 Olimpiai színek stafétája (Olimpiai Akadémia, Révész Katalin) Sepsi Aréna nagyterem 10.00 Mikó László Kosárlabda Emléktorna (Háromszék SE, Sánta Levente) 15.00 Fiú U16-os kosárlabda-bajnokság (ISK, Bernád Levente) Sepsi Aréna kisterem 13.00 A „legsportosabb osztály” vetélkedő (Equites SE, Palkó Nagy […]

Röviden

Jeleskedtek a futók A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör tagjai az elmúlt hétvégén a Román Loto Cross pénzdíjas, utcai futóverseny 21. kiírásán vettek részt a fővárosban. Szombaton új helyszínen, a bukaresti Alexandru Ioan Cuza park sétányain rendezték meg a futóversenyt, a szervezők minden korcsoport első öt helyezettjét díjazták. A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör sportolói ezúttal is […]

Jól mutat a tabella

A 19 éves Ianis Hagi góljával győzte le a Viitorul az újonc Hermannstadt-ot az élvonalbeli pontvadászat 8. fordulójának záró meccsén. Ugyanebben a körben francia idegenlégiósainak góljaival első idegenbeli diadalát aratta a Sepsi OSK, 3–0-ra nyerve Chiajnán.

Nem hagyta magát

Győzelemmel felérő döntetlent ért el a kovásznai Mezei Gabriella ökölvívó múlt szombaton Koppenhágában, egy nemzetközi, négymenetes bokszmeccsen a 27 éves, dán Diana Nadim ellen. A pehelysúlyú kategóriás meccsen a Székely Kobra kétszer is földre küldte ellenfelét, viszont ez nem volt elég a bíráknak.

Nem hagyja magát a KSE

Két tapasztalt játékossal egészítette ki sorait a Kézdivásárhelyi SE női kosárlabdacsapata, amely októbertől az élvonalbeli pontvadászat B-értékcsoportjában szerepel. Az amerikai Kayla Mobley és a botoşani-i Elena Ramona Dănălache már megérkeztek a céhes városba, a papírformaságok elintézése után pedig vélhetően nagy hasznukat veszi Ljubomir Kolarevic vezetőedző.

A jó példa ragadós

Szombaton három óra alatt hatezer lejt gyűjtöttek a Tekerj egy jó célért résztvevői, kerékpárosok és támogatók a programcél megvalósulására Sepsiszentgyörgyön. A 62 résztvevő – ebből 18 gyermek – összesen 1920 km-t tett meg.

Magyarországon folytatják

Elmarad a Sepsi–SIC szerdára betervezett harmadik edzőmérkőzése Brassó ellenében, mivel a Dan Calancea által irányított barcaságiak a Takács Károly Emléktornán vesznek részt Marosvásárhelyen. A sepsiszentgyörgyiek csütörtöktől Magyarország felé veszik az irányt.

Jól sikerült rajt

Gólzáporos mérkőzésen gyűjtötte be a három pontot a Kézdivásárhelyi SE futsalcsapata, amely a teremlabdarúgó II. liga hétvégi nyitányán Segesvárról tért haza győztesen. A csapat október elején játssza idénybeli első hazai meccsét, Marosvásárhely ellen.

Harmadik hely Kolozsváron

A KSE felnőtt tekecsapata a résztvevő öt alakulat közül az előkelő harmadik helyen végzett a hétvégén Kolozsváron lebonyolított Román-kupán.

Pontegyenlőség az élen

A Bereck és Gelence közti gól nélküli döntetlennel indult a labdarúgó IV. liga 5., szombati játéknapja, és úgy tűnik, továbbra sem megy a játék a címvédő Nemerének. Illyefalván nem volt ekkora a gólaszály, ahol Barót magabiztos háromgólos sikert aratott.

Everest-próba Sugásban

Huszonnégy óra alatt összesen 137-szer mentek fel a hétvégén Sugásba és vissza (ez összesen tíz méter híján 37 kilométer szintkülönbséget jelent) a csapatok a Fitness Tribe által szervezett Sugás 24H akció keretében. A legtöbbször a Daniela Csoma – Răzvan Schuler páros tette meg a távot, ők húszszor mentek fel és le, egy sportoló Everest-próbát teljesített.

Dániel jött, látott, győzött

Tökéletes versenyzést produkálva, tavalyhoz hasonlóan ezúttal is elsőként ért célba a sepsiszentgyörgyi Dániel Attila (Tri-Aluta) triatlonista, aki alaposan rávert a mezőnyre a Mamaia Triatlon Challenge nevet viselő országúti triatlonviadalon. Az 1500 méter úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer szaladásból álló olimpiai próbában Dániel volt a leggyorsabb, korosztályában (20–24 év) és nyílt versenyben is első […]

Nem fukarkodtak a gólokkal

A nagy játékkedvvel futballozó KSE kategorikus, négygólos sikerrel örvendeztette meg szurkolótáborát szombaton, 4–0-ra legyőzve az újonc Șomuz Fălticenit a labdarúgó III. liga 4. játéknapján a Sinkovits Stadionban. Veress Botond és Marius Ştefănescu is duplázott a találkozón, viszont az összes pályára lépett labdarúgó játékával és mentalitásával elégedett volt Gazda József edzőjátékos.