Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Beugrók

Az európai és a nemzetközi Kézilabda-szövetség illetékes testületeinek döntései gyakran keltettek döbbenetet, felháborodást a sportág történetének utóbbi évtizedeiben. A dicséretre méltó határozataik száma valamivel kevesebb, ám ezekre ragyogó példa a vasárnap befejeződött franciaországi világbajnokság.

A férfi vébéken szokott megtörténni, hogy a földrajzi felosztás okán nem telnek be a helyek, emiatt a más sportágakból is már régóta ismert szabadkártyás módszert alkalmaznak. Vagyis zöld asztalnál, a szövetségi hivatalokban eldöntik, ki vehet részt a világbajnokságon, mondjuk egy afrikai ország helyett. Nos, a franciaországi vb európai selejtezőinek befejeződése utáni napokban a nemzetközi szövetség szakértői elemezték, a párharcokban alulmaradt 9 válogatott közül kié legyen a szabadkártya. A választás Norvégiára esett, amely Szlovéniával szemben 47-51-es összesítéssel (18-24, illetve 29-27) zárta a 2016. júniusi selejtezőt. Figyelembe vették azt, hogy a 9 kieső közül Norvégia érte el a legjobb helyezést a tavaly januári Európa-bajnokságon, ahol negyedik lett, ez volt a norvég férfi kézilabda eddigi legjobb eredménye.

A fejlemények ismertek, a beugró Norvégia vasárnap este döntőt játszott a házigazda Franciaországgal. A tavaly nyári szlovén-norvég vb-selejtező mindkét résztvevője érmes lett a világbajnokságon. Mindkettőnek legjobb világbajnoki szereplése, és mindkettőnek le kellett győznie ehhez a patinásabb horvát válogatottat. A bronzmérkőzés 40. percében 24-16-ra vezettek a horvátok, onnan nyertek 31-30-ra a szlovénok. A fordulat azt bizonyítja, nemcsak a magyarok képesek 8 gólos előnyről kikapni (a Veszprém ilyen előnyről veszített tavaly a BL-döntőben).

A norvég válogatott a negyeddöntőben esélyt sem adva átgázolt a magyarokon, a 28-31-es végeredmény csalóka. Ne feledjük, Norvégiának nincs férfi kézilabda klubcsapata Európa 16 legjobbja között, míg Magyarországnak két együttese is ott az első tízben, a Veszprém a BL-trófea egyik fő esélyese, persze, csakis a légiósoknak köszönhetően.

Kézilabdánál maradva, számunkra jó értelemben félelmetes a Győri Audi ETO rajtja a női BL második felvonásában (39-22 a szlovén Krimmel). A „női világválogatottként” emlegetett ETO halad a célja felé, a tapasztalt magyarok és légiósok remekül muzsikálnak. Talán akad, aki nem tudja, a sztárcsapat 25 tagú játékoskeretéből 17 magyar, közülük négyen 21-22, ketten 18-19, öten 17 évesek, összességében az egyik legfiatalabb csapat az egész BL-mezőnyben!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük