A Mentor díjas Veres László. Él-hal a cselgáncsért

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány május elején nyolcadik alkalommal adta át a tehetség gondozásáért járó Mentor díjakat. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub cselgáncs-szakosztályának vezetője, Veres László is elismerésben részesült, miután egykori és jelenlegi tanítványai felterjesztették a díjra. Ismerjék meg az NMSK-nál 2000 óta tevékenykedő 48 éves szakembert.

 

A végtelenül szerény és elhivatott Veres László eredményes munkásságáról hétről hétre olvashatnak lapunk hasábjain tanítványai teljesítménye révén. Már gyerekkorában elkötelezte magát a cselgáncs mellett, akkoriban még gyerekcipőben járt a sportág a céhes városban, innen került el Csíkszeredába, onnan a marosvásárhelyi katonacsapathoz. A forradalom után, sportpályafutása befejezésekor hazatért, és átvette azt a csapatot, amelyet Szőcs Ervinék indítottak. Három évig foglalkozott gyerekekkel, amikor a csapat a Vasastól átkerült egy szentgyörgyi vállalathoz, és rövidesen megszűnt 1996-ig szünetelt a dzsúdóoktatás Kézdin, ekkor Szőcs Ervinnel újra alapították a csapatot, ekkortájt iratkozott be edzői képzésre, majd főiskolára, ahol természetesen dzsúdóra specializálódott, a későbbiekben a sportegyetemet is elvégezte – itt már futball szakiránnyal. A csapat 1996–2000 között magánklubként működött, felvéve a Vasas nevet, 2000-ben pedig átkerült a sportiskolához, amelynek azóta is a legeredményesebb szakosztálya. 2004-ben költöztek be a műhelyből kialakított jelenlegi edzőterembe. A befektetett munkának csakhamar meglett az eredménye, országos és nemzetközi színtéren is hírnevet szereztek maguknak, Balkán-bajnoki, Európa-bajnoki, Európa-kupabeli és világkupás sikerek tarkítják a dicsőséglistájukat, sok sportoló bekerült a korosztályos válogatottakba, napjainkban is számolnak velük szerte az országban.

– Amikor a líceummal végeztem, és az osztályfőnök írta össze, hogy ki mi szeretne lenni, én azt válaszoltam: tornatanár, és sikerült az álmom, örvendek, hogy a hobbim egyben a munkám is. Gyerekkoromban is örökké a teremben lógtam, és most is minden napomat ott töltöm – állapítja meg boldogan.

Megalapította a Bíbor Sportklubot, ahol a kezdőkkel, jórészt ovisokkal foglalkoznak, az NMSK-nál 17-en alkotják a versenysportolók csapatát, további 25-en a haladók közé sorolhatók. Míg régebb ideális kornak a 7–8 évet tartották a cselgáncs elkezdésére, a mai felgyorsult világban ez 5–6-ra módosult. Veres László szerint, aki egyedül fel tud öltözni, meg tudja kötni az övét, már csatlakozhat hozzuk.

– Nem egyszerű a gyerekekkel foglalkozni, de hálás munka. Ötévesen bejönnek, még menni sem tudnak jóformán, a bukfencezésről nem is szólok. Le kéne őket filmezni a kezdetekkor, és pár év múlva, hogy látszódjon a fejlődés, ami szembeötlő. A sport formáló ereje fizikailag, de lélektanilag is nagyon fontos. Szinte minden hétvégén versenyen vagyunk, ezek a gyerekek hamar önállósodnak, megtanulnak viselkedni, étteremben enni és így tovább. Az edzések mellett a tanulásra is odafigyelnek, sok mindenen keresztülmennek, megismerik a győzelem ízét, és ami a legnehezebb, megtanulják elviselni a vereséget, a kudarcot. Olyan nincs a sportban, hogy mindig nyersz, az lehetetlen, egy aprócska tévedés is sokba kerülhet, ilyenkor a könnyek is előtörnek – részletezi, hozzátéve, hogy a gyerekkori eredményesség nem feltétlenül garantálja a felnőttkori sikereket, míg kiskorban a tehetség elegendő a dobogó tetejéhez, később, ha nem társul mellé szorgalom, már vajmi kevés.

– Ez nem olyan, mint a foci, nem egy megfizetett sportág, országos szinten nem tudsz megélni belőle, csak, ha kimagasló eredményeid vannak, nem olyan, mint a C-osztályos futball, ahol egy-két ezer lejt keresel középszerű játékosként, nem beszélve az élvonalbeli több ezer euróról. Ez inkább nevelő sportág, ami felkészít az életre. Sok ügyes gyermek van a mostani generációban, aztán kiderül, hogyan állnak a kitartással, mert ahogy nőnek, úgy kell egyre többet és többet dolgozni, 20 százalék tehetség, a többi munka – állítja a szakember, aki szerint az edző szerepe, hogy motiválja őket, és a lehető legtöbbet kihozza belőlük.

Nagy szívfájdalma, hogy a fényes jövő előtt álló Lukács Arnold, vagy épp Lukács Kinga pályafutását ellehetetlenítették a válogatottban. Az érdekesség kedvéért, olyan kiváló sportolók, mint a Sepsi OSK kapusa, Niczuly Roland, vagy a KSE hátvédje, Gajdó Tamás is dzsúdós gyökerekkel rendelkezik.

– A szülői ösztönzés kicsi korban elengedhetetlen, a szülők átsegíthetik a gyengébb, nehezebb időszakokon a sportolókat. Aprócska korban úgyis inkább a sportág megszerettetése a cél, lassan, fokozatosan dobjuk be őket a mélyvízbe. Az edző–szülő–gyerek háromszög elengedhetetlen a sportolói pályafutáshoz, egyik a másik nélkül nem működik. Hiába akarom én, ha a szülő mást akar. Nem muszáj mindenki versenysportoljon, a lényeg, hogy mozogjon, ne legyen belőle tunya felnőtt. Vannak olyanok is, akiket el sem lehet kergetni innen. Kialakul egy jó családias légkör, egymásért is szeretnek idejárni, sok időt töltünk együtt, az utazások, versenyek, edzőtáborok összekovácsolnak bennünket – meséli.

Ez az összekovácsolódás olyannyira működik, hogy a régi dzsúdósok a mai napig összetartanak.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Gólözönös világbajnokság

Először szerzett világbajnokságon öt gólt a belga labdarúgó-válogatott, ez egyben továbbjutást ért számukra, a Tunézia elleni 5–2-es meccsen Eden Hazard és Romelu Lukaku is duplázott. Az angolok 6–1-re tömték ki Panamát, Harry Kane triplázott, a védő Stones duplázott. A két együttes csütörtökön a csoportelsőségért mérkőzik egymással.

Negyedik a KSE

A Kézdivásárhelyi SE U11-es csapata az előkelő negyedik helyen zárta a Csíkszeredában lezajlott 3. Székely–Magyar Utánpótlás Labdarúgótornát.

Nem tudtak, vagy nem akartak?

Az előzetes fogadkozások ellenére sem tudott ráijeszteni ellenfelére a harmatgyenge „produkcióval” előrukkoló Gelencei Nemere, amely kevés ellenállást tanúsítva 2–0 arányban hajtott fejet hazai pályán a vendég Brassói SR előtt, így összesítésben 3–0 arányban engedte át a feljutó helyet a Cenk-alattiaknak a III. ligáért kiírt osztályozón.

Röviden

Suciu az FK élén A sepsiszentgyörgyi Suciu Valentint (képünkön) nevezték ki a III. ligás FK Csíkszereda labdarúgócsapatának vezetőedzőjévé, miután szerződést bontottak a tavaly szeptemberben kinevezett Bálint Lászlóval. A csíkiak zsinórban másodszor bukták el hajszálon a II. ligába való feljutást, a 2017–2018-as idényben a Kézdivásárhelyi SE-vel egy csoportban szereplő FK kétpontos hátránnyal végzett a feljutó Bákói […]

Bronzérmes a Sepsi–SIC

A Sepsi–SIC U12-es lánykosárlabda-csapata az előkelő harmadik helyen végzett a korosztályos országos bajnokságon, amelyet június 18–23. között bonyolítottak le a tengerparti Mangalián. A felnőtteknél taroló sepsiszentgyörgyi klub számára ez az első elismerés az utánpótlás korosztályban.

Jól kiérdemelt bronz

Június 16–17-én rendezték a Shito Ryu karate-Európa-bajnokságot az olaszországi Lancianoban, ahonnét a román válogatott versenyzői sem hiányoztak. A válogatott tagjaként a kézdivásárhelyi Sporting Budo Karate Klub tehetsége, Székely Tas jól megérdemelt bronzéremmel tért haza.

Egy ezüst és két bronz

Hétvégén Szatmárnémetiben rendezték az U13-as korosztályú cselgáncsozók országos bajnokságát, ahol a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK sportolói két, míg a sepsiszentgyörgyi MSK dzsúdókái egy dobogós helyezést szereztek a több mint 420 cselgáncsozót felvonultató erőpróbán.

Háromszékiek az Ezüstütőn

Június 21–24. között Besztercén bonyolították le a tíz év alatti asztaliteniszezők hagyományos Ezüstütő versenyét, amelyen a kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi sportiskolások is asztalhoz léptek.

Röviden

A CFR ellen az OSK A második élvonalbeli futballidényére készülő Sepsi OSK már jó ideje beharangozta, hogy június 26-án a bajnok Kolozsvári CFR ellen játssza a nyár első felkészülési mérkőzését. A találkozó helyszíne korábban kérdéses volt, de a klub nemrég a sepsiszentgyörgyi stadiont jelölte meg hivatalos színtérként. A kedden 18 órától kezdődő összecsapásra a belépés […]

Ronaldo mint gólkirály?

Jó hír a focidrukkereknek, hogy a 0-0 eddig ismeretlen a labdarúgó-világbajnokságon, amelyen a gólok kiemelkedően magas számban esnek rögzített szituációkból. Az 1954-es vb óta nem fordult elő, hogy a torna első húsz meccséből egy se végződjön gól nélküli döntetlenre.

Játékosok a számok tükrében

Sikeresen abszolválta fennállása első élvonalbeli szezonját a Sepsi OSK labdarúgócsapata, amely a gyengébb idénykezdést követően a pontvadászat második felében alaposan rácáfolt a fanyalgókra, és 9. helyével feltette az i-re a pontot. Az alsóházi rájátszás meglepetéscsapata adta a play-out gólkirályát, Fülöp István személyében (7 gól), aki Mario Rondonnal osztozkodott eme kitüntetésben. A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) közzétette a piros-fehér keret előző szezonbeli statisztikáit.

Teqball-nagyhatalom lehetünk

2014-ben indult világhódító útjára a teqball, a dinamikusan fejlődő, magyar fejlesztésű sportágat a KSE-napok keretében mutatták be Kézdivásárhelyen. Az ország egyedüli hivatalos csapatának, a székelyudvarhelyi Góbék Teqball Teamnek a csapatvezetőjét, Ilyés Szabolcsot kérdeztük a focira épülő, de egy különleges asztalon játszott sportágról.

Röviden

Visszavágna a Nemere Egygólos hátrányból várja a szombati visszavágót a Gelencei Nemere labdarúgócsapata, miután a III. ligáért kiírt osztályozó első felvonásán, múlt szombaton 1–0 arányban fejet hajtott a Brassói SR otthonában. A párharc második, mindent eldöntő összecsapását június 23-án, szombaton 17.30-tól rendezik Gelencén. Háromszék bajnoka és kupagyőztese szeretne meglepetést okozni a Cenk-alattiakkal szemben, kihasználnák a […]

Papírforma és meglepetések

A hazai rendezésű világbajnokságot két győzelemmel kezdő orosz labdarúgó-válogatott soha nem szerzett még ilyen sok gólt az első két meccsén a vb-k történetében.

Kézi-Eb Magyarországon

Magyarország és Szlovákia rendezheti 2022-ben a férfi kézilabda Európa-bajnokságot – erről a kontinentális szövetség (EHF) glasgow-i kongresszusán született döntés, szerdán.