Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csütörtökön rajtol a foci-vb

Csütörtökön rajtol a foci-vb Sport

Június 14-én kezdődik a labdarúgó-világbajnokság, és Június 28-ig, a csoportkör végéig 48 találkozót rendeznek. A június 30-án induló egyenes kieséses szakasz is bőven tartogat majd izgalmakat, csakúgy, mint a július 15-én esedékes világbajnoki döntő. Oroszország először szervez labdarúgó-világbajnokságot.

 

Oroszország minden idők legdrágább labdarúgó-világbajnokságára készül, amelynek összköltsége 883 milliárd rubel, azaz 14,2 milliárd dollár. Az eddigi legdrágábbat eddig Brazília tartotta 2014-ben 11,6 milliárd dollárból. A mérkőzéseket az eredetileg tervezett 14 város 16 stadionja helyett 11 település 12 arénájában fogják lejátszani.

Már csak pár nap választ el a rajttól, az első két hétben a csoportmeccsek, majd az egyenes kieséses szakasz következik. Sokan úgy vélik, az elején nem igazán kockáztatnak a csapatok, hiszen a továbbjutás mindennél fontosabb. Ennek ellenére, a csoportkör is hozhat kiemelkedően jó összecsapást. Az első fordulóból például kiemelkedik a B-csoportbeli Portugália – Spanyolország ibériai rangadó, amely nagy valószínűséggel dönt a csoportelsőségről. De vajon a Real Madrid játékosai mennyire lesznek „kemények” Cristiano Ronaldóval szemben? Szintén nagy harc várható az F-csoportban a Németország – Svédország találkozón. Hiába világbajnoki címvédők a németek, a skandinávok a „nagy Zlatan” nélkül is roppant egységes csapatot alkotnak, és az olaszok elleni pótselejtezőn bebizonyították, bárkinek a játékát képesek tönkretenni.

Messiéknek nem lesz egyszerű dolga Izland és Nigéria ellen sem a halálcsoportnak becézett D-jelű kvartettben, de minden bizonnyal az Argentína – Horvátország meccs lesz az, amelyiken minden egyes megszerzett labdának örülni fognak. Egy biztos, az összes csoportmeccsen csúcsteljesítményre lesz szükségük a csoportelsőségért. Ugyanis a csoport második helyezettjére minden bizonnyal a franciák várnak.

A zárókörben rendezik az Anglia – Belgium összecsapást, amely nagy valószínűséggel eldönti a csoportelsőség kérdését. Az angolok dolgát „megkönnyítheti”, hogy a sokak szerint titkos esélyes belgák keretéből 12 játékos is Angliában légióskodik. Brazília a vb egyik legnagyobb esélyese, ha az utolsó csoportkörre, a Szerbia elleni meccsre azonos ponttal érkeznek a csapatok, akkor nem lesz sok lehetőségük a labda babusgatására. A szerbek ugyanis nem szeretik, ha „szórakoznak” velük.

Az oroszországi világbajnokságon a csapatok egy 36,8 centiméter magas trófeáért küzdenek. Az 1974-ben bemutatott serleg valamivel nehezebb hat kilogrammnál (egészen pontosan 6142 gramm). A kupa belül üreges, ha tömör aranyból lenne, akkor több mint tízszer ennyit nyomna. Készítése során csaknem öt kilogramm 18 karátos aranyat használtak fel, eszmei értéke 20 millió dollár körül mozog. Egy biztos, még nem késő belépőt váltani, ugyanis a FIFA nemrég jelezte, a július 15-ei döntőre is vannak jegyek, igaz, a legolcsóbb kategóriájú is 455 dollárba kerül…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük