Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A száguldás szerelmese

A száguldás szerelmese Sport

A torjai Zőlde Adorján vérében van az autósport szeretete, a sportág iránti elkötelezettségét nemrég országos bajnoki címmel koronázta meg. A 27 éves versenyző nem talált legyőzőre a B-divíziós hegyi gyorsasági bajnokságban, mind a nyílt versenyben, mind az A3-as (2000 cm3 fölötti) kategóriában magabiztos fölénnyel diadalmaskodott.

Zőlde Adorján Szabó Gergő irányítása alatt sajátította el az autóversenyzés csínját-bínját, idén végezte el az Autocrono Club pilótaiskoláját, és a különféle regionális versenyek mellett próbára tette magát az országos hegyi gyorsasági bajnokság B-osztályában is. A Seat Ibiza Cupra volánjánál május 5-én, Szentkirályban versenyzett először a kiírásban, majd fokozatosan felküzdötte magát a dobogóra, mígnem az utolsó hat futamot zsinórban megnyerte, így dieseles autójával fölényesen hódította el a bajnoki címet a 36 induló közül.
Ennek a sikernek köszönhetően meghívást kapott az A-osztályos sorozat hétvégi, 8. fordulójára, amelyet Brassópojánán rendeznek, és ahol az ország 100 legjobb autóversenyzőjével mérheti össze erejét. A hazai szakszövetség szabályzata értelmében két B-divízióban eltöltött idény után válthat magasabb osztályra, ez a legfőbb célja, illetve jövőre megvédené mostani címét.
Adorján szerint egy jó autó és egy jó pilóta mellett versenytapasztalat kell a sikerhez, és ami még nagyon fontos, egy jó tanár, mint számára Szabó Gergő.
– Gyerekként gokartoztam, illetve van két barátom, akik motiváltak ebben, Szőcs Lóránt, aki tavaly harmadik, idén negyedik lett a bajnokságban, illetve Fejér Levente egykori gyorsasági versenyző, akikkel országos versenyekre jártunk nézőként, és nagyon megfogott a sportág. És hál’ Istennek sikerült megvennem az autót is. Korábban a regionális bajnokságban versenyeztem egy gyengébb autóval, de az igazi meglepetést idén okoztam a B-osztályban, amikor rendesen felborítottam az erőviszonyokat – részletezi a pilóta, aki nem ijed meg a közel 200 km/órás sebességtől.
Családja maximálisan támogatja, rendre elkísérik a versenyekre. Édesanyja ilyenkor mindig bundáskenyeret süt, ez már-már hozzátartozik a védjegyéhez, olyannyira, hogy egy alkalommal, amikor elmaradt az ízletes harapnivaló, Rânca-n összetörte az autóját.
– Rosszul számítottam ki egy kanyart, de Szőcs Lóránttal szétszedtük és megjavítottuk az autót, másnap már 8 órakor ott voltam a startnál, és megnyertem a versenyt – mondja. – Imádok versenyezni, amikor megyek felfelé a trasszén, ki van kapcsolva az agyam, csak az útvonalra koncentrálok. Át kell programozd a tudatod arra, hogy nem jön veled szembe semmi, meg kellett tanulni másképp venni az íveket – erre jó a pilótaiskola –, egészen más vezetési stílust kell alkalmazni, mint közúton. Közúton nagyon elővigyázatos vagyok. Ez volt az álmom, és teljesen önerőből sikerült megvalósítanom, bár nagyon sok anyagi áldozattal járt. Sok barátot, ugyanakkor ellenséget is lehet itt szerezni, sokan kölyöknek tekintenek.
A B-divíziós hegyi gyorsasági bajnokság végeredménye összetettben: 1. Zőlde Adorján (Seat Ibiza Cupra) 150 pont, 2. Claudiu Orha (Mitsubishi Colt) 126, 3. Bedő Barna (Sepsiszentgyörgy, BMW M3) 122, 4. Szőcs Lóránt (Imecsfalva, VW Golf) 86. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük