Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bátrak és megállíthatatlanok

Bátrak és megállíthatatlanok Sport

Kézdivásárhelyi résztvevői is voltak a szeptember 16-án, Andorrában megrendezett Spartan Race Európa-bajnokságnak, amelyen 65 ország több mint 4000 atlétája szerepelt. A Functional Fitness öt sportolója kvalifikálta magát a Kelet-Pireneusok területén tartandó kontinenstornára, viszont csak négyen indultak az Európában elérhető leghosszabb Spartan Race távon, az ún. Beast-en (jelentése: fenevad, szörnyeteg – a szerk.), amely több mint 20 km-es futótávot és rendkívül nagy szintkülönbségek megtételét jelenti.

Katona Csaba, Haraly Marika, Szigyártó Kata és Nagyoláh Emese a nyári, kazincbarcikai Spartan Super futamon kompetitív, azaz félprofi kategóriában értek el kimagasló eredményeket, amelynek köszönhetően meghívást kaptak a Spanyolország és Franciaország között elterülő törpeállambeli kontinenstornára. Idén először korcsoportos bajnokságot is hirdettek az Eb-n, azzal a céllal, hogy a kompetitív kategória versenyzői is megméretkezhessenek ezen a szinten. A kompetitív kategória öt korcsoportjának (18–24, 25–32, 33–39, 40–49 és 50+ év) legjobb öt férfi, illetve női helyezettje kapott meghívót az Eb-re e-mailben, így a kézdivásárhelyiek is.

A Functional Fitness tagjai elmondták, igencsak meglepődtek, amikor kézhez kapták a meghívást, ugyanis nem ilyen céllal vágtak neki a versenyzésnek. Ami eleinte amolyan ártatlan próbatételnek indult, fokozatosan komoly kihívássá és állandó motivációs tényezővé vált számukra. Tavaly óta közel tucatnyi Spartan-akadályfutó versenyen vágtáztak, folyamatosan javuló teljesítménnyel, ezt koronázta meg a mostani Eb-szereplés.

– Míg tavaly sok csoporttag számára elképzelhetetlennek tűnt a Beast-futam, idén már a harmadik hasonlóra készülünk, ami komoly fejlődést jelent. Kemény felkészülési időszak előzte meg az Eb-t, csoportos edzésekkel hangoltunk, de nagy hangsúlyt fektettünk a szaladásra is, a futóedzéseket ki-ki magának osztotta be, szabadideje függvényében. Kiemelném, hogy a lányok munkahelyi és családi kötelezettségeik mellett maximális odaadással edzettek. A teremben pályát építettünk, a Perkőre jártunk szaladni, és amikor a heti 6–10 edzéssel már a tűrőképességünk határait súroltuk, sokat segített az a tudat, hogy nem egy akármilyen viadalra, hanem egy Európa-bajnokságra készülünk, és egymást biztattuk – mesélte Katona Csaba edző, csapatvezető.

Két hét alatt két Beast-futam
Az Európa-bajnokság előtti hétvégét sem pihenéssel töltötték a céhes városiak, hanem Szlovákiában, a Kubinska Hol’a Beast futamon versengtek. A magyarázat egyszerű, jóval az Eb-meghívás előtt regisztráltak az erőpróbára, a borsos nevezési díj és a lefoglalt szálláshelyek miatt bonyolult lett volna visszalépni az indulástól. Eredetileg úgy fogtak neki a futamnak, hogy kímélik magukat az Eb előtt, de a versenyláz nem engedte, hogy tartaléklángon teljesítsenek. Ennek eredményeképpen a Katona Csaba, Kovács Norbert, Haraly Marika és Bene-Andrásy Tímea alkotta vegyes csapat második lett a csapatversenyben, míg Nagyoláh Emese harmadikként végzett az Elite Masters kategóriában.
Rövid regenerálódás, izomláz és kalandos utazás közepette következhetett Andorra, ahol a sportág európai elitje között találták magukat.
– A rajtnál kicsit megszeppentünk, mert körülöttünk olyanok voltak, akik hivatásszerűen űzik ezt a sportot, az öltözékükön híres sportszergyártók neveivel, olyanok, akiket követünk az Instagramon, akikre felnézünk. Kicsinek érzed magad, viszont a verseny dönti el, hogy ki mennyit ér – mesélte Marika, hozzátéve, egyikük sem számított ilyen eredményre.
A hideg, szeles időjárás, az előző napi havazás nyomán lefagyott sziklás terep, a 2100 méteres tengerszint feletti magasságon levő rajt, majd a közel 2500 méterig emelkedő szinten a ritkább levegő igencsak próbára tette a versenyzőket.
– Egy Európa-bajnokságon maga a részvétel is nagy dolog, ezzel nyugtattuk magunkat a verseny előtt. Engem zavart, hogy nem haladtam úgy, ahogy szerettem volna, mert nagyon fájt a térdem, de semmiképp sem akartam feladni, hajtottam magam, hogy csináljam végig – részletezte Emese, aki Szlovákiában szenvedett térdsérülést.

Túlteljesítették magukat
Sok cipelős akadállyal találkoztak a futam közben, a sóderes vödörcipelés mellett a nehezített talajon való hajólánc hurcolászást találták a legnehezebbnek. És akkor még nem említettük a homokzsákcipelést, a majomlétrát, a kötélmászást, falon átmászást, vagy a szögesdrót alatt mászást kavicsos talajon. A büntetőgyakorlatokat is nagyon komolyan vették, az elitkategóriában például azért bukta az elsőként célba érő a győzelmet, mert nem jól hajtott végre néhány burpeet.

A kézdi spártaiak azt mondják, minden verseny nehéz, számukra mindig az az elsődleges cél, hogy sérülés nélkül érjenek be a célba. Ez nem sikerült maradéktalanul, ugyanis Emese mellett Katának is gondjai adódtak, neki a bokájával gyűlt meg a baja.

– Még az elején kificamodott a bokám, és az első pár kilométeren éreztem is, de miután átkeltünk egy patakon, az némileg segített rajta, és utána már nem rá figyeltem, hanem az előttem álló feladatra, lejtőkön nem kockáztattam, tudtam, hogy fájdalom ide vagy oda, de végig kell csináljam – fogalmazott.

– A legvégén, amikor már látod a célt, de azt érzed, hogy nem bírod tovább, és legszívesebben megállnál, akkor ott van az edződ, aki már korábban beért a célba, és szalad melletted és üvölti, nem állsz meg, megcsinálod, még megelőzöd az előtted levőt – ez a legnagyobb motiváció – hangsúlyozta Marika, aki korcsoportjában Európa-bajnoki ezüstérmes lett.

Kiemelkedő eredmények
A sérülések és nehézségek ellenére mindannyian derekasan megküzdöttek a természeti elemekkel, több mint 20 km-t és 30 egynéhány akadályt gyűrtek le a célig. Spartan Beast Európa-bajnokság, kompetitív kategória, eredmények, nők: 33–39 évesek: 2. hely: Haraly Mária, 7. hely: Szigyártó Katalin, 40–49 évesek: 8. hely: Nagyoláh Emese; férfiak, 25–33 évesek: 9. hely: Katona Csaba.
Mindannyian elégedettek az eredménnyel, annál is inkább, mivel ezáltal sikerült letenniük a névjegyüket az európai versenypalettán, ennek köszönhetően pedig úgy érzik, elfogadták és méltó versenytársnak ismerik el őket. A sikert azonban nem adják könnyen, mindannyian keményen megdolgoztak érte, egyéb kötelezettségeik mellett időt szakítva a rendszeres mozgásra. Elmondásuk szerint sokan nem értik azt az elhivatottságot, amely motiválja őket, vannak, akik furcsállják, mások viszont inspirálónak találják a szenvedélyüket. Mindannyian egyetértenek abban, hogy a kitűzött cél segít leküzdeni az akadályokat, és függőséget okoz. Igazi kis családdá kovácsolódtak össze a közös felkészülések alatt, egymást bátorítva és biztatva könnyebb előre haladni – vallják.
Idén már sikerült kirakniuk a Trifecta háromszínű érmét, amit azok a Spartan-indulók kaphatnak meg, akik egy naptári éven belül teljesítik mindhárom versenytávot legalább egyszer (Sprint, Super és Beast). Ezzel nem érik be, most a magyar regionális Trifectát akarják kigyűjteni, ezért két hét múlva az Eplény Beasten indulnak.

– Az idén ahány versenyen elindultunk, akár egyéniben, akár csapatban valaki mindig dobogóra állhatott közülünk, ha minden jól megy és eredményesen sikerül Eplényben teljesíteni, akkor elmondhatjuk, hogy egy remek szezont zárunk, és nagy reményekkel vágunk neki a jövő idénynek. Úgy érzem, a csapattagokban nagyon sok van még, tudjuk, hogy most hol tartunk, és ha folytatjuk a kemény munkát, akkor messzire juthatunk – összegzett elégedetten Katona Csaba. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük