Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felfedték magukban a spártait

Felfedték magukban a spártait Sport

Szombaton az eddigi legnépesebb kézdivásárhelyi csapat állt rajthoz a világ legnépszerűbb akadályfutó-versenye, a Spartan Race-sorozat közép-európai szezonnyitóján. A Veszprém Sprint mintegy 7000 indulójának közel 8 km hosszú, több mint 20 természetes és mesterséges akadállyal tarkított pályán kellett végigküzdenie magát. A Functional Fitness tagjai remekül helytálltak, tudtuk meg a csapat vezetőjétől Katona Csabától.

– Milyen felkészülés előz meg egy ilyen jellegű versenyt?

– A veszprémi futamon való részvételünket az eddigi legkomolyabb felkészülési időszak előzte meg, ami többek között közel 300 kilométernyi terepfutásból, akadályspecifikus gyakorlatokból, erő- és állóképességet fejlesztő gyakorlatkombinációkból és magukból az akadályok leküzdéséből tevődött össze. Ugyanide sorolnám a négyütemű fekvőtámasz (burpee) rendszeres végrehajtását – ez egy „büntetés” a versenyeken, ha valamelyik akadályt nem tudod teljesíteni. Az edzéseken több mint 6000 burpeet hajtottunk végre egyénenként. Átlagban heti 7–8 alkalommal edzettünk. Az ezekről a tréningekről készült videókat megosztottuk az erre kíváncsiak számára.

– Tavaly három különböző típusú Spartan Race-n indultak, így már rutinos versenyzőknek számítanak. Volt olyan akadály, ami újszerűen hatott?

– Lassan valóban jártasak leszünk a Spartan Race világában, de minden verseny más és más, a szervezőknek mindig sikerül meglepetést okozniuk. Ezúttal a mászó-akadályokat emelték magasabb fokozatra.

– Edzőként és csapatvezetőként mennyire elégedett a teljesítményükkel?

– Kimondhatatlanul büszke vagyok a csapatunkra, úgy gondolom, az összteljesítmény önmagáért beszél: a 364 csapat közül sikerült az előkelő 10. helyen végeznünk. Minden csapattag előtt le a kalappal, mert időt, energiát és fáradtságot nem nézve készültek, a zord időjárási körülmények, sérülések és lemondások dacára céltudatosak tudtak maradni, ami már önmagában példaértékű. A normál Sprint-verseny mellett volt egy jótékonysági Spartan-futam is, amelyen a résztvevők által befizetett nevezési díjakból egy gyerekalapítványt támogattak. Kelemen Hunor és jómagam a nemes cél érdekében még egyszer teljesítettük a versenypályát.

– Lehet ezt még fokozni? Mi a következő célkitűzés?

– Szerintem lehet, a továbbiakban még motiváltabban készülünk az erőpróbákra. Június közepén újra rajthoz állunk, ezúttal egy hosszabb és egy fokkal nehezebb megmérettetésen, a kazincbarcikai 15 km-es Spartan Super-en. Megpróbáljuk idén is kiérdemelni a Trifectát, ami annak jár, aki egy versenynaptáron belül teljesíti mindhárom versenytípust: a Sprintet, a Supert és a Beastet.

KERETBE:

A Functional Fitness női tagjainak helyezései a nyílt kategóriában (összesen 1966 versenyző): Haraly Mária 1. hely (00:49:23), Bene-Andrásy Tímea 3. (00:56:14), Szigyártó Katalin 67. (1:13:31), Nagyoláh Emese 83. (1:15:02), Voiculescu Kriszta 148 (1:20:24), Opra Zsuzsa 233. (1:24:05), Keresztes Zsuzsa: 1022. (1:47:35).

Férfiak (összesen 4034 versenyző): Katona Csaba 15. hely (00:48:05), Mágori Attila 209. (00:58:26), Kelemen Hunor 288. (1:00:29), Ferencz Loránd 785. (1:10:36), Szigyártó László 979. (1:13:31), Váncsa Róbert 1089. (1:15:02).

A Spartan Kids-futamon, a 4–14 évesek számára épített akadálypályán Nagyoláh Ádám, Szigyártó Kincső, Szigyártó Roland, Haraly Péter és Opra Nóra bizonyított.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük