Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felcsúton folytatja a támadó

Felcsúton folytatja a támadó Sport

Élete lehetősége előtt áll a kézdialmási Tamás Nándor, akit rátermettsége és tehetsége a csíkszeredai tehetséggondozó központból a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiához vezetett. A mindössze 16 éves labdarúgó tisztában van azzal, hogy egy ilyen váltás kockázatot is rejt, de biztos a dolgában, a legnépszerűbb sportágban képzeli el a jövőjét, és nem fél keményen megdolgozni az érvényesülésért.

Bartha Zsófia

Tamás Nándor 2000. október 24-én született Kézdivásárhelyen, és már egészen kiskorában elkötelezte magát a labdarúgás mellett, a kézdialmási otthonuk melletti futballpályán töltötte minden szabadidejét. Második osztályos volt, amikor szülei beiratták a kézdivásárhelyi Labdarúgó Iskolába, ahol Csengeri Attila vezetésével sajátította el az alapokat. Nyolcadik osztályosként a Sepsi OSK-hoz került, ahonnan egy félév után Székelyudvarhelyre vezetett az útja, majd 2015 őszén igazolt az FK Csíkszeredához, jelenleg a Márton Áron Főgimnázium X. osztályos tanulója. Nándor a futball mellett jó eredményeket ért el birkózásban is, ám idővel úgy érezte, nem tudná magas szinten művelni mindkettőt, így a sokkal népszerűbb foci mellett döntött, annak ellenére, hogy tisztában van vele, hogy itt sokkal nehezebb kitűnni, hírnévre szert tenni.

Középpályásból gólvágó

Középpályásként kezdte pályafutását, idővel támadóvá lett, amit azzal magyaráz, hogy támadóbb szellemű játékos, védekezni nem nagyon szeret, általában szélsőként rohamozza az ellenfél kapuját, de középcsatárt is játszott már.

– Kézdin tanultam meg helyesen labdába rúgni, Sepsiszentgyörgyön az volt a jó, hogy két évvel nagyobb korcsoportban játszottam, így sokat tudtam fejlődni. Udvarhelyről szinte egyenes út vezetett Csíkszeredába, mivel láttak ott játszani, és számítottak a játékomra – idézi fel a fiatal reménység. A csíkszeredai U17-es utánpótláscsapattal megnyerték az országos kiírást, és feljutottak az Elit Ligába, az 2016–2017-es szezont már itt kezdték, jelenleg negyedik helyen állnak. A 16 éves gólvágó szerint ez jobb is lehetne, de a bajnokság kezdetén ingadozó formát mutattak, ráadásul a két utolsó meccsükön mindössze egy pontot szereztek, ha mindkettőt megnyerik, akkor másodikként várhatnák a tavaszi folytatást.

– Nyáron volt egy komolyabb csípősérülésem, emiatt nem tudtam megfelelően készülni, és gyenge fizikai állapotban kezdtem a szezont. Ez az első meccseken meg is látszott, aztán idővel felzárkóztam, ami gólokban, gólpasszokban is megmutatkozott, a bajnokság második felében mutatott teljesítményemmel már elégedett vagyok – részletezi. Számon tartja góljai számát, de ugyanúgy örül a gólpassznak is, mint mondja, a csapatgyőzelem a legfontosabb. Az idei félszezonban a bajnokikat és kupameccseket is beleszámítva 15 találatnál tart, az előző idényben 24 meccsen 20 gól és 19 gólpassz volt a mutatója.

A felcsúti lehetőség

Az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia játékosaként tisztában volt azzal a lehetőséggel, hogy a Puskás Akadémiában folytassa pályafutását, és valóban, a felcsútiak már több mint egy éve szemet vetettek tehetségére.

– Tudtuk, hogy lesznek edzőmeccseink a felcsútiakkal és van esélyünk kikerülni, tavaly télen voltunk kint edzőtáborban és edzőmeccseket játszottunk a Puskás Akadémiával, a Ferencvárossal és a Videotonnal, és azután hárman a csapatból behívót kaptunk az U16-os magyar válogatottba. Azóta volt még egy meccsünk velük, és voltunk kétszer próbajátékon, edzéseken vettünk részt a csapattal, legutóbb január első felében. Már nyáron azt mondták, számítanak ránk, de a nemzetközi szabályzat értelmében 16 év alatti játékosnak nem lehet külföldre igazolni, én pedig októberben töltöttem a 16-ot, így kellett várni – meséli Nándor. A várakozásnak vége, jelenleg a szükséges papírformaságok intézése zajlik, miután hivatalossá válik az átigazolás – Nándor szerint a félév közti vakációban – már költözhet is Felcsútra, ahol a korosztályos csapatot fogja erősíteni, egy csíkszeredai társával egyetemben.

– Jól meg kellett fontolnom a döntést, nem volt egyszerű, elég sokat gondolkoztam rajta, mert Csíkban is nagyon jók a körülmények és a csapattársakkal is egymáshoz nőttünk, de kiskorom óta az volt az álmom, hogy a lehető legmagasabb szinten űzzem a labdarúgást, és ennek érdekében előbb-utóbb be kellett következnie, hogy elköltözöm itthonról – fejti ki, hozzátéve nagyszerű csapatnak tartja a felcsútiak U17-es együttesét, amely magabiztosan, hét ponttal vezeti a magyar bajnokságot, míg a felnőtt alakulat, az NB II-ben listavezető PAFC feljutási álmokat dédelget a nemrég kinevezett Pintér Attila vezetésével.

Elismert labdazsonglőr

Pozitív visszajelzéseket kapott a magyarországi szakemberektől, arról biztosították, hogy nagyon jó helye lesz Felcsúton, és bár van még mit fejlődnie, jó úton halad. Legfőbb erőssége a gyorsasága és cselező-készsége, amit a labdazsonglőrködésben is hasznosít, tudniillik Nándor a freestyle-futball elhivatott és többszörösen díjazott művelője is egyben. 2012-ben a Cartoon Network által rendezett online videó versenyen londoni találkozást nyert az akkor még Arsenal támadó Robin van Persie-vel.

– Igazából ez a nyeremény motivált engem, egy hónappal a határidő lejárta előtt nekifogtam gyakorolni, nyilván ez alatt az idő alatt nem tudtam olyan sokat kihozni magamból, de a szakmai zsűri beválogatott a legjobb 20 közé, majd sokan szavaztak rám, tehát nem csak az én érdemem volt – jegyzi meg szerényen. – Leírhatatlan érzés volt, mivel nemcsak találkoztunk, hanem fociztunk is van Persie-vel, trükköket tanított nekünk és azt tanácsolta, hogy csak szeressük és élvezzük a focit.

A siker tovább ösztönözte és még több akrobatikus labdamutatványt sajátított el és igazi freestyler vált belőle, annyira, hogy nyaranta sokszor reggeltől estig gyakorolt. „A legtöbb már létező trükk, de igyekszem belevinni a saját stílusomat és különféle egyedi kombinációkat is” – osztja meg a titkot. Ennek egy újabb nyeremény lett a jutalma, tavaly augusztusban már szakmai zsűri válogatta be azok közé, akik a Stamford Bridgen szurkolhattak a Chelsea-nek, utána pedig találkozhattak Eden Hazarddal. Ez utóbbi szintén emlékezetes élmény marad számára, lévén, hogy fizikai kvalitásainak betudhatóan leginkább Hazardra, Sterlingre és Alexis Sánchezre szeretne hasonlítani a pályán. Szezonközben inkább csak hétvégenként jut ideje a labdával trükközni, hétköznaponként délelőtt az iskola, délután pedig az edzések teszik ki ideje nagy részét, kiváló tanuló, mint mondja, sosem okozott neki problémát a sport és tanulás ötvözése.

Tervek, álmok

– Ha minden jól megy, szeretnék minél több meccsen játszani Felcsúton és jó teljesítményt nyújtani, gólokkal, gólpasszokkal segíteni a csapatot. Tavasszal lesz az U17-es Puskás-Suzuki-kupa, amely egy nagyon rangos torna a Real Madrid, a Bayern München, a Panathinaikosz, a Sporting Lisszabon, a Honvéd és Puskás Akadémia részvételével, amelyen, jó lenne részt venni. Pár éven belül szeretnék valamelyik élvonalbeli klubban szerepelni, van esély rá, hogy felkerüljek a Puskás Akadémia felnőtt csapatába. Az angol bajnokság a nagy álmom – válaszolja arra a kérdésre, hogy milyen céljai vannak.

Nagyon örült az U16-os magyar válogatottságnak, a sors fintora, hogy amikor 2016. márciusában megkapta a behívót épp egy sérüléssel bajlódott, ezért nem tudta a tőle telhető legtöbbet nyújtani, de mint mondja, felmérte, hol tart a magyar futball elitjéhez képest, látta, miben kell még fejlődjön és reméli, hogy kap még hasonló lehetőséget. Természetesen van B-terve is, ami a tanulással kapcsolatos, továbbá, ha nem a tervek szerint alakulna a felcsúti tapasztalat, a két klub közti kapcsolat lehetővé teszi, hogy visszatérjen Csíkszeredába. De erre nem gondol, mert ő a labdarúgásra tette fel az életét, ezzel szeretne foglalkozni.

Az édesapa, Tamás Károly: Mi nem akadályoztuk, rábíztuk a döntést, ez az álma, és nem akarunk pár év múlva azon rágódni, mi lett volna, ha megtettük volna ezt a lépést? A fociban ez egy nagy előrelépés, aminek azonban megvan a maga hátránya a tanulmányokat tekintve. Tudniillik Nándor nemcsak a fociban, hanem matematikában is kimagaslóan teljesít, 2016-ban például a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen második díjas volt, úgy, hogy ugyanaznap volt a vizsga, amikor Telkiben összehívták a válogatottat. A négyórás dolgozatot két óra alatt befejezte, második lett, egyéves ösztöndíjat nyert. És elért az összetartásra is. Mi bízunk benne és drukkolunk, hogy jöjjön össze, erre tette fel a gyermekkorát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük