A Mentor díjas Veres László. Él-hal a cselgáncsért

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány május elején nyolcadik alkalommal adta át a tehetség gondozásáért járó Mentor díjakat. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub cselgáncs-szakosztályának vezetője, Veres László is elismerésben részesült, miután egykori és jelenlegi tanítványai felterjesztették a díjra. Ismerjék meg az NMSK-nál 2000 óta tevékenykedő 48 éves szakembert.

 

A végtelenül szerény és elhivatott Veres László eredményes munkásságáról hétről hétre olvashatnak lapunk hasábjain tanítványai teljesítménye révén. Már gyerekkorában elkötelezte magát a cselgáncs mellett, akkoriban még gyerekcipőben járt a sportág a céhes városban, innen került el Csíkszeredába, onnan a marosvásárhelyi katonacsapathoz. A forradalom után, sportpályafutása befejezésekor hazatért, és átvette azt a csapatot, amelyet Szőcs Ervinék indítottak. Három évig foglalkozott gyerekekkel, amikor a csapat a Vasastól átkerült egy szentgyörgyi vállalathoz, és rövidesen megszűnt 1996-ig szünetelt a dzsúdóoktatás Kézdin, ekkor Szőcs Ervinnel újra alapították a csapatot, ekkortájt iratkozott be edzői képzésre, majd főiskolára, ahol természetesen dzsúdóra specializálódott, a későbbiekben a sportegyetemet is elvégezte – itt már futball szakiránnyal. A csapat 1996–2000 között magánklubként működött, felvéve a Vasas nevet, 2000-ben pedig átkerült a sportiskolához, amelynek azóta is a legeredményesebb szakosztálya. 2004-ben költöztek be a műhelyből kialakított jelenlegi edzőterembe. A befektetett munkának csakhamar meglett az eredménye, országos és nemzetközi színtéren is hírnevet szereztek maguknak, Balkán-bajnoki, Európa-bajnoki, Európa-kupabeli és világkupás sikerek tarkítják a dicsőséglistájukat, sok sportoló bekerült a korosztályos válogatottakba, napjainkban is számolnak velük szerte az országban.

– Amikor a líceummal végeztem, és az osztályfőnök írta össze, hogy ki mi szeretne lenni, én azt válaszoltam: tornatanár, és sikerült az álmom, örvendek, hogy a hobbim egyben a munkám is. Gyerekkoromban is örökké a teremben lógtam, és most is minden napomat ott töltöm – állapítja meg boldogan.

Megalapította a Bíbor Sportklubot, ahol a kezdőkkel, jórészt ovisokkal foglalkoznak, az NMSK-nál 17-en alkotják a versenysportolók csapatát, további 25-en a haladók közé sorolhatók. Míg régebb ideális kornak a 7–8 évet tartották a cselgáncs elkezdésére, a mai felgyorsult világban ez 5–6-ra módosult. Veres László szerint, aki egyedül fel tud öltözni, meg tudja kötni az övét, már csatlakozhat hozzuk.

– Nem egyszerű a gyerekekkel foglalkozni, de hálás munka. Ötévesen bejönnek, még menni sem tudnak jóformán, a bukfencezésről nem is szólok. Le kéne őket filmezni a kezdetekkor, és pár év múlva, hogy látszódjon a fejlődés, ami szembeötlő. A sport formáló ereje fizikailag, de lélektanilag is nagyon fontos. Szinte minden hétvégén versenyen vagyunk, ezek a gyerekek hamar önállósodnak, megtanulnak viselkedni, étteremben enni és így tovább. Az edzések mellett a tanulásra is odafigyelnek, sok mindenen keresztülmennek, megismerik a győzelem ízét, és ami a legnehezebb, megtanulják elviselni a vereséget, a kudarcot. Olyan nincs a sportban, hogy mindig nyersz, az lehetetlen, egy aprócska tévedés is sokba kerülhet, ilyenkor a könnyek is előtörnek – részletezi, hozzátéve, hogy a gyerekkori eredményesség nem feltétlenül garantálja a felnőttkori sikereket, míg kiskorban a tehetség elegendő a dobogó tetejéhez, később, ha nem társul mellé szorgalom, már vajmi kevés.

– Ez nem olyan, mint a foci, nem egy megfizetett sportág, országos szinten nem tudsz megélni belőle, csak, ha kimagasló eredményeid vannak, nem olyan, mint a C-osztályos futball, ahol egy-két ezer lejt keresel középszerű játékosként, nem beszélve az élvonalbeli több ezer euróról. Ez inkább nevelő sportág, ami felkészít az életre. Sok ügyes gyermek van a mostani generációban, aztán kiderül, hogyan állnak a kitartással, mert ahogy nőnek, úgy kell egyre többet és többet dolgozni, 20 százalék tehetség, a többi munka – állítja a szakember, aki szerint az edző szerepe, hogy motiválja őket, és a lehető legtöbbet kihozza belőlük.

Nagy szívfájdalma, hogy a fényes jövő előtt álló Lukács Arnold, vagy épp Lukács Kinga pályafutását ellehetetlenítették a válogatottban. Az érdekesség kedvéért, olyan kiváló sportolók, mint a Sepsi OSK kapusa, Niczuly Roland, vagy a KSE hátvédje, Gajdó Tamás is dzsúdós gyökerekkel rendelkezik.

– A szülői ösztönzés kicsi korban elengedhetetlen, a szülők átsegíthetik a gyengébb, nehezebb időszakokon a sportolókat. Aprócska korban úgyis inkább a sportág megszerettetése a cél, lassan, fokozatosan dobjuk be őket a mélyvízbe. Az edző–szülő–gyerek háromszög elengedhetetlen a sportolói pályafutáshoz, egyik a másik nélkül nem működik. Hiába akarom én, ha a szülő mást akar. Nem muszáj mindenki versenysportoljon, a lényeg, hogy mozogjon, ne legyen belőle tunya felnőtt. Vannak olyanok is, akiket el sem lehet kergetni innen. Kialakul egy jó családias légkör, egymásért is szeretnek idejárni, sok időt töltünk együtt, az utazások, versenyek, edzőtáborok összekovácsolnak bennünket – meséli.

Ez az összekovácsolódás olyannyira működik, hogy a régi dzsúdósok a mai napig összetartanak.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Kupaforduló Hosszú kiszállás vár a Sepsi OSK-ra a labdarúgó Román-kupa tizenhatod döntőjében, az Eugen Neagoe irányította élvonalbeli sepsiszentgyörgyi alakulat a másodosztályban érdekelt Temesvári Politehnica vendégeként léphet pályára szeptember 26-án, szerdán 16.30-tól. A kupasorozat 5. körében 32 csapat érdekelt, az előző fordulóból továbblépett 18 együtteshez – tíz másod-, hét harmad- és egy negyedosztályú – 14 élvonalbeli […]

Sportajánló a hétvégére

Ma 17 órakor Sepsiszentgyörgy központjában a hivatalos megnyitóval formálisan is elkezdődik a sportnapok idei kiadása. A részletes programot tegnapi lapszámunkban közöltük, bővebb tájékoztatást a www.sportnapok.ro oldalon találnak –, de emellett más sport(os)eseményeket is kínál számunkra az előttünk álló hétvége.

Mozgásba lendül Szentgyörgy!

Szeptember 21., péntek   Városközpont, Szabadság tér 17.00 A Sportnapok hivatalos megnyitója 17.15 Kicsid Gábor tiszteletfutás 17.30 Olimpiai színek stafétája (Olimpiai Akadémia, Révész Katalin) Sepsi Aréna nagyterem 10.00 Mikó László Kosárlabda Emléktorna (Háromszék SE, Sánta Levente) 15.00 Fiú U16-os kosárlabda-bajnokság (ISK, Bernád Levente) Sepsi Aréna kisterem 13.00 A „legsportosabb osztály” vetélkedő (Equites SE, Palkó Nagy […]

Röviden

Jeleskedtek a futók A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör tagjai az elmúlt hétvégén a Román Loto Cross pénzdíjas, utcai futóverseny 21. kiírásán vettek részt a fővárosban. Szombaton új helyszínen, a bukaresti Alexandru Ioan Cuza park sétányain rendezték meg a futóversenyt, a szervezők minden korcsoport első öt helyezettjét díjazták. A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör sportolói ezúttal is […]

Jól mutat a tabella

A 19 éves Ianis Hagi góljával győzte le a Viitorul az újonc Hermannstadt-ot az élvonalbeli pontvadászat 8. fordulójának záró meccsén. Ugyanebben a körben francia idegenlégiósainak góljaival első idegenbeli diadalát aratta a Sepsi OSK, 3–0-ra nyerve Chiajnán.

Nem hagyta magát

Győzelemmel felérő döntetlent ért el a kovásznai Mezei Gabriella ökölvívó múlt szombaton Koppenhágában, egy nemzetközi, négymenetes bokszmeccsen a 27 éves, dán Diana Nadim ellen. A pehelysúlyú kategóriás meccsen a Székely Kobra kétszer is földre küldte ellenfelét, viszont ez nem volt elég a bíráknak.

Nem hagyja magát a KSE

Két tapasztalt játékossal egészítette ki sorait a Kézdivásárhelyi SE női kosárlabdacsapata, amely októbertől az élvonalbeli pontvadászat B-értékcsoportjában szerepel. Az amerikai Kayla Mobley és a botoşani-i Elena Ramona Dănălache már megérkeztek a céhes városba, a papírformaságok elintézése után pedig vélhetően nagy hasznukat veszi Ljubomir Kolarevic vezetőedző.

A jó példa ragadós

Szombaton három óra alatt hatezer lejt gyűjtöttek a Tekerj egy jó célért résztvevői, kerékpárosok és támogatók a programcél megvalósulására Sepsiszentgyörgyön. A 62 résztvevő – ebből 18 gyermek – összesen 1920 km-t tett meg.

Magyarországon folytatják

Elmarad a Sepsi–SIC szerdára betervezett harmadik edzőmérkőzése Brassó ellenében, mivel a Dan Calancea által irányított barcaságiak a Takács Károly Emléktornán vesznek részt Marosvásárhelyen. A sepsiszentgyörgyiek csütörtöktől Magyarország felé veszik az irányt.

Jól sikerült rajt

Gólzáporos mérkőzésen gyűjtötte be a három pontot a Kézdivásárhelyi SE futsalcsapata, amely a teremlabdarúgó II. liga hétvégi nyitányán Segesvárról tért haza győztesen. A csapat október elején játssza idénybeli első hazai meccsét, Marosvásárhely ellen.

Harmadik hely Kolozsváron

A KSE felnőtt tekecsapata a résztvevő öt alakulat közül az előkelő harmadik helyen végzett a hétvégén Kolozsváron lebonyolított Román-kupán.

Pontegyenlőség az élen

A Bereck és Gelence közti gól nélküli döntetlennel indult a labdarúgó IV. liga 5., szombati játéknapja, és úgy tűnik, továbbra sem megy a játék a címvédő Nemerének. Illyefalván nem volt ekkora a gólaszály, ahol Barót magabiztos háromgólos sikert aratott.

Everest-próba Sugásban

Huszonnégy óra alatt összesen 137-szer mentek fel a hétvégén Sugásba és vissza (ez összesen tíz méter híján 37 kilométer szintkülönbséget jelent) a csapatok a Fitness Tribe által szervezett Sugás 24H akció keretében. A legtöbbször a Daniela Csoma – Răzvan Schuler páros tette meg a távot, ők húszszor mentek fel és le, egy sportoló Everest-próbát teljesített.

Dániel jött, látott, győzött

Tökéletes versenyzést produkálva, tavalyhoz hasonlóan ezúttal is elsőként ért célba a sepsiszentgyörgyi Dániel Attila (Tri-Aluta) triatlonista, aki alaposan rávert a mezőnyre a Mamaia Triatlon Challenge nevet viselő országúti triatlonviadalon. Az 1500 méter úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer szaladásból álló olimpiai próbában Dániel volt a leggyorsabb, korosztályában (20–24 év) és nyílt versenyben is első […]

Nem fukarkodtak a gólokkal

A nagy játékkedvvel futballozó KSE kategorikus, négygólos sikerrel örvendeztette meg szurkolótáborát szombaton, 4–0-ra legyőzve az újonc Șomuz Fălticenit a labdarúgó III. liga 4. játéknapján a Sinkovits Stadionban. Veress Botond és Marius Ştefănescu is duplázott a találkozón, viszont az összes pályára lépett labdarúgó játékával és mentalitásával elégedett volt Gazda József edzőjátékos.