Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött az UEFA vadonatúj tornája

Tegnap este rajtolt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) válogatottak számára kiírt új sorozata, a Nemzetek Ligája, amelyben ötvenöt ország válogatottja négy külön osztályban méri össze tudását. Ezentúl nem a selejtező csoportharmadikja, hanem a Nemzetek Ligája négy osztályának győztese csatlakozhat az Európa-bajnokság mezőnyéhez, miközben vannak feljutók és kiesők, illetve végső győztes is.

Az A-ban a kontinens tizenkét legerősebb csapata kapott helyet a tavaly októberben befejeződött világbajnoki selejtezőket követő európai rangsor alapján. A B osztályban az akkor 13–24. pozíciót elfoglalt csapatok szerepelnek, a C-ben a 25–39., míg a D-ben a 40–55. helyezettek. A válogatottak idén ősszel minden osztályban négy csoportban játszanak, oda-visszavágós alapon. Ezt követően a B, C és D osztály csoportgyőztesei feljutnak, az A, B és C osztály csoportutolsói pedig kiesnek. Az A osztály négy csoportgyőztese jövő júniusban négyes döntőn vesz részt: 5-én és 6-án a két elődöntőt rendezik, majd a 9-ei fináléban eldől, melyik válogatott lesz az új sorozat első bajnoka. A Nemzetek Ligájában négy Eb-helyet is meg lehet szerezni. Ennek érdekében 2020 márciusában minden osztályban elődöntő–döntő rendszerben mérkőznek meg egymással a csoportgyőztesek. A 2020-as kontinensviadalt tizenkét ország egy-egy városában rendezik, a budapesti Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont, akárcsak a bukaresti Nemzeti Aréna.

A magyar válogatott szombaton 19 órától Tamperében a finn együttes vendégeként kezdi meg szereplését a C osztály 2. csoportjában, míg a 4. csoportba sorolt Románia ma 21.45-től este zárt kapus meccsen Montenegrót fogadja Ploiești-en. Ellenféltől függetlenül minden mérkőzésen a győzelem a célja Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, aki a Finnországban megrendezendő meccsen mutatkozik be a kispadon. „Aki nem a győzelemre készül, az már a mérkőzés előtt vereségre van ítélve” – nyilatkozta a Budapest Honvéddal 2017-ben bajnok olasz szakember.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük